Prop. 18 S (2017–2018)

Endringer i statsbudsjettet 2017 under Klima- og miljødepartementet

Til innholdsfortegnelse

2 Endringsforslag

Kap. 1400 Klima- og miljødepartementet

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Det er bevilget 11,6 mill. kroner til tiltak mot skrantesyke hos hjortevilt på posten. Av dette er 1,4 mill. kroner planlagt utbetalt som kompensasjon til berørte kommuner som har utgifter til prøvetaking for skrantesyke. Det foreslås derfor å redusere kap. 1400, post 21 med 1,4 mill. kroner og å øke kap. 1420, post 64 med 1,4 mill. kroner, jf. omtale under denne posten.

Post 71 Internasjonale organisasjoner

Det foreslås å øke bevilgningen med 5 mill. kroner for tildeling til FNs klimapanel (IPCC). Panelet er i en krevende ressurssituasjon. Midlene foreslås flyttet fra kap. 1420, post 21 til denne posten, jf. omtale under kap. 1420, post 21.

Kap. 1420 Miljødirektoratet

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Det foreslås å tildele 5 mill. kroner til FNs klimapanel (IPCC). Midlene foreslås flyttet til kap. 1400, post 71 hvor utbetalingen skal skje, jf. omtale under kap. 1400, post 71.

Post 23 Oppdrags- og gebyrrelatert virksomhet

Inntekter på kap. 4420, post 04 Gebyrer, forurensningsområdet, er estimert å bli 11 mill. kroner mer enn bevilget i statsbudsjettet for 2017. Noe av merinntektene skyldes høyere inntekter fra deklarasjon av farlig avfall. De økte inntektene vil føre til tilsvarende økte utgifter på 9 mill. kroner eksklusive mva.

Samtidig er Miljødirektoratets inntekter over kap. 4420, post 09 Internasjonale oppdrag anslått å bli 3,7 mill. kroner lavere enn bevilgningen på posten. Dette vil redusere utgiftene under utgiftspost 23 tilsvarende.

Totalt foreslår Klima- og miljødepartementet å øke bevilgningen på posten med 5,3 mill. kroner.

Post 34 Statlig erverv, nasjonalparker

Nasjonalparkplanen omfatter opprettelse av 40 nye og utvidelse av 14 eksisterende verneplaner. Det gjenstår fortsatt utbetalinger til allerede vernede områder. Nye anslag viser at det er behov for å opprette en tilsagnsfullmakt på 15,7 mill. kroner for å dekke opp for utestående tilsagn, jf. forslag til romertallsvedtak. Dette er erstatninger som ikke vil komme til utbetaling i 2017, men i senere år.

Post 38 Restaurering av myr

Prosjektet startet opp i 2016, men det har tatt tid å kartlegge aktuelle lokaliteter og gjennomføre anbudsrunder med entreprenører som skal utføre restaureringsarbeidet. I tillegg er man avhengig av tele i bakken om vinteren for å komme til med tunge maskiner uten å gjøre store skader i terrenget. Mange planlagte prosjekter er i prosess, men disse trenger tid for å bli iverksatt.

Anslag fra Miljødirektoratet tilsier at om lag 12 mill. kroner ikke vil bli benyttet av årets bevilgning. Det er forventet at forskyvningene vil forplante seg videre til 2018-budsjettet.

Det foreslås derfor å redusere posten med 12 mill. kroner, mot tilsvarende økning av bestillingsfullmakten knyttet til posten. Bestillingsfullmakten vil da øke fra 9,5 mill. kroner til 21,5 mill. kroner, jf. forslag til romertallsvedtak.

Post 64 (ny post) Skrantesykeprøver fra fallvilt

Det foreslås å bevilge 1,4 mill. kroner i kompensasjon til berørte kommuner som har utgifter til prøvetaking av fallvilt for skrantesyke. Midler til tiltak mot skrantesyke er plassert under kap. 1400, post 21 og det foreslås å redusere denne posten med 1,4 mill. kroner mot en tilvarende bevilgning under post 64, jf. omtale under kap. 1400, post 21.

Post 73 Tilskudd til rovvilttiltak, kan overføres

Det foreslås å bevilge 19 mill. kroner for å dekke ekstra kostnader forårsaket av en streifulv fra Sverige i beiteområder for sau i Hadelands- og Totenområdet sommeren 2017.

Tidlig i årets beitesesong ble det dokumentert at flere sauer på utmarksbeite var drept av ulv nord i Akershus. Raskt etter at skadene ble oppdaget, ble det gitt fellingstillatelse på ulven, men det lykkes ikke fellingslagene å finne den. Etter hvert beveget ulven seg inn i Hadelands- og Totenområdet, hvor den fortsatte å skade og drepe sau på beite. Ulven ble først skutt 8. august 2017.

Beitesesongen for husdyr er nå over, og nasjonale tall viser at det i 2017 ble dokumentert 1 465 skader på sau forårsaket av fredet rovvilt. Av disse var 504 forårsaket av ulv. På Toten, Hadeland, Hurdal og omegn ble det i beitesesongen 2017 dokumentert om lag 300 skadde og døde sau som skyldes ulv. Denne ene streifulven fra Sverige har således stått for 21 prosent av alle påviste rovviltskader på sau i 2017, og 60 prosent av alle årets skader forårsaket av ulv.

Som en følge av skadeomfanget og usikkerhet om når ulven ville bli felt, besluttet de fleste beitebrukerne i områder, i samråd med kommunene, fylkesmenn og Mattilsynet, å holde sauen på hjemmebeite inntil situasjonen ble avklart. Det tok imidlertid omlag to måneder før man lykkes å felle ulven. Totalt ble rundt 30 000 sau i Oppland og 8 500 sau i Akershus i perioder holdt på hjemmebeite, som et forebyggende tiltak for å unngå ytterliggere skader på sau.

Tidlig nedsanking av sau og hjemmebeite kompenseres normalt over tilskuddsordningen til forebyggende og konfliktdempende tiltak. I denne situasjonen har det imidlertid vært et uvanlig høyt antall sau på hjemmebeite over en lang periode. I tillegg har det vært begrenset tilgang på innmarksbeiteareal. Dette har i sin tur medført et stort behov for kjøp av tilleggsfôr, oppsett av innhegningsgjerder, medisiner til snyltebehandling og andre veterinærutgifter knyttet til det å ha mange sau samlet i innhegning over lang tid, transport av sau, tilsyn og annet merarbeid. Resultatet er at det økonomiske kravet fra beitebrukerne er langt større enn det departementet har dekning for innenfor eksisterende budsjettrammer.

Som følge av dette foreslås postens bevilgning økt med 19 mill. kroner. Av dette foreslås 1 mill. kroner finansiert ved å redusere bevilgningen under kap. 1420 post 77, jf. omtale under denne posten.

Tilsagnsfullmakten som i revidert nasjonalbudsjett ble opprettet på 20 mill. kroner for å kunne gi tilsagn til langsiktige omstillingstiltak (jf. Prop. 129 S og Innst. 401 S (2016-2017)), foreslås samtidig redusert med 10 mill. kroner.

Post 74 CO2-kompensasjonsordning for industrien

Alle utbetalinger til CO2-kompensasjonsordningen til industrien er foretatt for 2017. Utbetalingene er lavere enn anslått. Det foreslås derfor å redusere bevilgingen på posten med 35 mill. kroner.

Post 75 Utbetaling av pant for bilvrak, overslagsbevilgning.

I statsbudsjettet for 2017 ble vrakpantordningen utvidet, og det ble bevilget 300 mill. kroner til disse. De nye ordningene er:

  • nye kjøretøygrupper som mopeder, lette og tunge motorsykler og lastebiler og bobiler som tidligere ikke har vært omfatta av ordningen, samt campingvogner

  • tilskudd til varebileiere som vraker sin gamle varebil med diesel- eller bensinmotor, og samtidig kjøper en ny nullutslippsvarebil

  • kasserte fritidsbåter, tilskudd både til behandlingsanlegg og til eiere

Når det gjelder kasserte fritidsbåter og tilskuddsordningen for denne kom den på plass 1. oktober. De andre ordningene vil først være i drift fra senhøsten 2017 og tidlig i 2018 på grunn av at flere problemstillinger har blitt utredet for å få et godt system på plass, blant annet nødvendig utvikling av datasystem for å administrere utbetalingene. KLD foreslår derfor å redusere bevilgningen på posten med 200 mill. kroner. Det vil da gjenstå 50 mill. kroner til de nye ordningene under posten i 2017.

Videre er det foretatt nye prognoser for innleverte kjøretøy i 2017. Denne er på 140 000 kjøretøy. Med en sats på 3 000 kroner per vrak kan bevilgningen til ordinær vrakpant reduseres med 12 mill. kroner.

Totalt foreslås posten redusert med 212 mill. kroner.

Post 76 Refusjonsordninger, overslagsbevilgning

Oppdatert prognose for innlevering i mengde refusjonsberettiget spillolje for 2017 er oppjustert. Dette medfører et refusjonsbeløpet for 2017 vil bli 60 mill. kroner, noe som innebærer et behov for å øke bevilgningen med 8 mill. kroner.

Videre viser ny prognose på refusjonsordningen på HFK-/PKF-gasser at det samles inn mer gass enn forventet ved utarbeidelsen av statsbudsjettet for 2017. Det er behov for å øke bevilgingen med 16 mill. kroner.

Totalt foreslås bevilgningen på posten økt med 24 mill. kroner.

Post 77 Diverse organisasjoner og stiftelser m.m.

Det foreslås å redusere bevilgningen på posten med 1 mill. kroner som flyttes fra denne posten til post 73. Midlene skal benyttes til kostnader i Oppland og Akershus etter omfattende ulveskader i sommer, jf. omtale under post 73.

Kap. 1429 Riksantikvaren

Post 70 Tilskudd til automatiske fredete og andre arkeologiske kulturminner, kan overføres

Det foreslås å øke bevilgningen på posten med 5 mill. kroner til å dekke økte kostnader til arkeologiske undersøkelser som i hovedsak gjelder ved mindre private tiltak. Midlene foreslås flyttet fra postene 71, 72, 74 og 79, jf. omtale under disse.

Post 71 Tilskudd til fredete kulturminner i privat eie, kulturmiljø og kulturlandskap, kan overføres

Det foreslås å redusere bevilgningen på posten med 3 mill. kroner til å dekke økte kostnader til arkeologiske undersøkelser ved mindre private tiltak under post 70, jf. omtale under den posten.

Post 72 Tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner, kan overføres

Det foreslås å redusere bevilgningen på posten med 0,5 mill. kroner til å dekke økte kostnader til arkeologiske undersøkelser ved mindre private tiltak under post 70, jf. omtale under den posten.

Post 74 Tilskudd til fartøyvern, kan overføres

Det foreslås å redusere bevilgningen på posten med 1 mill. kroner til å dekke økte kostnader til arkeologiske undersøkelser ved mindre private tiltak under post 70, jf. omtale under den posten.

Post 79 Tilskudd til verdensarven, kan overføres

Det foreslås å redusere bevilgningen på posten med 0,5 mill. kroner til å dekke økte kostnader til arkeologiske undersøkelser ved mindre private tiltak under post 70, jf. omtale under den posten.

Kap. 4420 Miljødirektoratet

Post 04 Gebyr, forurensningsområdet

Inntekter på forurensningsområdet er estimert til å bli 11 mill. kroner mer enn bevilget i statsbudsjettet for 2017. Noe av merinntektene skyldes høyere inntekter fra deklarasjon av farlig avfall.

Bevilgingen på posten foreslås økt med 11 mill. kroner, se også omtale under kap. 1420, post 23.

Post 09 Internasjonale oppdrag

Miljødirektoratets inntekter til internasjonal oppdrag vil bli 3,7 mill. kroner lavere enn bevilgning. Klima- og miljødepartementet foreslår å reduserer bevilgningen på posten med 3,7 mill. kroner, se også omtale under kap. 1420, post 23.

Til forsiden