St.meld. nr. 16 (2007-2008)

Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2007

Til innholdsfortegnelse

5 Råd om investeringsstrategi for Statens pensjonsfond – Utland – utvidelse av fondets referanseportefølje til å inkludere flere fremvoksende aksjemarkeder

Brev fra Etikkrådet til Finansdepartementet av 7. februar 2008

Vi viser til spørsmål fra Finansdepartementet om hvilke implikasjoner utvidelsen av referanseporteføljen til flere fremvoksende markeder vil kunne ha for ivaretakelsen av de etiske retningslinjene, herunder spørsmål om åpenhet og transparens, samt mulighet for overvåkning av porteføljen og verifikasjon av opplysninger.

Utvidelsen kan enten omfatte alle framvoksende markeder som inngår i FTSEs indeks Advanced emerging markets og indeks Secondary emerging markets, hvilket innebærer at antall land i referanseporteføljen øker med 17 og antall selskaper med om lag 800. Alternativt kan utvidelsen omfatte alle selskaper som inngår i FTSEs indeks Advanced emerging markets samt de tre største markedene i FTSEs Secondary emerging markets, noe som medfører at antall land øker med 5 og antall selskaper med om lag 450. Retningslinjene skal praktiseres på samme måte for disse selskapene som for dagens portefølje. Finansdepartementet har i løpet av 2007 utvidet referanseporteføljen med selskaper som er definert som små av FTSE, slik at antall selskaper i fondet har økt fra snaut 2500 selskaper til rundt 7000.

En ytterligere utvidelse av referanseporteføljen fører til at Etikkrådet både må overvåke og behandle flere selskaper. Velges førstnevnte utvidelsesalternativ -17 nye land og 800 nye selskaper – vil dette kreve mer av Etikkrådet enn sistnevnte, som kun omfatter 5 nye land og 450 nye selskaper. Vi har fått bekreftet at en av våre informasjonsleverandører vil kunne overvåke den nye referanseporteføljen, både med sikte på å identifisere selskaper som produserer våpen som skal filtreres fra fondet, og med sikte på å identifisere selskaper som kan ha annen virksomhet i strid med de etiske retningslinjene.

Erfaring fra forrige utvidelse av referanseporteføljen viser at den generelle informasjonsmengden fra informasjonsleverandøren ikke nødvendigvis øker proporsjonalt med antall selskaper som tas inn i porteføljen. Informasjonstilgangen for mindre selskaper og selskaper i fremvoksende markeder kan være mindre enn informasjonstilgangen for store selskaper i utviklede markeder. Dette vil kunne avhjelpes ved at Etikkrådet i større grad benytter konsulenter med regional forankring og også flere eksterne utredere i undersøkelser av konkrete saker. Dette vil kunne bli noe dyrere enn den tradisjonelle overvåkningen. Etikkrådet har ikke grunnlag for å vurdere om informasjonstilgangen for de nye selskapene med slike tiltak vil bli like god som for selskapene som tidligere var i porteføljen.

Bruk av denne type tjenester, samt en generell økning i saker som krever ytterligere utredning, vil medføre økte kostnader for Etikkrådet. Det virker rimelig å legge til grunn at budsjettbehovet vil øke med om lag 1,5 mill. kroner i året.

Med vennlig hilsen

Eli Lund

Sekretariatsleder

Etikkrådet

Til forsiden