Ot.prp. nr. 38 (2006-2007)

Om lov om endring i lov 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler (husleieloven)

Til innholdsfortegnelse

5 Merknader til bestemmelsen

Til § 9 – 11

Paragrafen gir utleier anledning til å sende skriftig varsel til kommunens sosialtjeneste om leiers mislighold når det er grunnlag for å begjære fravikelse av husrommet dersom det er grunn til det. Varselet kan sendes ved bruk av elektronisk kommunikasjon.

I første ledd første punktum henspeiler bruken av ordene «dersom det er grunn til det» til at det må være et grunnlag for å sende varsel til sosialtjenesten. Poenget med bestemmelsen er at utleier sender varsel til sosialtjenesten i tilfeller hvor det er grunn til å tro at bistandsapparatet likevel vil bli koblet inn på et senere stadium. Bestemmelsen vil særlig være nyttig i boligutleie for vanskeligstilte. Dette gjelder kommunale utleiere, private og frivillige aktører som kommunen enten har avtale med, eller samarbeider med om utleie av boliger til vanskeligstilte. I denne formen for utleie kan en anta at mislighold ofte skyldes et hjelpebehov. Imidlertid kan også bestemmelsen komme til anvendelse der det kan være grunn til å anta at misligholdet skyldes akutte krisesituasjoner. Departementet vil i særlig grad fremheve at terskelen for å benytte bestemmelsen ikke bør settes for høyt, spesielt i situasjoner der barn kan rammes av en utkastelse. Det er ikke meningen at utleier skal innhente ytterligere opplysninger fra andre instanser i saken. Utleier skal heller ikke på annen måte foreta faglige vurderinger som utleier ikke har forutsetning for å gjennomføre. Utleier kan avgjøre spørsmålet ut fra de inntrykk og opplysninger utleier har i kraft av leieforholdet. Ved tvil om «det er grunn til det», anbefales utleiere å diskutere avveiningene på generelt grunnlag med sosialtjenesten. Det utleier sender varsel til sosialtjenesten om, er leiers mislighold som kan gi grunnlag for utkastelse. Andre forhold skal utleier ikke varsle sosialtjenesten om.

I første ledd annet punktum oppfordres utleier til tidligst å fremsette en eventuell begjæring om tvangsfravikelse to uker etter at skriftlig varsel er sendt til sosialtjenesten. Formålet med å oppfordre utleiere til å varsle sosialtjenesten senest på dette tidspunkt, er at sosialtjenesten skal få tid til å vurdere eventuelle virkemidler og tiltak for å forhindre en begjæring om utkastelse. Etter at en begjæring er sendt til namsmyndigheten, vil sosialtjenesten ikke kunne forhindre at en slik begjæring blir sendt.

Etter første ledd tredje punktum kan utleier gi andre fullmakt til å sende slikt varsel til sosialtjenesten. Dette kan være aktuelt hvor utleier får bistand av mellommann til innkreving av leien. Dette kan for eksempel være et inkassoselskap.

Det følger av første ledd fjerde punktumat leier kan reservere seg mot at utleier varsler sosialtjenesten ved mislighold. Slik reservasjon må meddeles utleier ved en skriftlig melding. Leier kan i den forbindelse gjøre bruk av elektronisk kommunikasjon.

Etter annet ledd har utleier plikt til å sende kopi eller annen melding om innholdet i varselet til leier. Utleier skal sende denne informasjonen til leier senest samtidig med at varselet blir sendt til sosialtjenesten. Varselet kan også sendes i forkant av at meldingen blir sendt til sosialtjenesten, men ikke før utleier har bestemt seg for å varsle sosialtjenesten. Informasjonen til leier kan sendes ved bruk av elektronisk kommunikasjon.