Regler for bruk av vannscootere
Brev til kommunene i forbindelse med lovendringen
Brev | Dato: 15.02.2001 | Klima- og miljødepartementet
Opprinnelig utgitt av: Miljøverndepartementet
Brev til kommunene i forbindelse med lovendringen for bruk av vannscootere, sendt 11. juli 2000:
Regler for bruk av vannscootere
- Utdrag fra lovteksten
- Kommunenes adgang til å fravike forbudet gjennom lokale forskrifter
- Ot.prp. nr. 38 (1998-99) (Regler for bruk av vannscootere og liknende)
Innledning
Vi viser til høringsbrev av 9. juni 1998 fra Miljøverndepartementet med forslag til restriksjoner på bruk av vannscootere.
Ot prp nr 38 (1998-99) Om lov om endringer i lov av 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter (regler for bruk av vannscooter med liknende) ble lagt frem for stortinget 12. mars 1999. Lovendringen er nå vedtatt av Stortinget og ble sanksjonert som lov 7. juli 2000. Endringene trer i kraft 01.01.2001.
Det er vedtatt et generelt forbud mot vannscootere og liknende. Kommunene kan fravike forbudet om bruk av vannscooter gjennom lokale forskrifter der det angis områder for bruk av vannscooter og liknende. Bruk av denne type fartøy skal kunne tillates for nærmere angitte områder der dette ikke medfører fare eller ulempe for andre interesser.
Bakgrunnen for lovforslaget
Bruken av vannscootere oppfattes som svært forstyrrende. Bruksmåten og farten gjør at støyen blir svært intens. Fastboende og hytteeiere blir forstyrret og likeledes berøres badeliv, båtliv og annen rekreasjon i tilknytning til sjø- og strandområder. Fordi vannscootere kan brukes i grunne områder, vil de også lett kunne komme til å påvirke dyreliv og planteliv. Stor fart kan innebære at vannscooterbruken blir en ulykkesrisiko for badende og andre sjøfarende, og også nyttetrafikken. Vannscootere brukes primært til lystkjøring og sport og tjener ingen nyttefunksjon utover dette.
Generelt forbud
Forbudet mot vannscootere gjelder generelt, men med mulighet for kommunene til, ved forskrift, å gjøre unntak fra forbudet for nærmere angitte områder, der bruken ikke medfører fare for ferdselen eller almenheten eller ulempe i form av støy eller andre forstyrrelser, og heller ikke medfører fare for nevneverdig skade på dyre- og/eller plantelivet.
Definisjon av vannscooter og liknende
Reglene gjelder for vannscootere og liknende motordrevne mindre fartøy som er konstruert for å føre personer, og som etter alminnelig språkbruk ikke kan betegnes som båter. Alle vannscooterliknende motordrevne mindre fartøy, hva enten disse kan karakteriseres og betegnes som jetski, vannmotorsykler, vannmopeder, motorisert surfebrett, undervannsscootere eller liknende omfattes. Mindre luftputefartøy vil også falle inn under definisjonen av vannscootere og liknende. Normalt vil denne type fartøy mangle reling.
I tvilstilfeller avgjør Sjøfartsdirektoratet om en type fartøy går inn under definisjonen. Sjøfartsdirektoratets vurdering og avgjørelse av hvilke fartøy som faller inn under de nye reglene vil ikke være enkeltvedtak som kan påklages til overordnet myndighet. Sjøfartsdirektoratet vil kunne ta stilling til tvilsspørsmål på eget initiativ, eller etter en konkret anmodning.
Gjelder både i sjø og vassdrag
Regelverket skal gjelde både for sjø og vassdrag. Dette innebærer en viss overlapping i forhold til lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, men det er funnet mest hensiktsmessig å la den generelle forbudsbestemmelsen gjelde også for vassdrag, slik at det blir felles regler for all bruk av vannscootere og liknende. Dette vil føre til at motorferdselloven blir mindre viktig i forhold til slike fartøy.
Adgang til unntak fra forbudet
Kommunene gis adgang til å fravike forbudet gjennom lokale forskrifter der det angis områder for bruk av vannscootere og liknende. Bruk av denne type fartøy skal kunne tillates på nærmere angitte områder der dette ikke medfører fare eller ulempe for andre interesser. Kommunene har mulighet til å begrense bruken ved å være restriktive med å gi unntaksforskrifter. Det er ikke adgang til å overprøve de kommunale vurderinger knyttet til bruk av vannscootere og liknende.
Det er videre gitt unntaksbestemmelser direkte i loven for:
- politi-, rednings- og ambulansetjeneste, samt oppsyns- og tilsynstjeneste etablert med hjemmel i lov
- forsvarets øvelser, forflytninger og transporter
- marinarkeologiske og andre vitenskapelige undersøkelser
Det er også gitt en generell bestemmelse om at Kongen ved forskrift kan unnta fra forbudet bruk av vannscootere eller liknende også til andre transportformål, dersom slike behov skulle oppstå senere.
Kommunenes adgang til å fravike forbudet gjennom lokale forskrifter
Håndheving og straff
Overtredelse av reglene i lov og kommunal unntaksforskrift straffes med bøter, og slik at forsett, uaktsomhet og medvirkning rammes.
I henhold til straffeloven § 35 kan ting som har vært brukt ved en straffbar handling inndras såfremt det finnes påkrevet av hensyn til formålet med den bestemmelse som setter straff for handlingen.
Håndhevingen av de nye reglene skal ivaretas av politiet på vanlig måte.
Ikrafttreden
Reglene trer i kraft 01.01.2001.
Utdrag fra lovteksten:
Kapittel 5. Regler for bruk av vannscootere og liknende
Kapitlet tilføyd ved lov 7 juli 2000 nr. 72 (i kraft 1 jan 2001 iflg. res. 7 juli 2000 nr. 731).
§ 38.Kapitlets virkeområde
Reglene i dette kapittel omfatter bruk av vannscootere og andre liknende motordrevne mindre fartøy som er konstruert for å føre personer, og som etter alminnelig språkbruk ikke kan betegnes som båter.
Sjøfartsdirektoratet avgjør i tvilstilfeller om en type fartøy går inn under første ledd.
Tilføyd ved lov 7 juli 2000 nr. 72 (i kraft 1 jan 2001 iflg. res. 7 juli 2000 nr. 731).
§ 39.Forbud mot bruk av fartøy som nevnt i § 38 og unntak fra forbudet
Bruk av fartøy som nevnt i § 38 er ikke tillatt.
Kommunen kan ved forskrift gjøre helt eller delvis unntak fra forbudet for nærmere avgrensede områder, der bruken ikke medfører fare for ferdselen eller allmennheten eller ulempe i form av støy eller andre forstyrrelser, og heller ikke medfører fare for nevneverdig skade på dyre- og/eller plantelivet.
Uten hinder av forbudet etter første ledd er bruk av fartøy som nevnt i § 38 tillatt i forbindelse med:
- a) politi-, rednings- og ambulansetjeneste, samt oppsyns- og tilsynstjeneste etablert med hjemmel i lov,
- b) Forsvarets øvelser, forflytninger og transporter, og
- c) marinarkeologiske og andre vitenskapelige undersøkelser.
Kongen kan ved forskrift gjøre unntak fra forbudet etter første ledd for bruk av fartøy som nevnt i § 38 til andre transportformål.
Tilføyd ved lov 7 juli 2000 nr. 72 (i kraft 1 jan 2001 iflg. res. 7 juli 2000 nr. 731).
§ 40.Straff
Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelsen i § 39 første ledd eller bestemmelser i forskrift fastsatt med hjemmel i § 39 annet ledd eller medvirker til dette, straffes med bøter.
Tilføyd ved lov 7 juli 2000 nr. 72 (i kraft 1 jan 2001 iflg. res. 7 juli 2000 nr. 731).