Prop. 52 S (2015–2016)

Endringer i statsbudsjettet 2016 under Nærings- og fiskeridepartementet (Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS – rammer for kullvirksomheten)

Til innholdsfortegnelse

8 Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementets forslag innebærer at det i statsbudsjettet for 2016 bevilges 112 mill. kroner i ny egenkapital til SNSK over kap. 950, post 95. Dette skal bidra til et finansielt grunnlag for videre drift i Gruve 7 med to skift og gjennomføring av forberedende aktiviteter for driftshvile i Svea og Lunckefjell i inntil tre år fra 2017.

Midlene vil benyttes til å finansiere investeringer, arbeidskapital og andre aktiviteter for å planlegge for driftshvile i Svea og Lunckefjell, iverksettelse av to skift i, og videreføring av, Gruve 7 samt dekning av usikrede pensjonsforpliktelser i SNSK-konsernet i driftshvileperioden.

Regjeringen er innforstått med at det er stor usikkerhet knyttet til den forretningsmessige utviklingen i SNSG og SNSK-konsernet, herunder lav sannsynlighet for at det blir forretningsmessig rasjonelt å starte opp igjen produksjonen i Svea og Lunckefjell i den aktuelle treårsperioden. Likviditeten som stilles til rådighet for SNSG må derfor betraktes som risikokapital med høy risiko for at den går tapt. Risikoen håndteres budsjettmessig ved at det foreslås å bevilge avsetning til eventuelle fremtidige tap tilsvarende egenkapitalinnskuddets størrelse. Bevilgningen til avsetning til tap vil bli utgiftsført i 2016 og aktivert som en avsetning i kapitalregnskapet. Dersom det skulle bli aktuelt å starte opp kullvirksomheten i Svea og Lunckefjell innenfor driftshvileperioden, vil departement komme tilbake til Stortinget.

Departementet fremmer i tillegg forslag om å konvertere det ansvarlige lånet på 205 mill. kroner til egenkapital i SNSK. På grunn av betydelig risiko ble det utgiftsført en tapsavsetning på hele lånet da det ble bevilget i statsbudsjettet for 2015 og aktivert som avsetning i kapitalregnskapet for 2015. Ved konvertering må tapsavsetningen knyttet til lånet i stedet knyttes til egenkapitalen.

Rentene på lånet foreslås også omgjort til egenkapital. Departementet foreslår konvertering 1. april 2016. Totalt beløper rentene seg da til 26 mill. kroner. Budsjettmessig vil rentene på lånet være en inntekt på statsbudsjettet i 2016, som igjen ytes som egenkapitalinnskudd med tilhørende utgiftsføring og aktivering av tapsavsetning. Departementet foreslår også en fullmakt til å føre renter som påløper ut over 1. april på samme måte uten bevilgning, i tilfelle konverteringstidspunktet skulle forskyves.

Ovennevnte bevilgninger dekker ikke det likviditetsbehovet SNSK-konsernet vil ha ved utløpet av 2016 bl.a. for å kunne betjene fordringer SNSG har på morselskapet, og eksterne kreditorers krav mot SNSG, som vil avhenge av den økonomiske utviklingen i selskapet i 2016. Dersom dette behovet ikke kan dekkes, kan alternativet bli konkurs i gruveselskapet.

Utvidelse til to skift i Gruve 7 vil medføre økt belastning på infrastruktur i Longyearbyen.

Iverksettelse av driftshvile i Svea og Lunckefjell forutsetter med dagens anslag en årlig bevilgning på om lag 144 mill. kroner i statsbudsjettene i inntil tre år fra og med 2017. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om dette, bl.a. basert på den videre markedsutviklingen. Regjeringen vil også komme tilbake til Stortinget dersom det skulle bli aktuelt innenfor driftshvileperioden å gjenoppta driften.

Ved en eventuell avvikling av gruvevirksomheten har SNSG oppryddingsplikt i henhold til tillatelsene, og det er stilt krav om sikkerhetsstillelse fra selskapet for slike kostnader for Lunckefjell. Omfanget av oppryddingskostnadene er imidlertid usikre og avsatte midler synes ikke tilstrekkelig for samlede forventede oppryddingskostnader. Oppryddingskostnader kan også påløpe når produksjonen i Svea og Lunckefjell midlertidig opphører. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om dette, dersom det skulle bli en aktuell problemstilling som krever kapital.