Midtveisrapport: Utredning av oljevern- og miljøsenter i Lofoten/Vesterålen

Til innholdsfortegnelse

2 Status og utfordringer – oljevern og marin forsøpling

Havet blir stadig viktigere for å dekke verdens økende behov for mat, energi, mineraler og transport. Samtidig er marin forsøpling et økende problem. Dette gjør økosystemet mindre robust, og mindre motstandsdyktig mot blant annet oljeutslipp. Næringer som opererer i hav-rommet må respektere påvirkningen de utøver, både hver for seg og sammen.

Norge forvalter store produktive havområder, i en verden som ser mot havet og mot nord. Kunnskapsbasert forvaltning og bærekraftig utnyttelse av ressursene blir stadig viktigere. Vi har en stor egeninteresse i å satse på et godt oljevern og å ta opp kampen mot marin forsøpling. Et framtidig oljevern- og miljøsenter kan ha viktige oppgaver knyttet til en slik satsing. Oljevern og arbeidet mot marin forsøpling er i sin natur globalt, komplekst og tverrfaglig. Norge har påtatt seg roller og forpliktelser innenfor begge områder som skal innfris.

Oljevern og arbeidet mot marin forsøpling handler grunnleggende om det samme: Redusere tilførselen av forurensning til havet og fjerne mest mulig av forurensning som eventuelt havner der (Figur 2.1).

Figur 2.1 Mengden av forurensing i havet er avhengig av tilførsel og opprydding

Så lenge tilførselen er større enn det vi lykkes med å rydde opp og det som brytes naturlig ned, vil forurensning bygges opp i havet. Et langsiktig mål bør være å redusere tilførselen mest mulig og få balanse i regnskapet

Kilde: (Salt 2016)

Oljevern. Norge har en solid beredskap mot akutt forurensning, sterke kunnskapsmiljøer og produsenter av oljevernutstyr som hevder seg internasjonalt. Oljevernberedskapen får stor oppmerksomhet i forbindelse med hendelser med akutt forurensning. Kontinuerlig arbeid med kunnskap, kompetanse og utvikling er like viktig, men får mindre oppmerksomhet. Markedet for oljevernutstyr styres i stor grad av myndighetskrav og akutte hendelser. De store svingningene i markedet hemmer kontinuiteten i teknologi- og produktutvikling i leverandørindustrien.

Marin forsøpling. Marin forsøpling er en av de største globale miljøutfordringene i vår tid. Avfallsmengdene i verden øker raskt. En del avfall håndteres ikke på riktig måte og finner veien til havet, med negative konsekvenser for marint liv. Frivillig oppryddingsarbeid er viktig men de store mengdene marin forsøpling gjør at det etterlyses en ny tilnærming til problemet; bekjempelse av kildene og mer systematisk opprydding. Norge har tatt en aktiv rolle i det internasjonale arbeidet mot marin forsøpling.

Til forsiden