Ot.prp. nr. 8 (2006-2007)

Om lov om endring i vegtrafikklov 18. juni 1965 nr. 4 (gjennomføring av Europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/59/EF av 15. juli 2003 om grunnleggende kvalifikasjons- og etterutdanningskrav for førere av visse kjøretøyer som benyttes til person- eller godstransport)

Til innholdsfortegnelse

6 Departementets vurderinger

6.1 Generelle merknader til § 29

I forslaget til ny § 29 gis det hjemmel for å sette et utdanningskrav til den som mot vederlag skal føre motorvogn, og departementet gis myndighet til å fastsette nærmere bestemmelser om dette.

Bestemmelsen avgrenses til å gjelde yrkesmessig transport, jf. begrepet «mot vederlag». Førere av kjøretøy som ikke brukes i næringsvirksomhet, er dermed ikke omfattet. Begrepet mot vederlag har lang tradisjon i transportbransjen og det foreligger derfor omfattende praksis om forståelsen av begrepet. Begrepet omtales nærmere i kapittel 8.

Utøvelse av yrkesmessig gods- eller persontransport uten å ha gjennomført den pålagte utdanningen vil kunne straffes etter vegtrafikkloven § 31.

Det pålegges sjåførene plikt til under kjøring å medbringe bevis for yrkeskompetansen. Dette anses som viktig for å muliggjøre kontroll, jf. nærmere omtale i kapittel 8.

Departementet tildeles i bestemmelsen myndighet til å gi regler om opplæringen, prøve- og læresteder, gebyr, samt om bevis for gjennomført opplæring. Dette omfatter fastsetting av opplæringens/undervisningens innhold, og det omfatter det å stille krav til undervisningslokaler og utstyr. Det omfatter videre godkjenning av lære- og prøvesteder, samt regulering av drift og tilsyn med disse.

6.2 Generelle merknader til § 30

I forslaget til endring av vegtrafikkloven § 30 gis departementet myndighet til å regulere om og i hvilken utstrekning utenlandske bevis for yrkeskompetanse skal gi rettigheter i Norge. Forslaget gjør det mulig å regulere om utenlandske sjåfører skal kunne bruke kompetansebevis fra sine hjemland ved kjøring i Norge.

6.3 Forslag til forskrifter, valg av utdanningsmodell - Høring

Valg av opplæringsmodell og bestemmelser om gjennomføring av utdanningsordningen vil bli fastsatt ved forskrift. Vegdirektoratet sendte 10. oktober 2006 forslag til forskrifter på høring, med høringsfrist 9. desember 2006. Direktoratet foreslår i høringsnotatet at timemodellen (280 timers undervisning og prøve) innføres som modell for den aktuelle utdanningen i Norge. I tillegg foreslås det å innføre en komprimert opplæringsmodell.