Meld. St. 14 (2017–2018)

Finansmarkedsmeldingen 2018

Til innholdsfortegnelse

9 Endringer av regelverk og konsesjoner i 2017

9.1 Innledning

Dette kapitlet gir en oversikt over de viktigste endringene i regelverket på finansmarkedsområdet i 2017. Det inneholder også en omtale av sentrale konsesjoner som ble gitt i 2017, med en kort omtale av hver sak.

Endringene i regelverket på finansmarkedsområdet i 2017 hadde et overordnet mål om å medvirke til finansiell stabilitet og velfungerende markeder.

9.2 Regelverksutvikling

9.2.1 Finansforetak og finanskonsern

Finansdepartementet fastsatte 5. mai 2017 forskrift om endring i finansforetaksforskriften om maksimalt antall styreverv for styremedlemmer i finansforetak. Endringen innebærer at terskelen i finansforetaksforskriften § 9-2 for når kravet om maksimalt antall styreverv for styremedlemmer i finansforetak skal anvendes, ble hevet fra å gjelde finansforetak med en forvaltningskapital på 20 mrd. kroner, til bare å gjelde finansforetak med en forvaltningskapital på mer enn 200 mrd. kroner. Den nye terskelen gjelder for styremedlemmer som nyoppnevnes eller gjenoppnevnes etter 1. januar 2018.

9.2.2 Bank og finans

Finansdepartementet fastsatte 29. mars 2017 endringer i finansforetaksforskriften som innebærer at sikkerhetsmassens verdi til enhver tid skal utgjøre minst 102 pst. av verdiene av obligasjonene med fortrinnsrett (OMF) til dekning i sikkerhetsmassen. OMF-systemet bygger på et prinsipp om at verdien av obligasjonseiernes fordringer skal motsvares av verdien av de fordringene som inngår i sikkerhetsmassen. Det nye minstekravet til overpantsettelse vil kunne bidra til redusert usikkerhet blant investorer og derivatmotparter. Bakgrunnen for endringen er at EMIR-regelverket i EU gir adgang for unntak fra reglene om clearingplikt og unntak fra reglene om risikoreduserende tiltak for visse OTC-derivater hvis derivatene som kan inngå i sikkerhetsmassen til OMF, er underlagt et regulatorisk krav om overpantsettelse på minst 102 pst. Det følger direkte av finansforetaksloven § 11-11 første ledd at det skal tas hensyn til foretakenes derivatavtaler ved beregning av verdien i sikkerhetsmassen. Et uttrykkelig krav om overpantsettelse kan også gjøre det lettere for kredittforetakene å overholde lovkravene ved et prisfall i de fordringene som obligasjonen er sikret med fortrinnsrett i. Forskriften trådte i kraft straks.

Finansdepartementet fastsatte 4. april 2017 forskrift om fakturering av kredittkortgjeld. Forskriften pålegger finansforetakene å fylle ut samlet utestående kreditt i beløpsfeltet på fakturaen. Forskriften åpner for at partene kan avtale at et annet beløp skal stå i beløpsfeltet, men stiller strenge krav til inngåelse av en slik avtale. Den krever at finansforetaket gjør kunden kjent med hvilke kostnader det er ved betaling av et annet beløp enn samlet utestående kreditt. Forskriften er utformet slik at den dekker alle former for betalingshenvendelser fra finansforetaket. Forskriften er ikke begrenset til kredittkort, og vil gjelde også for andre avtaler om usikret rammekreditt. Forskriften trådte i kraft straks, men foretakene fikk frist til 15. juni 2017 for å tilpasse seg forskriftens krav.

Finansdepartementet fastsatte 26. juni 2017 endringer i CRR/CRD IV-forskriften om krav til likviditetsreserve i signifikant valuta. Endringene innebærer at banker og kredittforetak har krav om å ha en likviditetsreserve i hver signifikant valuta tilsvarende det nivået som gjelder for alle valutaer samlet sett, med unntak for norske kroner. Som signifikante valutaer regnes valutaer som hver for seg utgjør mer enn 5 pst. av foretakets totale gjeld. For banker og kredittforetak som har euro eller amerikanske dollar som signifikant valuta, er det et likviditetsreservekrav i norske kroner på 50 pst. For foretak som verken har euro eller amerikanske dollar som signifikant valuta, er det ikke minstekrav til likviditetsreserve i norske kroner. Likviditetskravet for alle valutaer samlet gjelder uansett. Forskriftsendringene trådte i kraft 30. september 2017.

Finansdepartementet fastsatte 29. juni 2017 endringer i CRR/CRD IV-forskriften om kravet til uvektet kjernekapitaldekning. Endringene innebærer at grunnlaget (eksponeringsmålet) for å beregne kravet til uvektet kjernekapitaldekning skal beregnes i henhold til reglene som fremgår av kommisjonsforordning (EU) 2015/62, og trådte i kraft 30. juni 2017. Selve kravet kom inn i CRR/CRD IV-forskriften ved endringer 20. desember 2016, og skulle oppfylles fra 30. juni 2017.

Finansdepartementet skal etter forskrift om motsyklisk kapitalbuffer fatte beslutning om nivået på den motsykliske kapitalbufferen hvert kvartal etter råd fra Norges Bank. Formålet med den motsykliske kapitalbufferen er å gjøre bankene mer solide og robuste overfor utlånstap, og å dempe faren for at bankene skal redusere sin kredittgivning i en nedgangskonjunktur. Finansdepartementet besluttet gjennom 2017, ved beslutninger 16. mars, 22. juni, 21. september og 14. desember, å opprettholde beslutningen fra 15. desember 2016 om at nivået skulle være 2 pst. fra 31. desember 2017. Finansdepartementet fastsatte 18. desember 2017 en redaksjonell tilpasning i forskrift om nivå på motsyklisk kapitalbuffer, som trådte i kraft 1. januar 2018.

9.2.3 Forsikring og pensjon

Stortinget vedtok ved lov 10. februar 2017 nr. 51 endringer i finansforetaksloven om offentlig administrasjon av forsikringsforetak. Lovvedtaket innebærer en presisering av lovens § 21-20 slik at det tydeligere fremgår at administrasjonsstyret kan foreslå at fripoliser kan konverteres til investeringsvalg som ledd i en overdragelse til et annet livsforsikringsforetak. Videre vedtok Stortinget at risikoforsikringer i livsforsikring som gir utbetaling ved død eller uførhet, skal opphøre å gjelde tre måneder etter at foretaket er satt under offentlig administrasjon. Lovendringen trådte i kraft straks.

9.2.4 Verdipapirhandel, verdipapirfond, alternative investeringsfond og hvitvasking

Stortinget vedtok ved lov 16. juni 2017 nr. 52 om endringer i hvitvaskingsloven og verdipapirhandelloven (beløpsgrense for kontantvederlag mv.), å innføre en beløpsgrense for kontantvederlag til forhandlere av gjenstander. Det vil etter dette ikke lenger være adgang til å betale kr 40 000 eller mer med kontanter til forhandlere av gjenstander.

Stortinget vedtok videre ved samme lov å etablere et autorisasjons- og tilsynsregime for tilbydere av virksomhetstjenester. Finanstilsynet skal administrere autorisasjonsordningen og føre tilsyn med tilbyderne, samt føre tilsyn med utstederforetaks land-for-land-rapportering (LLR) etter verdipapirhandelloven § 5-5 a. Endringene trådte i kraft 1. juli 2017.

Stortinget vedtok ved lov 16. desember 2016 endringer i lov om EØS-finanstilsyn, lov om kredittvurderingsbyråer, lov om forvaltning av alternative investeringsfond og verdipapirhandelloven. Endringene i verdipapirhandelloven gjaldt shortsalg og EMIR. EMIR er forordning (EU) nr. 648/2012 om OTC-derivater, sentrale motparter og transaksjonsregistre. Alle endringene, med unntak for endringene som gjaldt EMIR, trådte i kraft 1. januar 2017. Endringene som gjaldt EMIR, trådte i kraft 1. juli 2017.

Finansdepartementet fastsatte 18. desember 2017 endringer i forskrift til verdipapirfondloven. Endringene gjaldt godtgjørelsesordninger for ledende ansatte med flere i forvaltningsselskaper for verdipapirfond, depotmottakere og utmåling av overtredelsesgebyr. Forskriftsendringene gjennomførte i norsk rett de delene av fremtidige EØS-forpliktelser tilsvarende UCITS V-direktivet (direktiv 2014/91/EU), som ikke er gjennomført ved lov 16. desember 2016 nr. 90 om endringer i verdipapirfondloven mv. (UCITS V-direktivet mv.).

Finanstilsynet fastsatte 4. desember 2017 to forskrifter på verdipapirmarkedsområdet om henholdsvis MIFID II og MIFIR. Forskriftene trådte, med unntak for noen få bestemmelser, i kraft 1. januar 2018. Forskriftene inneholder bestemmelser utformet tilsvarende regelverket som vil følge av antatt kommende EØS-forpliktelser i MIFID II og MIFIR. Av hensyn til et velfungerende verdipapirmarked er det av betydning at norske regler er i overenstemmelse med reglene i EU. Formålet med forskriftene er å legge til rette for at norske foretak som gjennom EØS-avtalen er en del av det indre markedet, skal ha tilsvarende rammebetingelser og kan behandles på linje med foretak i EU. Reglene om offentliggjøring av informasjon om ordrer og handler, verdipapirforetaks virksomhet som systematisk internaliserer, transaksjonsrapportering og virksomhet som godkjent offentliggjøringsordning fastsatt i Finanstilsynets forskrift 9. november 2017, ble videreført i de to nye forskriftene. Nevnte forskrift 9. november 2017 ble samtidig opphevet.

9.2.5 Eiendomsmegling

Stortinget vedtok ved lov 15. desember 2017 endringer i eiendomsmeglingsloven. Endringene gjaldt eiendomsmeglingsforetaks filialetablering, adgang til bruk av elektronisk kommunikasjon og elektroniske medier, og varsling til Finanstilsynet om endringer i foretakets ledelse. I tillegg ble reglene om tittelbruk forenklet, slik at alle med tillatelse til å drive eiendomsmegling etter loven eller i medhold av lovens overgangsregler, har lov til å kalle seg «eiendomsmegler». Endringene trådte i kraft 1. januar 2018.

9.2.6 Regnskap, revisjon og bokføring

Stortinget vedtok ved lov 15. desember 2017 endringer i regnskapsloven mv. Lovendringene innebærer forenklinger og reduserte kostnader for regnskapspliktige. Endringene innebærer at små foretak (inkludert aksjeselskap) ikke lenger skal ha plikt til å utarbeide årsberetning. Usikkerhet om forutsetningen om fortsatt drift må opplyses i note. I tillegg er krav om åpningsbalanse ved stiftelser, fusjon, fisjon og omdanning av aksjeselskap til allmennaksjeselskap ikke videreført i selskapslovgivningen. Endringene åpner videre for at enkelte små foretak kan utarbeide årsregnskap etter en regel om begrenset regnskapsplikt. Reglene trådte i kraft 1. januar 2018, med virkning for regnskapsår avsluttet 31. desember 2017 eller senere.

Finansdepartementet fastsatte henholdsvis 31. januar 2017, 1. november 2017 og 18. desember 2017, endringer i forskrift 17. desember 2004 nr. 1852 om gjennomføring av EØS-regler om vedtatte internasjonale regnskapsstandarder. Formålet med forskriftsendringene var innlemmelse i norsk rett av EØS-regler svarende til 3 EU-kommisjonsforordninger om endringer i internasjonale regnskapsstandarder (henholdsvis 2016/1703, 2016/1905 og 2016/2067).

Finansdepartementet fastsatte 22. desember 2017 endringer i forskrift 1. desember 2004 nr. 1558 om bokføring (bokføringsforskriften) om Standard Audit File Tax – SAF-T. Det følger av den nye bestemmelsen at bokføringspliktige som skal ha bokførte opplysninger elektronisk tilgjengelig etter bokføringsloven § 13 b, skal kunne gjengi bokførte opplysninger i standardisert form. Skattedirektoratet vil fastsette det nærmere innholdet og formatet til gjengivelse av de elektronisk bokførte opplysningene i standardisert form. Ordningen vil være frivillig frem til 1. januar 2020, hvoretter ordningen med elektronisk gjengivelse vil bli obligatorisk for de bokføringspliktige.

9.2.7 Annet

Finansdepartementet fastsetter i juni og desember hvert år forsinkelsesrentesatsen for det kommende halvåret, jf. lov 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m. (forsinkelsesrenteloven) § 3, jf. delegeringsvedtak 12. desember 2009 nr. 1509, og § 3 a annet ledd, jf. delegeringsvedtak 15. februar 2013 nr. 174. Satsen skal være lik styringsrenten til Norges Bank, med et tillegg på minst 8 prosentpoeng. 22. juni 2017 ble forsinkelsesrentesatsen for annet halvår 2017 fastsatt til 8,50 pst. p.a., jf. forskrift 22. juni 2017 nr. 915 om renter ved forsinket betaling og kompensasjon for inndrivelseskostnader § 1. Finansdepartementet fastsatte samtidig en standardkompensasjon for inndrivelseskostnader på 370 kroner, jf. forsinkelsesrenteloven § 3 a. Samme sats for forsinkelsesrenten ble fastsatt for første halvår 2018, jf. forskrift 14. desember 2017 nr. 2020 om renter ved forsinket betaling og kompensasjon for inndrivelseskostnader § 1. Standardkompensasjonen for inndrivelseskostnader for første halvår 2018 ble i samme forskrift fastsatt til 380 kroner, se § 2.

9.3 Fastsatte forskrifter

Totalt fastsatte Finansdepartementet 16 forskrifter på finansmarkedsområdet i 2017:

  • Forskrift 6. januar 2017 nr. 10 om beregning av kapitalavkastning i livsforsikrings- og pensjonsforetak

  • Forskrift 6. januar 2017 nr. 11 om endring i forskrift 9. desember 2016 nr. 1502 om finansforetak og finanskonsern (finansforetaksforskriften)

  • Forskrift 31. januar 2017 nr. 105 om endring i forskrift 17. desember 2004 nr. 1852 om gjennomføring av EØS-regler om vedtatte internasjonale regnskapsstandarder

  • Forskrift 29. mars 2017 nr. 412 om endring i forskrift 9. desember 2016 nr. 1502 om finansforetak og finanskonsern (finansforetaksforskriften)

  • Forskrift 4. april 2017 nr. 427 om fakturering av kredittkortgjeld mv.

  • Forskrift 5. mai 2017 nr. 544 om endring av forskrift 9. desember 2016 nr. 1502 om finansforetak og finanskonsern (finansforetaksforskriften)

  • Forskrift 22. juni 2017 nr. 915 om renter ved forsinket betaling og kompensasjon for inndrivelseskostnader

  • Forskrift 26. juni nr. 943 om endring av forskrift 22. august 2014 nr. 1097 om kapitalkrav og nasjonal tilpasning av CRR/CRD IV (CRR/CRD IV-forskriften)

  • Forskrift 29. juni 2017 nr. 1001 om endring av forskrift 22 august 2014 nr. 1097 om kapitalkrav og nasjonal tilpasning av CRR/CRD IV (CRR/CRD-forskriften)

  • Forskrift 1. november 2017 nr. 1709 om endring i forskrift 17. desember 2004 nr. 1852 om gjennomføring av EØS-regler om vedtatte internasjonale regnskapsstandarder

  • Forskrift 14. desember 2017 nr. 2020 om renter ved forsinket betaling og kompensasjon for inndrivelseskostnader

  • Forskrift 18. desember 2017 nr. 2140 om endring i forskrift om nivå på motsyklisk kapitalbuffer

  • Forskrift 18. desember 2017 nr. 2141 om endring av forskrift 21. desember 2011 nr. 1467 til verdipapirfondloven

  • Forskrift 18. desember 2017 nr. 2144 om endring i forskrift 17. desember 2004 nr. 1852 om vedtatte internasjonale regnskapsstandarder

  • Forskrift 18. desember 2017 nr. 2202 om endring av forskrift 1. juni 1990 nr. 435 om beregning av ansvarlig kapital for banker, kredittforetak, finansieringsforetak, pensjonsforetak, oppgjørssentraler og verdipapirforetak (IFRS 9)

  • Forskrift 22. desember 2017 nr. 2387 om endring i forskrift 1. desember 2004 nr. 1558 om bokføring (bokføringsforskriften)

9.4 Konsesjoner i forvaltningssaker

12. januar 2017 fikk Meteva AS og R Transit AS tillatelse til å eie 24,99 pst. hver av aksjene i Eiendomskreditt AS. Tillatelsene ble gitt på vilkår.

13. mars 2017 ga Finansdepartementet tillatelse til at DNB ASA utvider konsernet ved at DNB Eiendom AS erverver alle aksjene i Din Eiendom AS. Tillatelsen ble gitt på vilkår om at Din Eiendom AS fusjoneres med DNB Eiendom AS.

20. september 2017 ga Finansdepartementet nødvendige tillatelser etter finansforetaksloven til etablering av Vipps AS.

Til forsiden