Prop. 113 LS (2021–2022)

Deling av fylker og Ålesund kommune og endringer i inndelingslova (ny fylkesinndeling og nye fylkesnavn)

Til innholdsfortegnelse

7 Endringer i inndelingslova § 29 (ny fylkesinndeling og nye fylkesnavn)

7.1 Forslagets innhold

Kommunal- og distriktsdepartementet foreslår i denne proposisjonen endringer i lov 15. juni 2001 nr. 70 om fastsetjing og endring av kommune- og fylkesgrenser (inndelingslova), som følge av forslagene om endringer i fylkesinndelingen. Forslaget gjelder endring av inndelingslova § 29 om fylkesinndeling og fylkesnavn. Bestemmelsen fastsetter hvilke fylker vi har, og hva de skal hete.

Etter lov 22. juni 2018 nr. 83 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) § 3-1 fjerde ledd skal fylkeskommunen ha samme navn som fylket. Når inndelingslova § 29 om fylkesinndeling og fylkesnavn endres, får endringen dermed direkte virkning for fylkeskommunens navn. En endring av navnet til en eller flere fylkeskommuner forutsetter derfor at navnet til vedkommende fylke blir endret først.

Den foreslåtte lovendringen i inndelingslova § 29 innebærer at de nevnte fylkene og fylkeskommunene får samme navn som de hadde før sammenslåingene. Troms fylke og Finnmark fylke får også fastsatt navn på samisk og kvensk.

Eventuelle endringer i andre lover, som følge av nye fylkesnavn, vil bli lagt fram for Stortinget etter at de nye navnene er vedtatt.

Dato for ikrafttredelse av de nye fylkene er planlagt til 1. januar 2024. Endringene i inndelingslova § 29 må derfor tre i kraft på samme tidspunkt.

Det følger av kommuneloven § 3-1 tredje ledd at vedtak om endring av kommunenavn fattes av Kongen. Kongens myndighet er delegert til departementet. Departementet vil fastsette navn på de to nye kommunene i forskrift, etter at et eventuelt vedtak fra Stortinget om deling av Ålesund kommune foreligger.

7.2 Tidligere endringer av fylkesnavn

Navnene til Troms og Finnmark fylke, Viken fylke og Vestfold og Telemark fylke ble sist endret ved lov 22. juni 2018 nr. 84 om endringer i inndelingslova (nye fylkesnavn). Navneendringene kom som følge av sammenslåingene av henholdsvis Troms fylke og Finnmark fylke, av Buskerud fylke, Akershus fylke og Østfold fylke, og av Vestfold fylke og Telemark fylke, som trådte i kraft 1. januar 2020. Ved samme lovendring ble bestemmelsen om rikets fylker tatt inn i inndelingslova § 29, og lov 14. august 1918 nr. 1 om forandring av rikets inddelingsnavn (bispedømme- og fylkesloven) ble opphevet fra samme tid.

I prosessen for navnevalg var det et mål for departementet at fylkestingene selv kom fram til et navneforslag med god lokal forankring.

Departementet ba Språkrådet om å vurdere navnespørsmålet for både Troms og Finnmark, Viken og Vestfold og Telemark. Språkrådet gir råd i spørsmål om stedsnavn med bistand fra Stedsnavntjenesten, som består av navnekonsulenter innenfor ulike geografiske områder. Stedsnavntjenesten gir råd om skrivemåten, navnsetting av stedsnavn og stedsnavnbruk generelt.

Videre ba departementet fylkeskommunene om å vurdere om det var ønskelig å ha et offisielt samisk eller et kvensk parallellnavn på den nye fylkeskommunen. Troms og Finnmark fylkeskommune ønsket at fylkeskommunens navn skulle skrives på norsk, samisk og kvensk. Hvis en fylkeskommune vil ha et samisk navn eller et kvensk navn, skal henholdsvis den samiske eller den kvenske stedsnavntjenesten uttale seg om navnevalget. Både Språkrådet ved kvensk stedsnavntjeneste og Sametinget ved samisk stedsnavntjeneste uttalte seg om nytt kvensk fylkesnavn og nytt samisk fylkesnavn for Troms og Finnmark. Troms og Finnmark hadde allerede hvert sitt velkjente samiske navn, og departementet foreslo at dette ble videreført (Romsa ja Finnmárku). Fylkene hadde ikke offisielle kvenske navn fra tidligere, og departementet foreslo på bakgrunn av tilrådning fra kvensk stedsnavntjeneste en kvensk parallell til navnet Troms og Finnmark (Tromssa ja Finmarkku).

For en nærmere redegjørelse for de rettslige utgangspunktene, prosessen for navnevalg og departementets vurdering, vises det til Prop. 65 L (2017–2018) Endringer i inndelingslova (nye fylkesnavn).

7.3 Prosessen for navnevalg

7.3.1 Utgangspunktet for fastsetting av navn på nye fylker

Fylkeskommunene er bedt om å komme med forslag til navn i søknaden om deling. Det er fylkestinget selv som har kompetanse til å søke om deling, og dermed også til å foreslå navn på de nye fylkene. I spørsmålet om nye navn har departementet også lagt vekt på at forslagene til fylkesnavn tilsvarer navnene fylkene hadde før sammenslåingene.

7.3.2 Høring

Etter utredningsinstruksen punkt 3-3 første ledd skal forslag til lovendringer normalt sendes på offentlig høring. Etter andre ledd kan høring imidlertid unnlates dersom det ikke vil være praktisk gjennomførbart, kan vanskeliggjøre gjennomføringen av tiltaket eller må anses som åpenbart unødvendig å gjennomføre det.

Fylkeskommunene har selv kommet med forslag til navn på de nye fylkene, og navneforslagene har med det lokal forankring. Forslagene innebærer at alle de nye fylkene vil gå tilbake til de navnene de hadde før sammenslåingene. Departementet legger derfor til grunn at en alminnelig høring er åpenbart unødvendig og kan unnlates etter utredningsinstruksen punkt 3-3 andre ledd andre kulepunkt.

7.4 Deling av Viken fylke og forslag til navn på nye fylker

7.4.1 Fylkestingets vedtak om navn på de nye fylkene

Som det framgår av punkt 4.1.1, fattet fylkestinget i Viken fylkeskommune 23. februar 2022 følgende vedtak: «3. Det er ønskelig med en deling til tre nye fylker, Akershus, Buskerud og Østfold, og at disse får oppstart fra 1. januar 2024.»

7.4.2 Departementets vurdering

Viken fylkesting har fattet vedtak om ønsket deling av Viken til tre nye fylker som skal hete henholdsvis Akershus, Buskerud og Østfold. Forslagene innebærer at alle de nye fylkene vil gå tilbake til de navnene de hadde før sammenslåingene. Navnene er således godt kjent og innarbeidet i de aktuelle områdene.

Departementet legger forslaget til nye navn fra Viken fylkesting til grunn, og foreslår at inndelingslova § 29 endres slik at bestemmelsen lister opp Akershus, Buskerud og Østfold som tre fylker med tilsvarende navn.

7.5 Deling av Vestfold og Telemark fylke og forslag til navn på nye fylker

7.5.1 Fylkestingets vedtak om navn på de nye fylkene

Som det framgår av punkt 4.2.1, fattet fylkestinget i Vestfold og Telemark fylkeskommune 15. februar 2022 følgende vedtak: «1. Fylkestinget søker Kommunal- og distriktsdepartementet om deling av Vestfold og Telemark fylkeskommune. Vestfold fylkeskommune og Telemark fylkeskommune søkes opprettet fra 01.01.2024. Fylkesordfører sender søknaden før 1. mars 2022.»

7.5.2 Departementets vurdering

Av fylkestingets vedtak følger at Vestfold fylkeskommune og Telemark fylkeskommune søkes opprettet fra 1. januar 2024. Departementet forstår dette som at navnene på de to nye fylkene foreslås å være Vestfold og Telemark. Begge navnene tilsvarer navnene de to fylkene hadde før sammenslåingen. Navnene er således godt kjent og innarbeidet i de aktuelle områdene.

Departementet foreslår at inndelingslova § 29 endres slik at bestemmelsen lister opp Vestfold og Telemark som to fylker med tilsvarende navn.

7.6 Deling av Troms og Finnmark fylke og forslag til navn på nye fylker

7.6.1 Fylkestingets vedtak om navn på de nye fylkene

Som det framgår i punkt 4.3.1, fattet fylkestinget i Troms og Finnmark fylkeskommune 25. februar 2022 følgende vedtak: «2. Fylkestinget tilrår at navnene på de to nye fylkeskommunene skrives på bokmål, nordsamisk og kvensk. Fylkestinget ber om at navn på de to fylkeskommunene på bokmål skal være «Troms fylkeskommune» og «Finnmark fylkeskommune».

Navn på Troms fylkeskommune på nordsamisk: Romssa fylkkasuohkan

Navn på Finnmark fylkeskommune på nordsamisk: Finnmárkku fylkkagielda

Fylkestinget ber om at de nye fylkeskommunene selv foreslår navn på kvensk.»

På bakgrunn av fylkestingets tilrådning om at navnene på de to nye fylkeskommunene skrives på bokmål, nordsamisk og kvensk, ba departementet Troms og Finnmark fylkeskommune om også å komme med et konkret forslag til kvensk navn på de to nye fylkene, slik at forslaget kunne innarbeides i denne proposisjonen.

Fylkesrådet fattet 5. april 2022 følgende vedtak om kvensk navn på Finnmark fylkeskommune: «1. Fylkesrådet tilrår at navnet på Finnmark fylkeskommune på kvensk skal være «Finmarkun fylkeskomuuni».

Om kvensk navn på Troms fylkeskommune fattet fylkesrådet 5. april 2022 følgende vedtak: «1. Fylkesrådet i Troms og Finnmark vedtar at det kvenske navnet på Troms fylkeskommune blir Tromssan fylkinkomuuni. 2. Dersom kostnader til omskilting ikke dekkes av Kommunal og distriktsdepartementet, skal skiltene endres etter hvert som de må byttes ut.»

Fylkesrådets vedtak 5. april er fattet med hjemmel i kommuneloven § 11-8 første ledd om hastesaker.

7.6.2 Uttalelse fra samisk og kvensk stedsnavntjeneste om nye fylkesnavn

Den samiske stedsnavntjenesten ved Sametinget skal uttale seg om navnevalget dersom en fylkeskommune vil ha fastsatt et samisk navn, jf. lov 18. mai 1990 nr. 11 om stadnamn (stadnamnlova) § 13. På samme måte er det kvensk stedsnavntjeneste, som ligger under Språkrådet, som gir veiledning og tilrådning om skrivemåte av kvenske navn.

Troms og Finnmark fylkeskommune henvendte seg 14. mars 2022 til Sametinget om forslagene til samiske navn på henholdsvis Troms fylke og Finnmark fylke. I uttalelse 15. mars 2022 viste Sametinget til at både Troms fylke og Finnmark fylke hadde samiske navn før sammenslåingen, og at det er naturlig at disse navnene tas i bruk igjen på lik linje med fylkesnavnene på norsk. Sametinget tilrår derfor at det samiske navnet på Troms skal være Romsa og at det samiske navnet på Finnmark skal være Finnmárku. Det samiske navnet på henholdsvis Troms fylke og Troms fylkeskommune vil være Romssa fylka og Romssa fylkkasuohkan. Det samiske navnet på henholdsvis Finnmark fylke og Finnmark fylkeskommune vil være Finnmárkku fylka og Finnmárkku fylkkasuohkan eller Finnmárkku fylkkagielda. For navnet på Finnmark fylkeskommune må det velges enten østlig ord, -gielda, eller vestlig ord, -suohkan.

Troms og Finnmark fylkeskommune henvendte seg 14. og 16. mars 2022 til kvensk stedsnavntjeneste ved Språkrådet om forslagene til kvenske navn på henholdsvis Troms fylke og Finnmark fylke. Stedsnavntjenesten anbefalte at det kvenske navnet på henholdsvis Troms fylke og Troms fylkeskommune skal være Tromssan fylkki og Tromssan fylkinkomuuni. For kvensk navn på henholdsvis Finnmark fylke og Finnmark fylkeskommune anbefalte stedsnavntjenesten Finmarkun fylkki og Finmarkun fylkinkomuuni. Departementet henvendte seg til den kvenske stedsnavntjenesten 7. april 2022 for å få bekreftet den kvenske skrivemåten av henholdsvis Troms og Finnmark. Den kvenske stedsnavntjenesten anbefalte at det kvenske navnet på Troms skrives Tromssa, og det kvenske navnet på Finnmark skrives Finmarkku.

7.6.3 Departementets vurdering

Fylkestinget ber om at de norske navnene på de to nye fylkeskommunene skal være henholdsvis Troms og Finnmark. Begge navnene tilsvarer navnene de to fylkeskommunene hadde før sammenslåingen. Navnene er således godt kjent og innarbeidet i de aktuelle områdene.

Departementet foreslår at inndelingslova § 29 endres slik at bestemmelsen lister opp Troms og Finnmark som to fylker med tilsvarende navn.

Fylkestinget ber om at de nordsamiske navnene på de to nye fylkeskommunene skal være henholdsvis Romssa fylkkasuohkan og Finnmárkku fylkkagielda. Dette er i tråd med tilrådningen fra Sametinget. Etter Sametingets tilrådning vil skrivemåten av henholdsvis Troms og Finnmark være Romsa og Finnmárku.

Departementet foreslår at samisk navn på de to nye fylkene blir henholdsvis Romsa og Finnmárku, og at inndelingslova § 29 endres tilsvarende.

Fylkesrådet ber om at de kvenske navnene på de to nye fylkeskommunene skal være henholdsvis Tromssan fylkinkomuuni og Finmarkun fylkinkomuuni. Dette er i tråd med tilrådningen fra den kvenske stedsnavntjenesten. Etter stedsnavntjenestens tilrådning vil skrivemåten av henholdsvis Troms og Finnmark være Tromssa og Finmarkku.

Departementet foreslår at kvensk navn på de to nye fylkene blir henholdsvis Tromssa og Finmarkku, og at inndelingslova § 29 endres tilsvarende.

Til forsiden