Meld. St. 34 (2014–2015)

Datatilsynets og Personvernnemndas årsmeldinger for 2014

Til innholdsfortegnelse

3 Kommunal- og moderniseringsdepartementets merknader til Personvernnemndas årsmelding for 2014

Saksmengden i Personvernnemnda har vært stor. Flere av sakene har vært prinsipielle. Personvernnemnda påpeker at den ser at personvernet griper inn i stadig flere samfunnsområder, og at problemstillingene er komplekse og har stor betydning for både privatliv og kommersiell og offentlig virksomhet. Nemnda har i 2014 forlenget sine møter for å håndtere den store saksmengden og har også avholdt ekstra møter. Samfunnets økende fokus på personvern er positivt, men medfører også et økt press på både Datatilsynet og Personvernnemnda. Det er viktig at departementet følger utviklingen.

I sin rapport peker Personvernnemnda på flere tendenser. Blant annet ser nemnda at personvernet i økende grad blir internasjonalisert ved at både offentlige og private instanser samhandler internasjonalt. Videre peker nemnda på at ileggelse av overtredelsesgebyr har fått økt aktualitet og har vært tema i flere av nemndas avgjørelser. Nemnda viser til at når brudd på personvernet nå sanksjoneres med vesentlig høyere overtredelsesgebyr enn før, er det ikke overraskende at det kommer flere klagesaker. Nemnda spår at denne utviklingen antakelig vil fortsette.

Personvernnemnda fremhever også at mange av sakene som har vært prinsipielle angår plassering av behandlingsansvar. Nemnda mener det er tydelig at definisjonen av behandlingsansvar ikke alltid oppleves å være enkel å praktisere og at dette skaper usikkerhet. Det har så langt ikke vært noen saker der det er hevdet at det foreligger delt behandlingsansvar.

Kameraovervåking er også et tilbakevendende tema. Nemnda viser til en nylig dom fra EU-domstolen1 hvor domstolen, i relasjon til kameraovervåking, har tolket «rent personlige formål» innskrenkende. I fremtidige saker vil denne avgjørelsen være en del av rettskildebildet som må hensyntas så langt avgjørelsen er relevant.

Fotnoter

1.

Sak C-212/13

Til forsiden