Prop. 130 L (2020–2021)

Endringer i statsborgerloven og integreringsloven (endring i kravene til oppholdstid mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte lovbestemmelsene

6.1 Statsborgerloven

Til § 7 første ledd bokstav e

Statsborgerloven § 7 fastsetter hovedregelen om erverv av statsborgerskap etter søknad. Det framgår av bestemmelsen hvilke vilkår som må være oppfylt dersom man skal ha rett til statsborgerskap etter søknad. Ved lovendringen økes kravet til oppholdstid i § 7 første ledd bokstav e til et krav om åtte års opphold i riket i løpet av de siste elleve årene, med oppholdstillatelser av minst ett års varighet. Opphold i en eller flere søknadsperioder medregnes i åtteårsperioden.

Det framgår av endringslovens del III at endringene i § 7 første ledd bokstav e ikke gjelder for søknader som er fremmet eller registrert før ikrafttredelsen av endringene i statsborgerloven. Hva som ligger i begrepene «fremmet» og «registrert» er nærmere omtalt ovenfor i punkt 2.7.5.

Om bakgrunnen for forslaget vises det til kapittel 2.

Til § 10

Bestemmelsen er ny, og gjør unntak fra hovedregelen om oppholdstid for de som søker statsborgerskap og har et nærmere definert inntektsnivå. Første ledd oppstiller utgangspunktet for unntaksbestemmelsen. Første ledd første punktum slår fast at hovedregelen om oppholdstid i statsborgerloven § 7 første ledd bokstav e ikke gjelder for søkere som på søknadstidspunktet har hatt tilstrekkelig inntekt i det siste året med fastsatt skatteoppgjør. Det er ikke tilstrekkelig at søkeren kan sannsynliggjøre en tilstrekkelig inntekt det siste kalenderåret. Det avgjørende er om det siste fastsatte skatteoppgjøret fra skattemyndighetene dokumenterer at søkeren har hatt tilstrekkelig inntekt. Kravet må etter hovedregelen i første punktum oppfylles på søknadstidspunktet.

Første ledd andre punktum presiserer at senere skatteoppgjør som er fastsatt før vedtakstidspunktet, altså på et tidspunkt mellom søknadstidspunktet og vedtakstidspunktet, skal legges til grunn dersom dette er til gunst for søkeren. Dette innebærer at manglende oppfyllelse av kravet på søknadstidspunktet ikke får betydning dersom søkeren senere, men innen UDI eller UNE fatter vedtak, får et fastsatt skatteoppgjør som dokumenterer at søkeren har tilstrekkelig inntekt.

Andre ledd første punktum sier at de som omfattes av unntaket etter første ledd likevel må ha til sammen seks års opphold i riket i løpet av de siste ti årene med oppholdstillatelser av minst ett års varighet.

Andre ledd andre punktum presiserer at opphold i en eller flere søknadsperioder medregnes i perioden, slik som også er tilfelle for beregningen av oppholdstid etter hovedregelen i § 7 første ledd bokstav e.

Tredje ledd gir hjemmel for at nærmere bestemmelser om hva som oppfyller kravet om tilstrekkelig inntekt etter ny § 10, kan fastsettes i forskrift.

Det framgår av endringslovens del III at ny § 10 gjelder for vedtak som fattes etter ikrafttredelsen av endringene i statsborgerloven.

Om bakgrunnen for forslaget vises det til kapittel 3.

Til § 16 b

Bestemmelsen er ny, og gjør unntak fra hovedregelen om oppholdstid for de som har fått oppholdstillatelse i Norge som flyktning etter utlendingsloven § 28. Dette framgår av første punktum. Dersom utlendingsmyndighetene har truffet vedtak om opphør av flyktningstatus eller tilbakekall av oppholdstillatelse etter utlendingsloven §§ 37 og 63, er vedkommende ikke omfattet av unntaksbestemmelsen.

Andre punktum fastsetter at de som omfattes av unntaket likevel må ha til sammen syv års opphold i riket i løpet av de siste ti årene med oppholdstillatelser av minst ett års varighet.

Tredje punktum presiserer at opphold i en eller flere søknadsperioder medregnes i perioden, slik som også er tilfelle for beregningen av oppholdstid etter hovedregelen i § 7 første ledd bokstav e.

Det framgår av endringslovens del III at ny § 16 b gjelder for vedtak som fattes etter ikrafttredelsen av endringene i statsborgerloven.

Om bakgrunnen for forslaget vises det til kapittel 2.

6.2 Integreringsloven

Til § 32 andre ledd

Det maksimale antallet timer opplæring i norsk deltagere med oppholdstillatelse som nevnt i § 28 må delta i før plikten er oppfylt, endres til 225 timer som følge av at antallet timer opplæring i samfunnskunnskap øker fra 50 til 75 timer. Om bakgrunnen for forslaget vises det til kapittel 4.

Til § 33 første ledd

Nytt første punktum regulerer omfanget av plikten til å delta i opplæring i samfunnskunnskap. Deltagere med oppholdstillatelse som nevnt i §§ 27 og 28 skal delta i 75 timer opplæring i samfunnskunnskap. Om bakgrunnen for forslaget vises det til kapittel 4.

Til forsiden