Ot.prp. nr. 68 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. og i enkelte andre lover (oppheving av tilvirkningsmonopolet for brennevin)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Sosialdepartementet legger i denne proposisjonen fram forslag til endring i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven). Finansdepartementet legger fram forslag til lov om endringer i lov 4. juni 1954 nr. 2 om sprit, brennevin, vin og isopropanol til teknisk og vitenskapelig bruk m.v. (spritloven) og lov om oppheving av lov 19. juni 1964 nr. 1 om tilvirkning og omdestillasjon av sprit, brennevin og isopropanol og om beskatning av sprit, brennevin, vin, fruktvin, mjød og isopropanol (alkoholtilvirkningsloven).

Sosialdepartementet foreslår i kapittel 3 å oppheve alkoholloven § 6-1 siste ledd. Etter alkoholloven § 6-1 kan bevilling for tilvirkning av brennevin kun gis til ett selskap. Bevillingen innehas av Arcus Produkter AS (Arcus AS sitt datterselskap). Oppheving av bestemmelsen vil gjøre det mulig for flere aktører å få bevilling for tilvirkning av brennevin, på samme måte som for annen alkoholholdig drikk.

Som en oppfølging av Sosialdepartementets forslag foreslår Finansdepartementet i kapittel 4 enkelte endringer i regelverket om alkoholtilvirkning. Det foreslås samtidig en mer generell revisjon og opprydding i regelverket for tilvirkning og innførsel av brennevin. Regelverket for tilvirkning og innførsel reguleres i stor grad av alkoholtilvirkningsloven. De fleste av bestemmelsene i denne loven er overflødige etter som bestemmelsene der gjenfinnes dels i alkoholloven (under Sosialdepartementet) og dels i lov 19. mai 1933 nr. 11 om særavgifter (under Finansdepartementet). Enkelte bestemmelser foreslås imidlertid overført til spritloven for å ivareta videreføring av gjeldende rett innenfor området teknisk sprit. Ettersom opphevelsen av alkoholtilvirkningsloven kun innebærer en regelforenkling og rettsteknisk opprydding, vil opphevelsen ikke få alkoholpolitisk betydning.