Ot.prp. nr. 106 (2008-2009)

Om lov om endringer i folketrygdloven mv. (tilpasninger i folketrygdens regelverk som følge av pensjonsreformen)

Til innholdsfortegnelse

7 Frist for framsettelse av krav

7.1 Innledning

Departementet foreslår at alderspensjonen ytes tidligst fra og med måneden etter den måneden kravet ble satt fram. Tilsvarende gjelder for krav om økning, reduksjon eller stans av pensjonen.

Forslaget er en tilpasning til nye regler om fleksibelt uttak av alderspensjon.

7.2 Hovedtrekk ved gjeldende regler

Alderspensjon, i likhet med de øvrige pensjonene i folketrygden, gis pr. måned, og utbetales fra og med måneden etter den måneden vedkommende fyller vilkårene, se folketrygdloven § 22-12 første ledd.

For å få alderspensjon, må vedkommende sette fram krav om dette. Alderspensjon kan gis for opptil tre år før kravet ble framsatt, så fremt vilkårene er oppfylt i denne perioden (det vil si hadde fylt 67 år), se folketrygdloven § 22-13 fjerde ledd.

7.3 Høring

Departementet foreslo i høringsnotatet av 3. april 2009 at alderspensjonen skal ytes fra og med den måneden som er oppgitt i kravet, men tidligst fra og med måneden etter den måneden kravet ble framsatt. Tilsvarende skal gjelde for krav om økning, reduksjon eller stans av pensjon.

Den generelle bestemmelsen i § 22-13 sjette ledd om at en ytelse kan gis for opptil tre år før kravet ble framsatt dersom den som har rett til ytelsen, åpenbart ikke har vært i stand til å sette fram krav tidligere, eller har blitt feilinformert, vil fortsatt gjelde for alderspensjon.

Departementet foreslo å videreføre dagens bestemmelse om at ytelser kan utbetales fra og med måneden etter den måneden vedkommende fyller vilkårene for alderspensjon. Det vil si at tidligste mulige utbetalingstidspunkt for alderspensjon vil være måneden etter fylte 62 år.

Arbeids- og velferdsdirektoratet slutter seg til departementets vurdering og konklusjon. Statens pensjonskasse (SPK) påpeker at det kan oppstå situasjoner der SPK utbetaler alderspensjon (bruttopensjon) tre år tilbake i tid, mens pensjonen fra folketrygden utbetales fra et senere tidspunkt. Pensjonskasseforeningene (De Selvstendige Kommunale Pensjonskasser og Norske Pensjonskassers Forening) mener at alderpensjonen bør tilstås med virkning fra og med den dagen man når aldersgrensen, eller fra og med den dagen ytelsen omsøkes fra.

7.4 Departementets vurdering og forslag

Pensjoner i folketrygden gis pr. måned og utbetales tidligst fra og med måneden etter den måneden vedkommende fyller vilkårene. Alderspensjon utbetales dermed tidligst fra og med måneden etter den måneden vedkommende fyller 67 år. Departementet legger til grunn at dagens bestemmelse videreføres. Dette innebærer at tidligste mulig utbetalingstidspunkt for alderspensjon vil være måneden etter fylte 62 år.

Bestemmelsen om å etterbetale for inntil tre år kom da folketrygden ble innført i 1967. De tidligere trygdelovene hadde strenge foreldelsesregler, noe som hadde sammenheng med at trygdeytelsene da til dels var behovsprøvde og bare sikret ytelser på et visst minstestandardnivå. Siden folketrygden bygger på opptjening av rettigheter til alderspensjon uavhengig av inntektsforhold/formue som pensjonist, ble det bestemt at alderspensjon kan ytes (etterbetales) for inntil tre år før kravet ble framsatt.

Med innføring av fleksibelt uttak fra 2011 vil pensjonen bli beregnet på grunnlag av opptjente rettigheter, men også på grunnlag av forventet gjenstående levetid på uttakstidspunktet. Departementet vil bemerke at da pensjonen utmåles etter nøytrale prinsipper, vil den bli høyere ved senere uttak. Det vil derfor ikke oppstå noe tap i utbetalt alderspensjon gjennom perioden som pensjonist. I et slikt system er det ikke naturlig at man får etterbetalt pensjon for perioder før søknadstidspunktet.

Når det gjelder forholdet til offentlige tjenestepensjoner, har Stortinget vedtatt at disse må tilpasses den nye fleksible alderspensjonen fra folketrygden. Departementet legger til grunn at problemstillingen SPK peker på i sin høringsuttalelse vil bli ivaretatt i dette arbeidet.

Departementet foreslår at alderspensjonen ytes fra og med den måneden som det bes om i kravet, men tidligst fra og med måneden etter den måneden kravet ble satt fram. Tilsvarende gjelder for krav om økning, reduksjon eller stans av pensjonen.

Det vises til lovforslaget, § 22-13.

Departementet vil bemerke at den generelle bestemmelsen i folketrygdloven § 22-13 sjette ledd om at en ytelse kan gis for opptil tre år før kravet ble framsatt dersom den som har rett til ytelsen, åpenbart ikke har vært i stand til å sette fram krav tidligere, eller blitt feilinformert, fortsatt vil gjelde for alderspensjon.

Til forsiden