Ot.prp. nr. 79 (2006-2007)

Om lov om endringer i lov 21. desember 2005 nr. 123 om Statens pensjonsfond

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn for lovforslaget og gjeldende rett

2.1 Bakgrunn

Statens pensjonsfond ble opprettet med virkning fra 1. januar 2006 som en overbygning over det som tidligere var Statens petroleumsfond og Folketrygdfondet. Formålet med Statens pensjonsfond er å understøtte statlig sparing for finansiering av folketrygdens pensjonsutgifter og å underbygge langsiktige hensyn ved anvendelse av statens petroleumsinntekter. Statens pensjonsfond består av Statens pensjonsfond – Utland og Statens pensjonsfond – Norge. Inntekter i Statens pensjonsfond – Utland er kontantstrømmen fra petroleumsvirksomheten som blir overført fra statsbudsjettet, avkastningen av fondets formue og netto finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten. Oppbyggingen av kapital i Statens pensjonsfond – Utland er således for en vesentlig del omgjøring av olje- og gassressurser på norsk kontinentalsokkel til finansielle fordringer på utlandet.

Hydro og Statoil inngikk 18. desember 2006 en integrasjonsavtale om sammenslåing av Hydros petroleumsvirksomhet med Statoil. Selskapene har siden integrasjonsavtalen ble kunngjort forhandlet fram en sammenslåingsplan. I henhold til sammenslåingsplanen vil statens eierandel i det sammenslåtte selskapet bli om lag 62,5 prosent. I tråd med Stortingets beslutning fra 2001 om minst 67 prosent statlig eierandel i Statoil, samt St. meld. nr. 13 (2006-2007) Et aktivt og langsiktig eierskap , legger Regjeringen opp til at statens eierandel i det sammenslåtte selskapet over tid skal økes fra 62,5 prosent til 67 prosent. I St.prp. nr. 60 (2006-2007) Sammenslåing av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet, heter det videre (s. 21):

«Det vil bli fremmet en Odelstingsproposisjon om endringer i lov om Statens pensjonsfond. Av § 3 i loven følger det at salg av aksjer i Statoil inngår i inntektene til Statens pensjonsfond – Utland. Kjøp av aksjer er imidlertid ikke nevnt. En symmetrisk behandling av kjøp og salg av aksjer i definisjonen av fondets inntekter, krever således en lovendring. En slik proposisjon må fremmes etter at transaksjonen er godkjent på selskapenes ekstraordinære generalforsamlinger.»

Stortinget sluttet seg i Innst. S. nr. 243 (2006-2007) til Regjeringens vurderinger i St.prp. nr. 60 (2006-2007). Aksjonærene i Statoil og Hydro godkjente i ekstraordinære generalforsamlinger 5. juli 2007 sammenslåingen mellom Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet.

2.2 Gjeldende rett

Lov om Statens pensjonsfond definerer inntektene til Statens pensjonsfond – Utland. Lovens § 3 lyder:

«Inntekter i Statens pensjonsfond – Utland er kontantstrømmen fra petroleumsvirksomheten som blir overført fra statsbudsjettet, avkastningen av fondets formue og netto finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten.

Kontantstrømmen framkommer som summen av

  • de samlede skatte- og avgiftsinntekter av petroleumsvirksomheten som innkreves ifølge lov 13. juni 1975 nr. 35 om skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster m.v. og lov 29. november 1996 nr. 72 om petroleumsvirksomhet,

  • avgiftsinntekter ved utslipp av CO2 i petroleumsvirksomhet på kontinentalsokkelen,

  • avgiftsinntekter ved utslipp av NOx i petroleumsvirksomhet på kontinentalsokkelen,

  • inntekter som følge av Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten, definert som driftsinntekter og andre inntekter fratrukket driftsutgifter og andre direkte utgifter,

  • statlige inntekter på nettooverskuddsavtaler i enkelte utvinningstillatelser,

  • utbytte fra Statoil ASA,

  • overføringer fra Petroleumsforsikringsfondet,

  • statens inntekter i forbindelse med fjerning eller annen disponering av innretninger på kontinentalsokkelen,

  • statens eventuelle salg av andeler i Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten,

og fratrukket

  • statens direkte investeringer i petroleumsvirksomheten,

  • statens utgifter til Petroleumsforsikringsfondet,

  • statens utgifter i forbindelse med fjerning eller annen disponering av innretninger på kontinentalsokkelen,

  • statens eventuelle kjøp av andeler som ledd i Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten.

Netto finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten framkommer som summen av

  • brutto inntekter ved statlig salg av aksjer i Statoil ASA,

og fratrukket

  • statlig kapitalinnskudd i Statoil ASA og selskap som ivaretar statens interesser i petroleumsvirksomheten.

Som det framgår av definisjonen av netto finanstransaksjoner i lovens § 3, følger det at salg av aksjer i Statoil inngår i inntektene til Statens pensjonsfond – Utland. Kjøp av aksjer er ikke nevnt, noe som bl.a. må ses i sammenheng med at denne problemstillingen ikke var aktuell i forbindelse med børsnotering og delprivatisering av Statoil i juni 2001, jf. Ot.prp. nr. 102 (2000-2001) kapittel 2.