Prop. 168 S (2020–2021)

Samtykke til inngåelse av avtaler mellom henholdsvis Norge og Danmark/Færøyene og mellom Norge og Island om avgrensning av kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil i området mellom Færøyene, Island, Fastlands-Norge og Jan Mayen, begge av 30. oktober 2019

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte artiklene i avtalen med Danmark/Færøyene

Avtalens fortale viser til forhandlingsprotokollen mellom Norge, Danmark/Færøyene og Island fra 2006.

Artikkel 1 fastsetter koordinatene for avgrensningslinjen mellom de to kyststaters del av kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil. Avgrensningslinjen er inntegnet på kartskissen som er vedlagt avtalen.

Artikkel 2 omhandler grenseoverskridende funn av hydrokarboner og andre mineraler. Artikkel 2 nummer 3 bokstav a gjelder funn av mineralforekomster som ikke er hydrokarboner, og bokstav b og de påfølgende bestemmelsene gjelder funn av hydrokarboner. Dersom det foreligger et grenseoverskridende funn av hydrokarboner, skal det inngås en unitiseringsavtale som nærmere regulerer fordelingen og felles utnyttelse av dette feltet.

Artikkel 3 inneholder en ikke-uttømmende liste over bestemmelser som en unitiseringsavtale skal inneholde.

Artikkel 4 pålegger partene å løse enhver form for uenighet om en grenseoverskridende forekomst så raskt som mulig.

Artikkel 5 fastslår at dersom partene ikke kommer til enighet om utnyttelsen av en grenseoverskridende forekomst som en enhet gjennom forhandlinger, skal tvisten på anmodning fra en av partene forelegges en ad-hoc voldgiftsdomstol sammensatt etter nærmere bestemte kriterier.

Artikkel 6 foreskriver at dersom partene ikke oppnår enighet om fordelingen av et felt seg imellom, skal de bli enige om å oppnevne en uavhengig ekspert som skal treffe en bindende avgjørelse om fordelingen av feltet.

Artikkel 7 gir begge parter mulighet til å be om drøftelser av fordelingen av et unitisert felt etter at hydrokarbonutvinning fra feltet er igangsatt. Slike anmodninger om reallokering av felt må baseres på vesentlig og ny informasjon om forhold som har betydning for fordelingen.

Artikkel 8 presiserer at avtalen ikke vil berøre de respektive parters holdning med hensyn til spørsmål som ikke reguleres av denne avtalen, herunder spørsmål om deres utøvelse av suverene rettigheter eller jurisdiksjon over havbunnen og dens undergrunn.

Artikkel 9 fastsetter at avtalen trer i kraft når partene har meddelt hverandre at de nødvendige interne prosedyrer er gjennomført. Avtalen inngås på norsk, dansk, færøysk og engelsk, hvorav den engelske teksten gis forrang ved uenighet om fortolkningen.

Avtalen inneholder ikke bestemmelser om hvor lenge den skal gjelde. Den inneholder heller ingen bestemmelser om oppsigelse. I samsvar med folkerettens regler forutsettes avtalen å være i kraft på ubestemt tid.

Til forsiden