Ot.prp. nr. 8 (2006-2007)

Om lov om endring i vegtrafikklov 18. juni 1965 nr. 4 (gjennomføring av Europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/59/EF av 15. juli 2003 om grunnleggende kvalifikasjons- og etterutdanningskrav for førere av visse kjøretøyer som benyttes til person- eller godstransport)

Til innholdsfortegnelse

5 Høringsinstansenes syn

5.1 Vegtrafikkloven § 29

Høringsinstansene er i hovedsak positive til forslaget med henvisning til at krav om tilnærmet lik utdanning for yrkessjåfører i hele EØS-området vil bedre konkurransesituasjonen, øke kvaliteten på sjåførene og heve yrkessjåførenes status. På sikt vil dette også kunne bedre trafikksikkerheten og kunne gi færre ulykker. Flere instanser uttaler seg også positivt om vektleggingen av miljøvennlig kjøring.

Landbruks- og matdepartementetpåpeker at det vil kunne oppstå en rekke gråsoner vedrørende forståelsen av begrepet «mot vederlag» i § 29, og at dette vil kunne føre til vanskeligheter for den daglige driften ved mange gårder og ved gårdstilknyttet virksomhet. Sosial og helsedirektoratethar innvendinger knyttet til når plikten til å ha kompetansebevis inntrer, og ser det som nødvendig med klare presiseringer av denne plikten.

Datatilsynet påpeker i sitt høringssvar at i den grad lærestedene får plikt til å foreta elektronisk innmelding av personopplysninger, må det legges til rette for at dette kan skje i samsvar med reglene i, og i medhold av, personopplysningsloven.

Ingen av høringsinstansene mener at det bør tas stilling til modellvalget (timemodell eller prøvemodell) direkte i vegtrafikkloven. Likevel omtaler de fleste høringsuttalelsene den nærmere gjennomføringen av direktivet og valg av modell for utdanningen.

Autoriserte trafikkskolers landsforbund, Trafikkforum, Norges Automobil-Forbund, Norsk Arbeidsmandsforbund og Yrkestrafikk forbundetønsker gjennomføring av grunnutdanningen ved timemodellen (280 timer undervisning, samt prøve). Argumentene som fremmes for denne modellen, er at obligatorisk undervisning best sikrer sjåførenes kompetanse. Det anføres også at det vil være vanskelig å lage prøver som er gode nok til prøvemodellen.

Norges Lastebileier-Forbund, Transportbedriftenes Landsforening, NKI og Arbeidsgiverforeningen NAVO mener prøvemodellen (teoretisk og praktisk prøve) er det beste alternativet. Argumentene som fremmes, er blant annet at elevene vil være mer motiverte når de selv får muligheten til å velge kurs ut fra egne forutsetninger og kvalifikasjoner, og at denne modellen er mest fleksibel.

5.2 Vegtrafikkloven § 30

Ingen av høringsinstansene har innvendinger til forslaget om endring av vegtrafikkloven § 30. Fagforbundet, Seksjon samferdsel og teknisk,kommenterer at endringen vil være positiv med tanke på å få kompetent arbeidskraft fra utlandet og med det motvirke sosial dumping i Norge.