Ot.prp. nr. 31 (2003-2004)

Om lov om endringer i plan- og bygningsloven (klage og innsigelse)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelser

Til § 15 nytt tredje ledd

Bestemmelsen, som føyes til som nytt tredje ledd i plan- og bygningslovens § 15 «Forholdet til forvaltningsloven og klage», klargjør generelt at det ikke kan klages på forhold som tidligere er avgjort gjennom klage eller innsigelse på reguleringsplan eller bebyggelsesplan. Bestemmelsen markerer at anledningen til å klage en gang til overordnet organ over vedtakets innhold i en forvaltningssak også gjelder etter plan- og bygningsloven. Klagebegrensningen er knyttet til at forholdet tidligere har vært avgjort i klagesak eller innsigelsessak med samme innhold. Når departementet har tatt stilling til en arealbrukskonflikt gjennom en innsigelsesbehandling, er forholdet derfor å anse som avgjort og kan ikke kreves opp til ny prøving i forbindelse med en senere plan eller et vedtak som bygger på departementets avgjørelse. Nye forhold og nye og mer detaljerte planer, planelementer og vedtak vil imidlertid kunne påklages i senere sak. Bestemmelsen innebærer for eksempel at det ikke kan klages på vedtak om dispensasjon etter plan- og bygningslovens § 7, eller på vedtak om avgjørelse av byggesøknad etter plan- og bygningslovens § 95, dersom klagen reelt retter seg mot forhold som er behandlet gjennom klage på regulerings- eller bebyggelsesplanen som ligger til grunn for tiltaket. Det samme gjelder vedtak om mindre vesentlig endring av reguleringsplan eller bygge- og deleforbud som har vært avgjort gjennom klagesaksbehandling. Bestemmelsen innebærer at også klager over samme forhold fra andre klageberettigede kan avvises. Det forutsetter at kommunene har tilstrekkelig oversikt og tilstrekkelige informasjons- og varslingsrutiner i forhold til alle med rettslig klageinteresse med tilknytningen til det området vedtaket gjelder.

Til § 27-2 nr. 2 nytt annet ledd

Den tilføyde bestemmelsen som nytt annet ledd i § 27-2 nr. 2 klargjør at det ikke kan fremmes innsigelse mot forhold som tidligere har vært avgjort ved innsigelse i løpet av de 10 foregående år. Det betyr at det ikke kan reises innsigelse mot en plan som er i samsvar med den arealbruk som er vist, eller de planbestemmelser som framgår av en plan slik den er godkjent ved behandling av en innsigelse, herunder i forbindelse med mekling hos fylkesmannen. Det gjelder selv om en myndighet ønsker å ta opp et annet forhold enn det den opprinnelige innsigelsen gjaldt. Viser en ny plan en annen eller mer detaljert arealbruk, eller inneholder nye bestemmelser som gjør at planen får et innhold som ikke kunne forutses i forbindelse med behandlingen av den tidligere planen, vil det imidlertid kunne reises innsigelse dersom dette medfører at planen er i strid med nasjonale eller viktige regionale retningslinjer eller interesser. Det kan heller ikke, innen samme tidsrom, fremmes innsigelse mot forhold i plansak som det kunne vært fremmet innsigelse mot i en tidligere vedtatt plan. Spørsmålet om innsigelsesadgangen er avskåret må ved uenighet forelegges departementet til avgjørelse. Kommunen kan likevel fortsette sin behandling av saken og fatte vedtak. Vedtaket får ikke virkning før departementet har avgjort at innsigelsesadgangen er avskåret. Dersom departementet finner at innsigelsesadgangen er i behold skal saken tas opp til avgjørelse på vanlig måte som stadfestingssak.

Departementet kan uavhengig av den nye bestemmelsen om avskåret innsigelse bruke reglene om innkalling og omgjøring ut fra nasjonale og viktige regionale interesser etter § 27-2 nr. 3 siste ledd, eller § 18 til å utarbeide og vedta statlig plan dersom det skulle vise seg nødvendig ut fra forholdene og nye behov.

Til § 27-3 annet ledd annet punktum

Den tilføyde bestemmelsen klargjør at den generelle klageretten begrenses slik at det likevel ikke kan klages på forhold som tidligere er avgjort gjennom innsigelse på reguleringsplan eller klage i plansak. Dette følger opp den generelle regel som er foreslått i § 15. Når det gjelder kriteriene for hva som er tidligere avgjort og samme forhold vises til merknadene til § 15 og til § 27-2 nr. 2 siste setning.

Til § 28-2 sjette ledd siste punktum

Det vises til merknaden til § 27-3 som gjelder tilsvarende. Bestemmelsen vil være et grunnlag for å avskjære klager på samme forhold i bebyggelsesplan som er fastlagt i en reguleringsplan avgjort gjennom klagebehandling eller ved innsigelse.