Ot.prp. nr. 15 (2006-2007)

Om lov om endringer i straffegjennomføringsloven og straffeloven (opplysningsplikt, vandelskrav og varsel til fornærmede mv.)

Til innholdsfortegnelse

Forslag til lov om endringer i straffegjennomføringsloven og straffe­loven (opplysningsplikt, vandelskrav og varsel til fornærmede mv.)

I

I straffegjennomføringsloven 18. mai 2001 nr. 21 gjøres følgende endringer:

§ 7 bokstav i) skal lyde:

Taushetsplikt er ikke til hinder for at kriminalomsorgen gir opplysninger som nevnt i § 16 sjette ledd, § 20annet ledd, § 36 tredje ledd, § 40siste ledd, § 42 syvende og åttende ledd og straffeloven § 39 g femte ledd, til den fornærmede i straffesaken eller dennes etterlatte.

Ny § 7a skal lyde:

Før det gis opplysninger som nevnt iannet ledd, skal det søkes å oppnå medvirkningeller samtykke fra den opplysningene direkte gjelder.

Uten hinder av taushetsplikten har kriminalomsorgenrett til å innhente fra:

a) Folkeregisteret; opplysninger om innsattesnavn, fødselsnummer, fødested, bopel og statsborgerskap.

b) Tilsatte i barnevernet og sosialtjenesten; opplysningerom innsattes barne- og familieforhold som er nødvendigefor å ivareta hensynet til barnet og den øvrigefamilien under straffegjennomføring, ved permisjon, vedløslatelse og ved overføring til andre gjennomføringsformerenn fengsel med høyt sikkerhetsnivå.

c) Helsepersonell i helsetjenesten; opplysningersom nevnt i bokstav b, samt opplysninger som er strengt nødvendigefor å avverge fare for liv og helse for den innsatte selv,andre innsatte og tilsatte.

Opplysningene skal gis uten ugrunnet opphold. Regiondirektørenavgjør hvem som har myndighet til å innhente ogmotta opplysninger som er nevnt ovenfor.

§ 8 første ledd skal lyde:

For å bli tilsatt i kriminalomsorgen kan det settes spesielle krav til utdanningen. Det må ikke være noe å utsette på vandelen til tilsatte i kriminalomsorgen ellertil arbeidstakere som utfører arbeid der som ledd i forvaltningssamarbeidet.For å kontrollere om vandelskravet er oppfylt, skal kriminalomsorgenkreve fremlagt uttømmende politiattest. Uttømmendepolitiattest kan også kreves fremlagt for andre som utførerarbeid i kriminalomsorgen. Ved vurderingen av om personer som nevnti forrige punktum kan utføre arbeid for kriminalomsorgen, skaldet blant annet tas hensyn til vedkommendes tilknytning til kriminalomsorgen,hvilke oppgaver som utføres og omfanget og varigheten avdisse, og dessuten hvem vedkommende har kontakt med ved utføringenav oppgavene.

Nåværende § 8 tredje punktum blir nytt annet ledd.

§ 14 nytt fjerde og femte ledd skal lyde:

Domfelte som gjennomfører forvaring ellerstrafferettslig særreaksjon i fengsel, kan overførestil avdeling tilrettelagt for innsatte med særlige behov,jf. § 10 annet ledd, selv om vilkårene i førsteledd bokstavene a) til e) ikke er oppfylt. Overføringenmå være nødvendig for å forebyggebrudd på ro, orden og sikkerhet eller for å ivaretadomfeltes særlige behov.

Domfelte kan midlertidig overføres tilannet fengsel i forbindelse med rettsmøte. I særligeunntakstilfeller kan overføring i forbindelse med rettsmøte også skjefra fengsel til politiarrest. Oppholdet i politiarrest skal væreså kort som mulig.

Nåværende fjerde og femte ledd blir nye sjette og syvende ledd.

§ 16 femte ledd tredje punktum og nytt sjette ledd skal lyde:

Ved brudd på vilkår eller forutsetninger, eller dersom det er sannsynlig at domfelte har begått eller vil begå straffbar handling eller unndra seg gjennomføringen, gjelder bestemmelsene om tilbakeføring til fengsel i § 14 sjette og sjuende ledd.

Dersom det er av betydning for fornærmedei straffesaken eller dennes etterlatte å få kjennskaptil tidspunktet for gjennomføring av straff utenfor fengsel,skal kriminalomsorgen varsle fornærmede eller etterlattepå forhånd. Varselet skal også omfatte informasjonom vilkår som er satt med hjemmel i § 16 tredjeledd bokstav d) og e), hvis disse vilkårene direkte gjelderfornærmede eller dennes etterlatte.

§ 20 nytt annet ledd skal lyde:

Dersom det er av betydning for fornærmedei straffesaken eller dennes etterlatte å få kjennskaptil tidspunktet for frigangen, skal kriminalomsorgen varsle fornærmedeeller dennes etterlatte på forhånd.

§ 29 annet ledd skal lyde:

Dersom det er sannsynlig at domfelte i kroppen skjuler rusmidler, bedøvelsesmidler, hormonpreparater eller andre kjemiske stoffer som ikke er lovlig foreskrevet, kan kriminalomsorgen beslutte at domfelte skal settes i enerom med spesialtoalett. Uttalelse fra lege skal innhentes og tas i betraktning ved vurderingen av om tiltaket skal settes i verk. Under oppholdet skal domfelte ha jevnlig tilsyn av helsepersonell. Dersom det er sannsynligat domfelte i kroppen skjuler stoffer som ikke er lovlig foreskrevet,kan kriminalomsorgen også benytte radiologisk undersøkelsefor å påvise stoffet. Henvisning til slik undersøkelsebesluttes av lege som vurderer om bruken av stråling erberettiget, jf. strålevernloven § 13.

§ 30 syvende ledd skal lyde:

Kriminalomsorgen kan etter nærmere bestemmelsergi innsatte tillatelse til elektronisk kommunikasjon med tekst,lyd og bilde dersom sikkerhetsmessige grunner eller hensynet tilen forsvarlig ressursforvaltning ikke taler mot det. Bestemmelsene i annet til sjette ledd gjelder tilsvarende.

§ 36 tredje ledd nytt annet punktum skal lyde:

Varselet skal også omfatte informasjonom vilkår som er satt med hjemmel i § 36 annetledd bokstav f) og g), hvis disse vilkårene direkte gjelderfornærmede eller dennes etterlatte.

§ 40 nytt siste ledd skal lyde:

Dersom det er av betydning for fornærmedei straffesaken eller dennes etterlatte å få kjennskaptil at domfelte unndrar seg gjennomføringen av fengselsstraff,forvaring eller strafferettslige særreaksjoner, skal kriminalomsorgenså snart som mulig varsle fornærmede eller dennesetterlatte om unndragelsen.

§ 42 syvende ledd nytt annet punktum og nytt åttende ledd skal lyde:

Dersom det er av betydning for fornærmede i straffesaken eller dennes etterlatte å få kjennskap til tidspunktet for løslatelse, skal kriminalomsorgen varsle fornærmede eller etterlatte på forhånd. Varsel kanogså gis dersom den løslatte endrer bosted i løpetav prøvetiden, og det er av betydning for fornærmedeeller dennes etterlatte å få kjennskap til endringen.

Varsel etter denne paragrafen skal også omfatte informasjonom vilkår som er satt med hjemmel i § 43 annetledd bokstav d) og e), hvis disse vilkårene direkte gjelderfornærmede i straffesaken eller dennes etterlatte.

Nåværende åttende ledd blir nytt niende ledd.

§ 47 annet ledd skal lyde:

Varetektsinnsatte kan overføres til et annet fengsel ellertil politiarrest etter § 14. Overføringtil et annet fengsel kan også skje når det ansespåkrevd av etterforskningsmessige hensyn. Første ledd annet punktum gjelder tilsvarende så langtdet passer.

II

I Alminnelig borgerlig Straffelov 22.mai 1902 nr. 10 (staffeloven) gjøres følgende endringer:

§ 39 g nytt femte ledd skal lyde:

Dersom det er av betydning for fornærmedei straffesaken eller dennes etterlatte å få kjennskaptil tidspunktet for prøveløslatelsen, skal kriminalomsorgenvarsle fornærmede eller dennes etterlatte på forhånd.Varselet skal også omfatte vilkår fastsatt med hjemmeli lov eller forskrift, når vilkårene direkte gjelderfornærmede eller dennes etterlatte.

Nåværende femte ledd blir nytt sjette ledd.

III

I lov om straff 20. mai 2005 nr. 28 (staffeloven) gjøres følgende endringer:

§ 45 nytt sjette ledd skal lyde:

Dersom det er av betydning for fornærmedei straffesaken eller dennes etterlatte å få kjenneskaptil tidspunktet for prøveløslatelsen, skal kriminalomsorgenvarsle fornærmede eller dennes etterlatte på forhånd.Varselet skal også omfatte vilkår fastsatt med hjemmeli lov eller forskrift, når vilkårene direkte gjelderfornærmede eller dennes etterlatte.

IV

Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer. De enkelte bestemmelsene kan settes i verk til ulik tid.

Til forsiden