St.meld. nr. 24 (2006-2007)

Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2006

Til innholdsfortegnelse

2 Resultater i forvaltningen

2.1 Oversikt

Verdien av Statens pensjonsfond var 1 890,6 mrd. kroner ved utgangen av 2006. Økningen på 309,1 mrd. kroner fra året før skyldes tilførsel av nye midler, meget god avkastning i aksjemarkedene, relativt lav avkastning i obligasjonsmarkedene og meravkastning i den operative forvaltningen. En viss styrking av kronen målt mot Statens pensjonsfond – Utlands valutakurv bidro negativt, men for utviklingen i internasjonal kjøpekraft er endringer i kronekursen ikke relevant. I figur 2.1 er verdiøkningen i 2006 dekomponert på ulike faktorer.

Figur 2.1 Utvikling i markedsverdien av Statens pensjonsfond i 2006 fordelt på ulike komponenter. Mrd. kroner. 1

Figur 2.1 Utvikling i markedsverdien av Statens pensjonsfond i 2006 fordelt på ulike komponenter. Mrd. kroner. 1

1 I tråd med Stortingets vedtak i forbindelse med salderingen av statsbudsjettet for 2006 ble 111,8 mrd. kroner av fondskapitalen (målt til markedsverdi) nedskrevet 29. desember 2006, som et ledd i avviklingen av ordningen med fondsmidler plassert i form av kontolån til staten. Samtidig ble 10 mrd. kroner av plasseringene i kontolån tilbakebetalt slik at en gjennom Statens pensjonsfond – Norge kunne styrke det langsiktige, statlige eierskapet i norsk næringsliv i tråd med Soria-Moria-erklæringen. Transaksjonen er nærmere beskrevet i St.prp. nr. 31 (2006-2007) Ny saldering av statsbudsjettet 2006.

Kilde: Finansdepartementet

Figur 2.2 viser utviklingen i markedsverdien av Statens pensjonsfond siden 1996. Verdien av Statens pensjonsfond – Utland og Statens pensjonsfond – Norge var henholdsvis 1 783,7 og 106,9 mrd. kroner ved utgangen av 2006. 1 Dette er en økning på 393,6 mrd. kroner for utenlandsdelen av fondet siden utgangen av 2005, mens verdien av Statens pensjonsfond – Norge ved utgangen av 2006 var lavere enn ved inngangen av året som følge av at kontolånsordningen ble avviklet. Av verdiøkningen i Statens pensjonsfond – Utland skyldes 288,3 mrd. kroner tilførsel av ny kapital fra statsbudsjettet. Samlet for årene 1996–2006 er Pensjonsfondet – Utland tilført 1 440,6 mrd. kroner. 2

Figur 2.2 Markedsverdien av Statens pensjonsfond. 1996-2006. 1

Figur 2.2 Markedsverdien av Statens pensjonsfond. 1996-2006. 1

1 Statens pensjonsfond ble opprettet i 2006 som en overbygning over Petroleumsfondet og Folketrygdfondet. Som illustrasjon har en lagt sammen verdien av de to fondene også for tidligere år.

Kilde: Finansdepartementet

Den meget positive utviklingen i verdien av Statens pensjonsfond i 2006 har sammenheng med flere faktorer. Markerte lettelser i pengepolitikken i mange land i perioden 2000–2003 har, sammen med økt deltakelse i verdenshandelen fra land som Kina og India, stimulert den økonomiske veksten, og inntjeningen i foretakene har vært høy. Samtidig har inflasjonen holdt seg lav, jf. figur 2.3a. Forholdene har dermed ligget til rette for bred oppgang i aksjemarkedene, jf. figur 2.3b. Oppgangen på Oslo Børs har de siste årene vært særlig sterk, og må bl.a. ses i sammenheng med økte oljepriser. De siste par årene har det imidlertid funnet sted en gradvis tilstramming av amerikansk og europeisk pengepolitikk, og obligasjonsrentene har steget, jf. figur 2.3c.

Figur 2.3 Markedsutvikling

Figur 2.3 Markedsutvikling

Kilde: EcoWin, Norges Bank og www.econ.yale.edu/shiller

I tråd med forutsetningene i kapittel 3 synes forventet meravkastning av aksjer i forhold til risikofrie plasseringer («aksjepremien») nå å være relativt lav i historisk sammenheng. Figur 2.3d viser at forholdet mellom pris og inntjening i det amerikanske aksjemarkedet fortsatt er på et relativt høyt nivå i historisk sammenheng (korrigert for inflasjon og glattet over konjunktursykler). Dette kan være en indikasjon på en relativt lav forventet aksjepremie, selv om dagens rentenivå og forventet inntjeningsvekst også bidrar til å trekke opp forholdet mellom pris og inntjening. Avkastningen i det globale aksjemarkedet har de siste årene ligget klart over anslagene for langsiktig aksjeavkastning i kapittel 3.

2.2 Avkastningen av Statens pensjonsfond

2.2.1 Innledning

Nedenfor følger en nærmere omtale av avkastningen av Statens pensjonsfond. En mer detaljert analyse av avkastning og risiko i fondet følger som vedlegg til dette kapitlet. I analysen skilles det mellom den avkastningen som følger av den generelle utviklingen i markedene hvor fondet er investert og den avkastningen som skyldes de investeringsvalg som Norges Bank og Folketrygdfondet har foretatt. Analysen viser at det er den overordnede investeringsstrategien som departementet har fastsatt for pensjonsfondet som i hovedsak bestemmer både avkastning og variasjonene i fondets avkastning. Videre viser analysen at Norges Bank har skapt meravkastning i forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland hvert år siden 1998. Folketrygdfondets resultater i forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge har i perioden 1998–2006 vært om lag på linje med fondets referanseportefølje. Det er redegjort nærmere for sentrale resultatevalueringsbegreper i boks 2.1.

Boks 2.1 Viktige begreper i resultatevaluering

  • For å evaluere den operative forvaltningen av Statens pensjonsfond må den faktiske avkastningen sammenlignes med hva en alternativt kunne oppnådd av resultater med en forholdsvis lik plassering av midlene. Det er vanlig å uttrykke en alternativ plassering i form av en referanseportefølje . Sammensetningen av referanseporteføljen kan sies å gjenspeile eiers overordnede valg av investeringsstrategi.

  • I indeksforvaltning siktes det mot at avkastningen av den faktiske porteføljen ligger nært opp til avkastningen av referanseporteføljen. Dersom indeksene som utgjør referanseporteføljen omfatter mesteparten av de markedsomsatte verdipapirene, vil man ved indeksforvaltning oppnå om lag samme avkastning som markedet samlet. Avkastning som er oppnådd gjennom en bred eksponering mot verdipapirmarkedene kalles i finanslitteraturen gjerne beta-avkastning.

  • Såkalt aktiv forvaltning gjør forvalteren gjennom å velge en sammensetning av den fakstiske porteføljen som avviker fa referanseporteføljen. Siktemålet med slike avvik er å oppnå en meravkastning i forhold til referanseporteføljen Denne meravkastningen kalles i finanslitteraturen alfa-avkastning .

  • Standardavviket er et mål på svingningene i avkastningen i en periode. Jo høyere standardavvik, desto større volatilitet (svingninger) i forhold til gjennomsnittsavkastningen.

  • Markedsrisiko er risikoen for at verdien på en verdipapirportefølje skal endre seg som følge av bevegelser i aksje- og valutakurser og rentenivået, jf. boks 3.2.

  • Normalfordelingen er en mye benyttet sannsynlighetsfordeling i statistisk metode. Under en antakelse om at avkastningsratene er normalfordelte vil sannsynlighetsfordelingen være fullstendig karakterisert ved forventet avkastning og standardavviket til avkastningen. Dersom et verdipapir har en forventet avkastning på 5 pst. og et standardavvik på 10 pst. forventes avkastningen i to av tre år å ligge innenfor intervallet -5 til 15 pst.

  • Referanseporteføljen fungerer også som et risikostyringsverktøy i den operative forvaltningen ved at det defineres en ramme for hva som aksepteres av avvik mellom de faktiske investeringene og referanseporteføljen. Forskjellen mellom faktiske investeringer og referanseporteføljen kan defineres som en differanseportefølje. Standardavviket til avkastningen av differanseporteføljen, som omtales som relativ volatilitet , angir et mål på markedsrisikoen i den operative forvaltningen, jf. boks 3.2. For Statens pensjonsfond – Utland har departementet fastsatt en ramme for forventet relativ volatilitet tilsvarende 1,5 pst. Over tid, og noe forenklet, betyr det at forskjellen mellom avkastningen i fondet og referanseporteføljen i to av tre år ikke vil være mer enn 1,5 pst. I forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge har styret i Folketrygdfondet for 2007 satt øvre grense for forventet relativ volatilitet til 3,5 pst. For en nærmere omtale av relativ volatilitet vises det til Nasjonalbudsjettet 2002.

  • Avkastningen til referanseporteføljen framkommer som en vektet sum av henholdsvis avkastningen på referanseporteføljen for aksjer og referanseporteføljen for rentepapirer. Risikoen til referanseporteføljen er imidlertid normalt lavere enn en vektet sum av risikoen i aksjereferansen og risikoen i rentereferansen. Årsaken til det er at avkastningen i aksje- og rentemarkedene ikke beveger seg i takt. Et mål på graden av (lineær) samvariasjon mellom avkastningsrater er korrelasjonskoeffisienten . Dette er et statistisk mål som kan variere fra -1 til +1, der -1 beskriver perfekt negativ korrelasjon og +1 beskriver perfekt positiv korrelasjon. Kun i tilfellet med perfekt positiv korrelasjon vil risikoen til fondets samlede referanseportefølje være lik den vektede summen av risikoen i aksje- og rentereferansene. I alle andre tilfeller vil risikoen være mindre. Den reduksjonen i risiko som framkommer ved å spre investeringene på ulike aktiva på denne måten betegnes som en diversifiseringsgevinst, jf. boks 2.7.

I tabell 2.1 vises realavkastningen etter forvaltningskostnader i de to delene av Statens pensjonsfond for årene 1997–2006.

Tabell 2.1 Årlig realavkastning av Statens pensjonsfond – Utland1 og Statens pensjonsfond – Norge2 fratrukket forvaltningskostnader. 1997–2006. Prosent

Netto realavkastning19971998199920002001200220032004200520061997–2006
Pensjonsfondet – Utland7,158,2010,930,35-3,66-6,6210,756,308,465,554,58
Pensjonsfondet – Norge5,60-2,296,243,080,970,4913,3110,127,288,555,24

1 Geometrisk realavkastning i internasjonal valuta beregnet med bakgrunn i et veid gjennomsnitt av konsumprisveksten i de land som inngår i fondets referanseportefølje. Gjennomsnittlige forvaltningskostnader har i denne perioden vært på 0,09 pst. av forvaltningskapitalen.

2 Geometrisk realavkastning i norske kroner. Beregningsteknisk er det lagt til grunn forvaltningskostnader på 0,05 pst. av forvaltningskapitalen, som er noe høyere enn det forvaltningskostnadene har vært historisk da en betydelig andel av den kapitalen Folketrygdfondet forvaltet var plassert som kontolån til statskassen.

Kilde: Norges Bank, Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Som det går fram av tabellen har årlig realavkastning av Statens pensjonsfond – Utland i perioden 1997–2006 vært 4,6 pst. målt i utenlandsk valuta. Det er realavkastningen som er relevant for handlingsregelen i budsjettpolitikken, jf. boks 1.1. Det er også analyser av historisk realavkastning av aksjer og obligasjoner, og forventninger til realavkastningen framover (målt i utenlandsk valuta), som benyttes i omtalen av investeringsstrategien i kapittel 3. I den videre analysen i kapittel 2 om avkastning og risiko i Statens pensjonsfond er det tatt utgangspunkt i nominelle avkastningstall. I slike analyser, hvor en bl.a. sammenlikner resultatene i forvaltningen mot avkastningen av en referanseportefølje, vil det ikke gi særlig mer informasjon å justere avkastningstallene med prisstigningen. 3

2.2.2 Avkastningen av Statens pensjonsfond – Utland

Statens pensjonsfond – Utland utgjorde 1 783,7 mrd. kroner ved utgangen av 2006. Verdien av aksjeporteføljen var 725,9 mrd. kroner, mens 1 057,8 mrd. kroner var plassert i renteinstrumenter. Dette tilsvarte en fordeling på henholdsvis 40,7 og 59,3 pst. av den samlede porteføljen i Statens pensjonsfond – Utland. Den nominelle avkastningen i delporteføljene til Statens pensjonsfond – Utland siden inngangen til 1998 er illustrert i figur 2.4.

Figur 2.4 Akkumulert nominell avkastning av delporteføljene i Statens pensjonsfond – Utland målt i fondets valutakurv. Indeks ved utgangen av 1997 = 100

Figur 2.4 Akkumulert nominell avkastning av delporteføljene i Statens pensjonsfond – Utland målt i fondets valutakurv. Indeks ved utgangen av 1997 = 100

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Avkastningen av Statens pensjonsfond – Utland var i 2006 7,9 pst. målt i utenlandsk valuta når avkastningen i enkeltvalutaer vektes sammen i samsvar med fondets referanseportefølje. Avkastningen av aksjeporteføljen var 17,0 pst. og avkastningen av renteporteføljen 1,9 pst. Målt i norske kroner hadde fondet i fjor en avkastning på 5,9 pst. Forskjellen mellom avkastning og risiko målt i internasjonal valuta og norske kroner er nærmere beskrevet boks 2.6 i resultatanalysen. Fra 1997 til utløpet av 2006 var den gjennomsnittlige årlige avkastningen 6,5 pst. målt i utenlandsk valuta, mens realavkastningen etter forvaltningskostnader var 4,6 pst. jf. tabell 2.1.

Avkastningen av Statens pensjonsfond – Utland avhenger i stor grad av markedsutviklingen i referanseporteføljen departementet har fastsatt, jf. kapittel 3. Referanseporteføljen er en bredt sammensatt portefølje av aksjer og obligasjoner som er spredt over mange regioner og sektorer. Avkastningen av referanseporteføljen gjenspeiler følgelig den generelle utviklingen i de internasjonale verdipapirmarkedene. Av resultatanalysen vedlagt dette kapitlet vises det at beslutningene knyttet til fastsettingen av fondets strategi, som operasjonaliseres gjennom utformingen av referanseporteføljen, har bestemt mellom 90 og 95 pst. av avkastningen i fondet.

I forvaltningen av fondet har Norges Bank anledning til å avvike fra referanseporteføljen innenfor en risikoramme, jf. boks 2.1. Bidraget fra denne aktive forvaltningen måles løpende ved at fondets verdiutvikling sammenliknes med utviklingen i referanseporteføljen. I 2006 var avkastningen av Pensjonsfondet – Utland 0,15 prosentpoeng høyere enn referanseporteføljens avkastning. Dette tilsvarer om lag 2,5 mrd. kroner. Aksjeporteføljen hadde isolert sett en mindreavkastning på 0,05 prosentpoeng, mens det var en meravkastning i renteporteføljen på 0,24 prosentpoeng. Faktisk avvik fra referanseporteføljen i 2006 tilsvarte til 0,37 pst. relativ volatilitet.

Boks 2.2 Årsrapport fra Mercer om Norges Banks forvaltning av Statens pensjonsfond – Utland i 2006

Finansdepartementet har siden 2003 hatt en avtale med konsulentselskapet Mercer Investment Consulting om regelmessig verifisering og analyse av avkastningen av Statens pensjonsfond – Utland. Mercer bruker Mellon Analytical Solutions (MAS) som underleverandør av avkastnings- og verdimålingene.1 Det utarbeides enkle månedlige rapporter og en mer omfattende årlig rapport som publiseres på internettsiden til Finansdepartementet (www.finansdepartementet.no).

Årsrapporten fra Mercer viser at markedsverdien til fondet og avkastningstallene for 2006 stemmer overens med Norges Banks årsrapport for 2006. De svært begrensede avvikene som er indentifisert gjennom året er forklart i rapporten. Det er et mål at Mercers verifisering skal være mest mulig uavhengig av Norges Banks beregninger. MAS mottar derfor data direkte fra Norges Banks depotbanker og indeksleverandører.2 MAS beregner selv vektene for aktiva, regioner og sektorer og etterregner rebalanseringsporteføljens vekter. I rapportens vedlegg beskrives kontrollrutinene mer detaljert.

Mercers årsrapport innholder analyser av fondets avkastning og meravkastning. Mercer har bl.a. utarbeidet en stilanalyse av aksjeporteføljen, som viser at porteføljen har hatt flere overvekter mot enkelte forvaltnings­stiler. Analysen, som er gjort ved utgangen av hvert kvartal, viser at aksjeporteføljen i 2006 har hatt en overvekt av «vekstselskaper» og en undervekt av «verdiselskaper».3 Dette var også tilfellet i 2005, men overvekten er enda tydeligere i 2006. Stil­analysene viser også at aksjeporteføljen har hatt en vedvarende overvekt av selskaper med beta høyere enn gjennomsnittet for referanseporteføljen. Beta er et mål på selskapenes samvariasjon med markedutviklingen, jf. boks 2.8.

Mercers sektoranalyse av aksjeporteføljen viser at Norges Bank ikke tar signifikante sektorposisjoner i forhold til referanseporteføljen. Analysene viser videre at fondet over flere år har vært investert i små børsnoterte aksjeselskaper («small-cap»), som har vært en del av fondets investeringsunivers, men ikke har vært en del av referanseporteføljen, jf. omtale i kapittel 3.3. Ved utgangen av 2006 var aksjeporteføljen investert i om lag 3 400 selskaper mens referanseporteføljen besto av i overkant av 2 400 selskaper. Denne forskjellen skyldes i hovedsak fondets investeringer i «small-cap».

Mercers rapport indikerer at deler av den meravkastningen Norges Bank har oppnådd kan forklares av noen faktorer, som markedsutvikling, «small-cap» og «vekst- og verdiselskaper».

1 Mellon Analytical Services het før CAPS. Dette selskapet har siden 1998 utført verdi- og avkastningsberegninger av Statens pensjonsfond – Utland.

2 Depotinstitusjoner er vanligvis banker. Den viktigste oppgaven til en depotinstitusjon er å sikre at den enkelte kundes verdipapirer er riktig registeret og «oppebevart» i verdipapirsentraler i de enkelte land der papirene er utstedt. Et depot har viktige funksjoner ved oppgjør av verdipapirhandler og yter også regnskapstjenester. Det kan videre avtales ulike tilleggstjenester, som for eksempel overvåkning av eksterne forvaltere og utlån av verdipapirer.

3 Børsnoterte aksjer deles gjerne inn i to kategorier; verdi- og vekstselskaper, basert på flere finansielle nøkkeltall som omsetningsvekst, markedsverdi i forhold til inntjening eller regnskapsverdi, etc.

Det er ved evaluering av en kapitalforvalters prestasjoner vanlig å benytte en tidshorisont på flere år, og i resultatanalysen har departementet både vurdert meravkastningen siste tre år og for perioden 1998–2006, dvs. i hele perioden fondet har hatt adgang til å investere i aksjer. Som gjennomsnitt over perioden 2004–2006, har meravkastningen i Statens pensjonsfond – Utland vært på 0,58 prosentpoeng, mens fondet siden 1998 har hatt en meravkastning på i gjennomsnitt 0,48 prosentpoeng. Siden begynnelsen av 1998 har aksjeforvaltningen bidratt med om lag to tredeler av den samlede meravkastningen. Akkumulert meravkastning har vært på til sammen 29 mrd. kroner. I samme periode har årlig relativ volatilitet for Statens pensjonsfond – Utland vært 0,38 pst.

Boks 2.3 Sammenlikning av avkastning og kostnader i forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland med andre pensjonsfond

CEM Benchmarking Inc. (CEM) utarbeider på oppdrag fra Finansdepartementet en omfattende årlig rapport som sammenlikner Pensjonsfondet – Utlands avkastning, meravkastning og forvaltningskostnader med andre store fond. Sammenlikningsgruppen består av de største fondene i CEM-undersøkelsen (dvs. 14 amerikanske, 2 kanadiske og 3 europeiske fond). Fordi Pensjonsfondet har langt større investeringer i Europa enn gjennomsnittet av denne gruppen, sammenliknes også fondets avkastning med 23 europeiske fond. Medianstørrelsen av de europeiske fondene er om lag 150 mrd. kroner, mot sammenlikningsgruppens rundt 680 mrd. kroner. Datagrunnlaget er basert på egenrapportering fra fondene som kjøper tjenester fra CEM.

Meravkastning

En sammenlikning over tid av faktisk avkastning i Statens pensjonsfond – Utland med avkastningen av referanseporteføljen viser hvilken meravkastning Norges Bank har skapt. I figur 2.5. vises gjennomsnittlig meravkastning og relativ volatilitet for femårsperioden 2001–2005 for Statens pensjonsfond – Utland og de ulike sammenlikningsgruppene. Av figuren ser en at Pensjonsfondet – Utland, i likhet med flertallet av andre fond, har hatt positiv meravkastning over denne perioden. En ser også at Pensjonsfondet – Utland skiller seg fra de fleste andre fond ved å ha mindre variasjon i meravkastningen, dvs. lavere relativ volatilitet.

Figur 2.5 Gjennomsnittlig årlig meravkastning og relativ volatilitet for Statens pensjonsfond – Utland og andre fond. 2001–2005. Prosent.

Figur 2.5 Gjennomsnittlig årlig meravkastning og relativ volatilitet for Statens pensjonsfond – Utland og andre fond. 2001–2005. Prosent.

Kilde: CEM Benchmarking Inc.

CEM har beregnet at Pensjonsfondet – Utland i femårsperioden fram til 2005 oppnådde en gjennomsnittlig årlig meravkastning på 0,5 prosentpoeng. Til sammenlikning er den mest typiske meravkastningen (medianen) 0,5 prosentpoeng i de europeiske fondene og 0,6 prosentpoeng i sammenlikningsgruppen. Analysene viser samtidig at Pensjonsfondet – Utlands meravkastning er skapt ved bruk av betydelig mindre aktiv risiko (relativ volatilitet) enn de andre fondene.

Både sammenlikningsgruppen og de europeiske fondene har skapt meravkastning i aktivaklasser som Pensjonsfondet – Utland ikke er investert i. For den valgte femårsperioden har meravkastningen vært spesielt høy i eiendom. Dette betyr at Norges Banks meravkastning er bedre i forhold til sammenliknbare fond enn det som framgår direkte av CEM-rapporten.

Forvaltningskostnader

CEM-rapporten viser at Norges Banks totale forvaltningskostnader i 2005 for Statens pensjonsfond – Utland var på 0,11 pst. av gjennomsnittlig forvaltningskapital. Dette er den laveste forvaltningskostnaden for alle de fondene CEM samler inn data fra. Ettersom de totale forvaltningskostnadene i stor grad reflekterer fondenes aktivasammensetning, og som for Pensjonsfondet – Utland er et resultat av Finansdepartementets investeringsstrategi, gir slike sammenlikninger ikke et fullgodt bilde av om Norges Banks forvaltning er kostnadseffektiv.

CEM har derfor utarbeidet en kostnadsreferanse basert på aktivasammensetningen for Pensjonsfondet – Utland. Kostnadsreferansen indikerer hvilke kostnader sammenlikningsgruppen – verdens største pensjonsfond – ville hatt med Pensjonsfondets aktivasammensetning. Analysen viser at de faktiske forvaltningskostnadene i 2005 var 0,03 prosentpoeng lavere enn kostnadsreferansen. Dette skyldes i hovedsak at Norges Bank har valgt mer intern forvaltning enn sammenlikningsgruppen. Intern forvaltning koster langt mindre enn ekstern forvaltning.

Referanseporteføljens avkastning

Finansdepartementet har fastsatt en referanseportefølje for Statens pensjonsfond – Utland. Analysene til CEM viser at Pensjonsfondet – Utlands gjennomsnittlige årlige avkastning i referanseporteføljen i femårsperioden fram til 2005 var 4,3 pst. målt i referanseporteføljens valutakurv. Tilsvarende var sammenlikningsgruppens og de europeiske fondenes medianavkastning 4,5 pst. og 5 pst., målt i henholdsvis USD og euro.

Sammenlikning av totalavkastning mellom fond er vanskelig fordi forskjellige fond har ulik valutasammensetning og referansevaluta. Valutakurssvingninger medfører at avkastningen vil avhenge av hvilken referansevaluta en benytter. I femårsperioden fram til 2005 var f.eks. avkastningen i fondets referanseportefølje målt mot euro 2,0 pst., mens den var 6,8 pst. målt mot USD. Den store forskjellen skyldes at USD svekket seg mye mot euro i denne perioden.

Forskjellen i referanseporteføljens avkastning vil også være et resultat av ulik aktivaklasse- og regionsammensetning. Pensjonsfondet – Utland har til nå skilt seg fra andre store pensjonsfond ved en lavere aksjeandel og at fondet ikke er investert i eiendom og unoterte aksjer. CEM har beregnet at dersom de andre fondene hadde Pensjonsfondets aktivaklassesammensetning i femårsperioden fram til 2005, ville den årlige indeksavkastningen blitt redusert med 0,8 prosentpoeng for sammenlikningsgruppen og 0,5 prosentpoeng for de europeiske fondene. Dette skyldes i hovedsak at Pensjonsfondet ikke har vært investert i eiendom, mens de andre fondene har hatt en gjennomsnittlig allokering til eiendom på 8 pst. Femårsperioden har vært en historisk god periode for eiendomsmarkedet. For øvrig skiller Pensjonsfondet – Utland seg også fra andre fond ved at investeringene er spredt på mange markeder og valutaer, mens de fleste av pensjonsfondene i sammenlikningsgruppene har hoveddelen av investeringer i hjemmemarkedene.

Investeringsstrategien som ligger til grunn for referanseporteføljens sammensetning er basert på avveininger av langsiktige forventninger til avkastning og risiko i kapitalmarkedene, jf. kapittel 3. I et slikt perspektiv er en femårsperiode kort. Dersom sammenlikningene hadde blitt gjort for en annen femårsperiode kunne resultatene vært annerledes.

Et sammendrag av analysene for 2005 er publisert på internett (www.finansdepartementet.no).

Risikoen i Pensjonsfondet – Utland, målt ved årlig standardavvik til avkastningen, har siden 1998 vært 5,3 pst. målt nominelt i lokal valuta, jf. vedlagte resultatanalyse. Variasjonene i avkastningen av referanseporteføljen har forklart mer enn 99 pst. av variasjonene i avkastningen til fondet. Norges Banks aktive forvaltning har derfor nesten ikke bidratt til å øke risikoen i fondet, jf. boks 2.1. Forholdet mellom den gjennomsnittlige meravkastningen Norges Bank har skapt og den økte risikoen som investeringsvalgene har medført, indikerer gode resultater i Norges Banks aktive forvaltning.

Boks 2.4 Sammenlikning av meravkastning i Statens pensjonsfond – Utland med meravkastningen i andre fond

WM Performance Services (WM) har for 2006 utarbeidet en rapport som sammenlikner meravkastningen i Statens pensjonsfond – Utland med meravkastningen i pensjonsfond og livselskaper hjemmehørende i Nederland og Storbritania. Den samlede markedsverdien av fondene var ved utløpet av 2006 på 12 075 mrd. kroner og gjennomsnittlig markedsverdi var 31,5 mrd. kroner. Til sammenlikning var Pensjonsfondet – Utlands markedsverdi i 2006 1 572 mrd. kroner, regnet som månedlig gjennomsnitt.

I figur 2.6. vises gjennomsnittlig meravkastning og relativ volatilitet siste tre år for Statens pensjonsfond – Utland og andre fond. I figuren vises også resultatene til de 15 og 50 største fondene. Disse to gruppene hadde i 2006 en gjennomsnittlig markedsverdi på henholdsvis 337 og 33 mrd. kroner.

Figuren viser at Pensjonsfondet – Utland har hatt positiv meravkastning og skiller seg fra flertallet av andre fond ved å ha mindre variasjon i meravkastningen, dvs. lavere relativ volatilitet. WM peker på at meravkastningen til de store fondene er mer konsentrert rundt null, og forklarer dette med at når den aktiv forvaltningen spres over flere aktiva og over flere typer forvaltning, reduseres sannsynligheten for store avvik fra referanseporteføljens avkastning.

Figur 2.6 Gjennomsnittlig årlig meravkastning og relativ volatilitet for Statens pensjonsfond – Utland og andre fond. 2004–2006. Prosent

Figur 2.6 Gjennomsnittlig årlig meravkastning og relativ volatilitet for Statens pensjonsfond – Utland og andre fond. 2004–2006. Prosent

Kilde: WM Performance Services.

WM har beregnet at den mest typiske meravkastningen (medianen) til alle fondene i undersøkelsen er null for både tre- og femårsperioden fram til utløpet av 2006. For begge disse periodene har meravkastningen i Statens pensjonsfond – Utland vært nær de 25 pst. beste fondene, mens den relative volatiliteten har vært blant de 5 pst. laveste observasjonene. Dette gir ifølge WM et svært attraktivt og uvanlig bytteforhold mellom meravkastning og relativ volatilitet.

Forholdet mellom meravkastning og relativ volatilitet blir ofte beskrevet som informasjonsbrøken (IR). WM peker på at en må være forsiktige i tolkningen av IR. Dersom relativ volatilitet er veldig lav, vil selv små avkastningsforskjeller i forhold til referanseporteføljens avkastning kunne resultere i en høy IR, enten negativ eller positiv. WM skriver at en IR på 0,5 ofte betegnes som god, og peker på at Pensjonsfondet – Utland over flere år har oppnådd en IR på over 1, noe som er uvanlig.

I sammenlikningen med andre fond, peker WM på at de fleste store fond blir tilført mindre enn 5 pst. av inngangsverdien i løpet av et år, mens Pensjonsfondet – Utland i 2006 ble tilført over 20 pst. av verdien ved begynnelsen av året. WM Performance Services skriver at å investere så mye kapital, både i absolutte termer og i forhold til fondets størrelse, gjør det mer krevende å skape meravkastning.

Rapporten fra WM inneholder også en sammenlikning av aksje- og renteporteføljens meravkastning med andre fond. Analysene gir i hovedsak samme bildet som for hele fondet. Rapporten for 2006 er publisert på internett (www.finansdepartementet.no).

Årlig mottar departementet rapporter fra Mercer Investment Consulting, CEM Benchmarking Inc. og WM Performance Services vedrørende forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland, jf. boksene 2.2 – 2.4. Departementet har gitt Mercer i oppdrag å verifisere og analysere avkastningen av Pensjonsfondet – Utland. Mercer viser i årsrapporten for 2006 at deres uavhengige beregninger av avkastning og markedsverdi for fondet stemmer overens med Norges Banks beregninger. Analysene av avkastningen indikerer bl.a. at deler av den meravkastningen Norges Bank har oppnådd kan forklares av noen faktorer, som markedsutvikling, avkastningen av små selskaper og av «vekst- og verdiselskaper». Finansdepartementet vil bl.a. på bakgrunn av disse resultatene, videreutvikle faktoranalyser i arbeidet med å evaluere forvaltningen av Statens pensjonsfond.

Sammenlikning av Pensjonsfondet – Utlands resultater med andre store institusjonelle forvaltere er en viktig del av analysene av Norges Banks aktive forvaltning. I analysene fra CEM er meravkastningen i Pensjonsfondet – Utland på linje med sammenliknbare fond, mens analysene fra WM Performance Services viser at meravkastningen er høyere enn for andre fond. Begge analysene viser at den relative volatiliteten er klart lavere enn hva som er tilfellet for andre fond. Slike sammenlikninger blir vanskeliggjort ved at muligheten til å skape meravkastning vil variere med hvilke investeringsrammer og -retningslinjer fondene er gitt. Både Pensjonsfondet – Utland og andre fond har referanseporteføljer som ikke inneholder alle de typer aktiva som fondene kan investeres i. Det er normalt lettere å oppnå meravkastning i forhold til en slik referanse enn om man skulle målt avkastningen mot en mer sammensatt referanse som bedre reflekterer verdiutviklingen i alle typer aktiva fondet kan investeres i.

Det er også krevende å finne den mest relevante sammenlikningsgruppen. Datagrunnlaget til både WM Performance Services og CEM er omfattende, men forskjellig. CEM dekker f.eks. ikke fond i Storbritannia, mens dette utgjør hoveddelen av fondene i datagrunnlaget til WM Performance Services. En annen forskjell er at de fleste av verdens største pensjonsfond er med i CEM-undersøkelsen. I markedsverdi er CEM-fondene derfor større og mer sammenliknbare med Pensjonsfondet – Utland. En tredje forskjell er at over 25 pst. av fondene i WM Performance Services er livselskaper, mens denne type fond ikke inngår i CEM-undersøkelsen. Ulike typer fond kan prestere forskjellig. En CEM-studie viser f.eks. at amerikanske pensjonsfond fra 1992 til 2004 skapte høyere meravkastning enn amerikanske verdipapirfond. 4

Et spesielt trekk med Pensjonsfondet – Utland sammenliknet med andre fond er imidlertid de store tilførslene av ny kapital. WM Performance Services peker på at de fleste store fond blir tilført mindre enn 5 pst. av inngangsverdien i løpet av ett år, mens Pensjonsfondet – Utland i 2006 ble tilført over 20 pst. av verdien ved begynnelsen av året. WM Performance Services skriver at å investere så mye kapital, både i absolutte termer og i forhold til fondets størrelse, gjør det mer krevende å skape meravkastning.

2.2.3 Avkastningen av Statens pensjonsfond – Norge

Verdien av Statens pensjonsfond – Norge utgjorde 106,9 mrd. kroner ved utgangen av 2006. Verdien av aksje- og renteporteføljen var ved årsskiftet henholdsvis 63,4 og 43,5 mrd. kroner. 5 Dette tilsvarte en fordeling på henholdsvis 59,3 og 40,7 pst. av den samlede porteføljen i Statens pensjonsfond – Norge. Den nominelle avkastningen i delporteføljene til Statens pensjonsfond – Norge siden inngangen til 1998 er illustrert i figur 2.7.

Figur 2.7 Akkumulert nominell avkastning i Statens pensjonsfond – Norges delporteføljer målt i norske kroner. Indeks ved utgangen av 1997 = 100

Figur 2.7 Akkumulert nominell avkastning i Statens pensjonsfond – Norges delporteføljer målt i norske kroner. Indeks ved utgangen av 1997 = 100

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Avkastningen av Statens pensjonsfond – Norge var i 2006 11,7 pst. Avkastningen av fondets norske og nordiske egenkapitalplasseringer var på henholdsvis 32,1 pst. og 24,1 pst., mens avkastningen av renteplasseringene var 1,3 pst. Fra 1997 til utløpet av 2006 var gjennomsnittlig årlig avkastning 7,1 pst.

For Statens pensjonsfond – Norge har departementet fastsatt overordnede plasseringsrammer, mens den mer detaljerte referanseporteføljen for måling av avkastning og risiko er fastsatt av Folketrygdfondets styre, jf. omtale i kapittel 5.3. Avkastningen av Statens pensjonsfond – Norge, som i hovedsak er investert i det norske verdipapirmarkedet, avhenger i stor grad av markedsutviklingen i referanseporteføljen.

Avviket mellom avkastningen i den faktiske porteføljen og referanseporteføljen kan i hovedsak tilskrives investeringsbeslutninger i Folketrygdfondet. I 2006 var avkastningen av Pensjonsfondet – Norge 1,13 prosentpoeng høyere enn referanseporteføljens avkastning. Meravkastningen kan i hovedsak knyttes til at fondet har hatt en lavere renterisiko (durasjon) i porteføljen i en periode med stigende markedsrenter og en større andel aksjer enn hva som følger av referanseindeksen, jf. boks 3.2. Renteporteføljen hadde ­isolert sett en meravkastning i fjor på 0,62 prosentpoeng, mens den norske og nordiske aksjeporteføljen hadde en mindreavkastning på henholdsvis 0,36 og 1,14 prosentpoeng. Det faktiske avviket fra referanseporteføljen svarte i 2006 til 0,8 pst. relativ volatilitet. Pensjonsfondets renteportefølje har endret karakter vesentlig fra 2006 som følge av avviklingen av kontolånsordningen, og departementet er kjent med at Folketrygdfondet har gjort endringer i opplegget rundt den operative forvaltningen av nordiske aksjer med sikte på å bedre resultatene.

Statens pensjonsfond – Norge har en lang investeringshorisont. Fondet er en langsiktig investor, og vil ha en stor portefølje av aksjer i det norske markedet, som Folketrygdfondet må vurdere sammensetningen av. I tråd med dette legger departementet i oppfølgingen av Folketrygdfondets resultater vekt på utviklingen i resultatene over tid.

I perioden 1998–2006 har Folketrygdfondets resultater samlet sett vært tilfredsstillende og om lag på linje med referanseporteføljen for Pensjonsfondet – Norge. Det har vært en meravkastning i forvaltningen av norske aksjer, mens det har vært mindreavkastning i renteforvaltningen og forvaltningen av nordiske aksjer. 6 I treårsperioden 2004–2006 har årlig mindreavkastning for totalporteføljen vært i gjennomsnitt 0,97 prosentpoeng. I periodene 1998–2006 og 2004–2006 har årlig relativ volatilitet vært 1,3 pst., jf. vedlagte resultatanalyse.

Det har i perioden 1998–2006 isolert sett vært en gjennomsnittlig årlig meravkastning i den norske aksjeporteføljen på 1,0 prosentpoeng, mens denne porteføljen har vist en årlig mindreavkastning i perioden 2004–2006 svarende til 3,62 prosentpoeng. Resultatanalysene i vedlegget til dette kapittelet viser at det er en tendens til at Folketrygdfondets norske aksjeportefølje gjør det bedre enn referanseporteføljen i perioder med svak utvikling på Oslo Børs og noe svakere enn referanseporteføljen i de perioder der kursoppgangen er sterk. Analysen viser også at variasjonene i referanseporteføljens avkastning forklarer om lag 93 pst. av variasjonene i fondets avkastning. Risikoen i Statens pensjonsfond – Norge, målt ved årlig standardavvik til avkastningen, har siden 1998 vært 4,3 pst. målt nominelt i norske kroner.

På samme måte som i oppfølgingen av Norges banks forvaltning, vil departementet vil framover vurdere bruk av eksterne konsulenter for å gjennomgå ulike sider ved Folketrygdfondets forvaltning av Statens pensjonsfond – Norge.

Etter avviklingen av kontolånsordningen utgjør aksjeporteføljen en større andel av totalporteføljen enn tidligere. En må følgelig være forberedt på større årlige svingninger i den samlede avkastningen av Pensjonsfondet – Norge framover enn det en har erfart til nå.

2.3 Kostnader i forvaltningen

Forvaltningsavtalen mellom Finansdepartementet og Norges Bank for Pensjonsfondet – Utland fastsetter prinsipper for den godtgjøringen Norges Bank skal motta for forvaltningen av fondet. Norges Banks godtgjøring skal i henhold til avtalen dekke de faktiske forvaltningskostnadene inntil en øvre grense som for 2006 er satt til 0,1 pst. av fondets gjennomsnittlige markedsverdi. Den øvre grensen for godtgjøring er bl.a. satt på grunnlag av informasjon om hva denne type forvaltning koster i pensjonsfond av tilsvarende størrelse. Finansdepartementet benytter det kanadiske selskapet CEM Benchmarking Inc. til å utarbeide analysene som ligger til grunn for kostnadssammenlikningene. I tillegg til kostnadsdekningen innenfor den øvre grensen godtgjøres Norges Bank for den delen av honoraret til eksterne forvaltere som følger av oppnådd meravkastning.

Forvaltningskostnadene for 2006, eksklusive avkastningsavhengige honorarer, utgjorde 1 138 mill. kroner. Dette var en økning på 24 pst. fra 2005. Gjennomsnittlig størrelse på fondet økte med 33 pst., slik at kostnadene målt i forhold til gjennomsnittlig portefølje falt fra 0,08 pst. i 2005 til 0,07 pst. i 2006. Forvaltningskostnadene eksklusive avkastningsavhengige honorarer er dermed godt under den øvre grensen. Medregnet avkastningsavhengige honorarer til eksterne forvaltere, utgjorde kostnadene 1 526 mill. kroner, som omregnet til årsrate er 0,1 pst. av gjennomsnittlig markedsverdi.

Folketrygdfondets kostnader i forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge svarer (etter avviklingen av kontolånsordningen) til om lag 0,05 pst. av forvaltningskapitalen. Kostnadene i forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge er ikke helt sammenliknbare med kostnadene for forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland. Norges Bank har valgt å benytte eksterne forvaltningsmandater, som isolert sett er dyrere enn intern forvaltning. Videre er Norges Banks kapitalforvaltning mer omfattende, bl.a. ved at kapitalen i Pensjonsfondet – Utland er spredt over mange flere land og selskaper enn Pensjonsfondet – Norge. På den annen side er det stordriftsfordeler i kapitalforvaltning, som bl.a. Norges Bank drar nytte av.

Departementet legger opp til å inngå en forvaltningsavtale med Folketrygdfondet som fastsetter prinsippene for den godtgjøringen Folketrygdfondet skal motta for forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge, jf. omtalen i kapittel 5.

2.4 Nærmere analyse av avkastning og risiko i Statens pensjonsfond (vedlegg)

II.1 Innledning

I analysen av avkastningen i Statens pensjonsfond skilles det mellom den avkastningen som følger av den generelle utviklingen i markedene hvor fondet er investert og den avkastning som skyldes de investeringsvalg som Norges Bank og Folketrygdfondet foretar. I Norges Banks forvaltning av Statens pensjonsfond – Utland er den overordnede investeringsstrategien uttrykt i en referanseportefølje fastsatt av departementet. For Statens pensjonsfond – Norge har departementet fastsatt strategien i form av overordnede rammer for plasseringer i aksjer og rentepapirer, mens den mer detaljerte referanseporteføljen for måling av avkastning og risiko er fastsatt av Folketrygdfondets styre. Som det går fram av analysen under, er det departementets beslutninger om fondets investeringsstrategi som i hovedsak bestemmer både avkastning og variasjonene i fondets avkastning.

I forvaltningen av Statens pensjonsfond har Norges Bank og Folketrygdfondet anledning til å avvike fra referanseporteføljen for å skape meravkastning, innenfor en fastsatt risikoramme. Som det går fram av analysen, har Norges Bank skapt meravkastning i forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland hvert år siden 1998. Folketrygdfondets resultater i forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge har i perioden 1998–2006 vært om lag på linje med fondets referanseportefølje.

Av hensyn til de statistiske analysene i resultatomtalen nedenfor er gjennomsnittlig avkastning i dette vedlegget til kapittel 2 beregnet som et aritmetisk gjennomsnitt basert på månedlige avkastningstall. Omregningen til årlig avkastning er gjort ved å multiplisere med en faktor på 12. I hoveddelen av kapittel 2 var avkastningen beregnet geometrisk, i tråd med rapporterte avkastningstall i årsrapportene til Norges Bank og Folketrygdfondet for forvaltningen av hhv. Statens pensjonsfond – Utland og Statens pensjonsfond – Norge. I kapittel 3 er det også benyttet et geometrisk beregnet avkastningssnitt, da dette ofte anses bedre å gjenspeile den langsiktige forventede vekstraten til en investering, jf. boks 2.5.

Boks 2.5 Om gjennomsnittlig realavkastning og forholdet til fondets realverdi

Det finnes ulike mål for en gjennomsnittsverdi. De to vanligste målene er aritmetisk og geometrisk gjennomsnitt. Et enkelt talleksempel illustrerer forskjellen mellom dem. Anta at en investering på 100 kroner etter ett år dobler sin verdi til 200 kroner (opp 100 pst.), for deretter å halveres det etterfølgende året, til 100 kroner (ned 50 pst.). Aritmetisk snittavkastning vil i et slikt tilfelle være 25 pst., mens den geometrisk beregnede snittavkastning vil være 0 pst1 . Det aritmetiske gjennomsnittet representerer således middelverdien av avkastningene, mens det geometriske gjennomsnittet angir den gjennomsnittlige vekstraten til investeringen.

Det kan vises at det geometriske gjennomsnittet alltid vil være lavere enn, eller som et spesialtilfelle helt lik det aritmetiske. Hvilket gjennomsnitt som er mest relevant vil avhenge av formålet med beregningene. I framskrivninger av langsiktig forventet årlig prosentvis realavkastning er det vanlig å ta utgangspunkt i et geometrisk avkastningssnitt, som også best gir uttrykk for historisk avkastning. Norges Bank rapporterer i sine kvartals- og årsrapporter realavkastningen av fondskapitalen som et geometrisk gjennomsnitt.

Retningslinjene for den økonomiske politikken innebærer at petroleumsinntektene fases gradvis inn i økonomien, om lag i takt med forventet realavkastning av utenlandsdelen av Statens pensjonsfond. Gjennom handlingsregelen legger man til grunn en realavkastning på 4 pst. som en rimelig forventning til årlig prosentvis avkastning over tid for Pensjonsfondet – Utland, jf. St.meld. nr. 29 (2000-2001). En intensjon med politikkregelen er å bevare realverdien av fondskapitalen. Dersom forventet geometrisk gjennomsnittlig realavkastning av fondet er nær fire pst., vil en om lag bevare pensjonsfondets realverdi gjennom årlige uttak på 4 pst. av fondets verdi.

1 Det aritmetiske gjennomsnittet er gitt ved (100 % - 50 %)/2 = 25 %. Det geometriske gjennomsnittet er gitt ved ((1+1)(1-0,5))1/2 -1 = 0

I avnitt II.2 – II.4 analyseres avkastningen i Statens pensjonsfond – Utland nærmere, mens analysen av avkastningen i Statens pensjonsfond – Norge følger i avsnitt II.5 – II.7.

II.2 Utviklingen i referanseporteføljen til Statens pensjonsfond – Utland

Avkastningen av Statens pensjonsfond – Utland avhenger i stor grad av markedsutviklingen i referanseporteføljen departementet har fastsatt. Referanseporteføljen er en bredt sammensatt portefølje av aksjer og obligasjoner som er spredt over mange regioner og sektorer. Avkastningen på referanseporteføljen gjenspeiler følgelig den generelle utviklingen i de internasjonale verdipapirmarkedene. Det benyttes indekser fra leverandørene FTSE og Lehman Brothers for henholdsvis aksjer og obligasjoner.

Tabell 2.2 viser avkastningen til fondets referanseportefølje i lokal valuta. Forskjellen mellom avkastning i lokal valuta og norske kroner er forklart i boks 2.6. Som det går fram av tabell 2.2, har avkastningen både vært betydelig høyere og mindre variabel i de siste årene enn i perioden 1998 – 2006 sett under ett.

Tabell 2.2 Gjennomsnittlig årlig avkastning og årlig standardavvik til avkastningen i referanseporteføljen for Statens pensjonsfond – Utland målt nominelt i lokal valuta. Prosent

  1998 – 20062004 – 20062006
Referanseporteføljen
Gjennomsnittlig avkastning pr. år5,728,447,54
Standardavvik5,183,183,13
Aksjereferanse
Gjennomsnittlig avkastning pr. år7,2415,6016,14
Standardavvik14,397,177,40
Rentereferansen
Gjennomsnittlig avkastning pr. år5,043,581,70
Standardavvik3,132,672,63

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Boks 2.6 Fondsavkastning målt i norske kroner og i lokal valuta

Et lands sparing framkommer som summen av realinvesteringer innenlands og overskuddet på driftsregnskapet overfor utlandet, dvs. nettofinansinvesteringer i utlandet. Overskuddet på driftsregnskapet tilsvarer summen av nettofinansinvesteringer i de enkelte innenlandske sektorene. De enkelte sektorene i Norge kan således øke sine fordringer og sin gjeld overfor andre innenlandske sektorer. For landet som helhet må imidlertid fordringsoppbyggingen skje mot utlandet. I Norge står staten for en vesentlig del av denne sparingen, ved å investere en stor del av petroleumsinntektene i utlandet gjennom Statens pensjonsfond – Utland.

Fondskapitalen og avkastningen av denne gir mulighet for å finansiere økt nettoimport og dermed frigjøre produksjonsfaktorer fra konkurranseutsatt virksomhet. Hvor stor import som kan finansieres med utgangspunkt i fondet, er kun avhengig av valutabeholdningen i fondet og ikke hvilken verdi fondet har i norske kroner. Ut fra hensynet til å bevare fondets internasjonale kjøpekraft er det ved fordelingen av fondets investeringer mellom Europa, Amerika og Asia bl.a. lagt vekt på Norges importvekter.

Avkastningen av Statens pensjonsfond – Utland kan måles både i norske kroner og i fondets valutakurv.1 Ettersom den internasjonale kjøpekraften til fondet ikke påvirkes av endringer i kronekursen, er fokuset i resultatrapporteringen til fondet ofte på avkastningen målt i fondets valutakurv (eller m.a.o. i lokal valuta). Figur 2.8 viser den månedlige avkastningen i referanseporteføljen for Statens pensjonsfond – Utland målt i norske kroner og lokal valuta.

Figur 2.8 Avkastning av referanseporteføljen for en gitt måned målt i norske kroner og i lokal valuta. 1998–2006. Prosent

Figur 2.8 Avkastning av referanseporteføljen for en gitt måned målt i norske kroner og i lokal valuta. 1998–2006. Prosent

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

På samme måte som avkastningen på fondet kan måles i både norske kroner og lokal valuta, kan variasjonen i avkastningen måles i norske kroner og lokal valuta. Det er variasjonen i avkastningen målt i lokal valuta som er viktig for vurdering av risikoen knyttet til utviklingen i fondets kjøpekraft. Variasjonen i avkastningen målt i kroner har vært høyere enn variasjonen i avkastningen målt i lokal valuta, jf. figur 2.9. Det kommer av at variasjonen i avkastningen i kroner skyldes både variasjon i avkastningen i lokal valuta og svingninger i kronekursen. Dersom endringene i kronekursen hadde samvariert perfekt positivt med avkastningen i de internasjonale markedene, ville standardavviket til avkastningen i kroner vært lik summen av standardavviket til avkastningen i lokal valuta og standardavviket til endringene i kronekursen. Beregninger viser at korrelasjonen (samvariasjonen) mellom avkastningen i norske kroner og avkastningen i de lokale verdipapirmarkedene er om lag null. Dette innebærer at variasjonen i avkastningen målt i kroner har vært betydelig mindre enn summen av de to standardavvikene. Standardavviket til endringene i kronekursen har vært i underkant av 7 pst. i perioden 1998 – 2006. Av figur 2.9 framgår det at risikoen (volatiliteten) målt i norske kroner er betydelig større enn risikoen målt i lokal valuta, og at forskjellen øker i de periodene valutakursvolatiliteten øker.

Figur 2.9 Rullerende tolvmåneders standardavvik til referanseporteføljens avkastning målt i norske kroner og i lokal valuta. 1998–2006. Prosent

Figur 2.9 Rullerende tolvmåneders standardavvik til referanseporteføljens avkastning målt i norske kroner og i lokal valuta. 1998–2006. Prosent

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Tabell 2.3 viser gjennomsnittlig årlig avkastning og standardavviket til avkastningen for den faktiske porteføljen, referanseporteføljen og differanseporteføljen, målt i norske kroner og lokal valuta

Tabell 2.3 Gjennomsnittlig årlig avkastning og årlig standardavvik til avkastningen for Statens pensjonsfond – Utlands faktiske portefølje, referanseportefølje og differanseportefølje, målt i norske kroner og i lokal valuta. 1998–2006. Prosent og prosentpoeng

  Faktisk porteføljeReferanseporteføljeDifferanseportefølje
Avkastning i norske kroner (1)
Gjennomsnittlig avkastning pr. år6,135,670,46
Standardavvik8,518,450,38
Avkastning i lokal valuta (2)
Gjennomsnittlig avkastning pr. år6,185,720,46
Standardavvik5,295,180,38
Forskjell mellom (1) og (2)
Gjennomsnittlig avkastning pr. år-0,05-0,050,00
Standardavvik3,223,260,00

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Av tabellen går det fram at det for perioden 1998 til 2006 har vært forholdsvis liten forskjell i gjennomsnittlig årlig avkastning målt i norske kroner og lokal valuta. For faktisk portefølje og referanseporteføljen har imidlertid standardavviket målt i norske kroner vært om lag 3 prosentpoeng høyere enn standardavviket i lokal valuta.

Forskjellen i volatilitet målt i norske kroner og lokal valuta er større for renteporteføljen enn for aksjeporteføljen. Det har sammenheng med at volatiliteten i aksjemarkedene målt i lokal valuta har vært markant høyere enn volatiliteten i obligasjonsmarkedene. Volatiliteten i avkastningen beregnet i norske kroner for aksjereferanseporteføljen drives i langt sterkere grad av volatiliteten i de lokale aksjemarkedene enn det som er tilfellet for referanseporteføljen for rentepapirer. For den sistnevnte porteføljen har variasjonen i kronekursen i mye større grad påvirket variasjonen i avkastningen i kroner. Basert på litt omtrentlige beregninger forklarer variasjonen i kronekursen om lag 60 pst. av variasjonen i avkastningen til referanseporteføljen for fondet samlet målt i norske kroner. Tilsvarende tall for aksje- og rentereferanseporteføljen er henholdsvis rundt 20 og 80 pst.

Av tabell 2.3 framgår det at differanseavkastningen og den relative risikoen målt i kroner ikke har vært særlig forskjellig fra differanseavkastningen og den relative risikoen målt i lokal valuta. Det viser at den aktive forvaltningen i Norges Bank ikke har vært eksponert for verdiendringer i kronekursen relativt til fondets valutakurv. Denne analysen viser imidlertid ikke om den aktive forvaltningen har resultert i en faktisk portefølje som har hatt en annen valutakurseksponering innenfor investeringsuniverset enn referanseporteføljen.

1 Avkastningen målt i norske kroner påvirkes av hvordan kronekursen utvikler seg i forhold til de valutaene hvor fondet er investert. Dersom kronekursen i gjennomsnitt svekkes i verdi mot disse valutaene, vil avkastningen på fondet målt i kroner være høyere enn avkastningen på fondet målt i fondets valutakurv. Det skyldes at når valutaverdien av fondet regnes om til norske kroner, vil en oppnå en gevinst i kroner som følge av kronesvekkelsen.

Referanseporteføljen for Statens pensjonsfond – Utland er satt sammen av to delreferanseporteføljer; én for de internasjonale aksjemarkedene og én for de internasjonale obligasjonsmarkedene. I referanseporteføljen for fondet inngår aksjer med en vekt på 40 pst. og rentepapirer med en vekt på 60 pst., jf. kapittel 3.

Den svært høye avkastningen i referanseporteføljen for aksjer de siste årene reflekterer økningen i aksjekursene internasjonalt. I denne perioden har svingningene i aksjemarkedet vært unormalt lave. Beregninger basert på avkastningsserier som strekker seg over lang tid, indikerer at normalvolatiliteten i aksjemarkedet ligger i intervallet 14 til 16 pst. (målt ved standardavviket til avkastningen). For referanseporteføljen for rentepapirer har imidlertid avkastningen vært forholdsvis lav de siste årene i forhold til normalavkastningen i rentemarkedene og i forhold til avkastningen i aksjemarkedene. Samtidig som avkastningen i rentemarkedene har vært lav har det vært lite volatilitet i avkastningen.

Avkastningen til fondets referanseportefølje framkommer som summen av avkastningen på aksjereferansen vektet med aksjeandelen (40 pst.) og avkastningen på rentereferansen vektet med obligasjonsandelen (60 pst.). Risikoen til referanseporteføljen er imidlertid lavere enn en vektet sum av risikoen i aksjereferansen og risikoen i rentereferansen. Årsaken til det er at avkastningen i aksje- og rentemarkedene i forholdsvis liten grad har samvariert. Denne effekten betegnes som en diversifiseringsgevinst, jf. boks 2.7.

Boks 2.7 Beregning av diversifiseringsgevinsten for Statens pensjonsfond – Utland

Referanseporteføljen til Statens pensjonsfond – Utland består av aksjer og obligasjoner. Den samlede risikoen til porteføljen bestemmes av risikoen i hver delreferanseportefølje og av graden av samvariasjon mellom avkastningen i aksje- og obligasjonsmarkedene. Den første stolpen i figur 2.10 viser hva fondets risiko ville vært dersom avkastningen i aksje- og obligasjonsmarkedene samvarierte perfekt. Den neste stolpen viser størrelsen på diversifiseringsgevinsten, mens den tredje viser fondets realiserte risiko. Diversifiseringsgevinsten har vært i overkant av 2 prosentpoeng.

Figur 2.11 understreker betydningen av korrelasjonen mellom avkastningen i aksje- og rentemarkedene for totalreferansens risiko. Det historiske standardavviket til totalreferansen har vært om lag 5,2 pst., mens korrelasjonen mellom avkastningen i aksje- og rentemarkedene for perioden 1998-2006 var om lag -0,4. Dersom det tas utgangspunkt i denne korrelasjonen, framgår det av grafen at risikoen for totalreferansen blir om lag 5,3 pst., som stemmer godt med historien. Med perfekt positiv korrelasjon beregnes risikoen for totalreferansen til 7,6 pst. Forskjellen på 2,3 prosentpoeng indikerer således den diversifikasjonsgevinsten som er oppnådd i perioden, jf. figur 2.10.

Figur 2.10 Årlig standardavvik i aksjer, obligasjoner og for Statens pensjonsfond – Utland samlet. 1998–2006. Lokal valuta. Prosent

Figur 2.10 Årlig standardavvik i aksjer, obligasjoner og for Statens pensjonsfond – Utland samlet. 1998–2006. Lokal valuta. Prosent

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Figur 2.12 viser at det er relativt store variasjoner i korrelasjonen mellom avkastningen i aksje- og rentemarkedene over tid. Det betyr at diversifiseringsgevinsten også varierer med tiden. For lengre avkastningsserier har korrelasjonen mellom aksje- og obligasjonsavkastning historisk vært svak positiv, og dette reduserer diversifiseringsgevinsten noe sammenlignet med siste tiårsperiode.

Figur 2.11 Fondets totale risiko som funksjon av korrelasjonen mellom aksje- og renteavkastningen. Prosent 1

Figur 2.11 Fondets totale risiko som funksjon av korrelasjonen mellom aksje- og renteavkastningen. Prosent 1

1 Standardavviket til avkastningen av fondets referanseportefølje er en funksjon av standardavvikene til avkastningen av aksje- og rentereferansen, korrelasjonen mellom avkastningen av aksje- og rentereferansen og andelen aksjer i totalreferansen. For å tegne figuren er standardavvikene til avkastningen av aksje- og renteferansene basert på historiske data. Aksjeandelen er satt til 40 pst., som tilsvarer gjeldende aksjeandel. Fondets risiko kan da beregnes som funksjon av korrelasjonen mellom avkastningen i aksje- og rentereferansene. Korrelasjonskoeffisienter vil alltid ligge i intervallet fra minus til pluss én.

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

II.3 Utviklingen i faktisk portefølje til Statens pensjonsfond – Utland

Den faktiske porteføljen avviker noe fra referanseporteføljen. Avvikene gjenspeiler i hovedsak aktive investeringsbeslutninger i Norges Bank. En ramme for det maksimale tillatte avviket er fastsatt av Finansdepartementet, jf. boks 2.1. Målet til Norges Bank er å oppnå høyere avkastning på den faktiske porteføljen enn på referanseporteføljen innenfor den risikorammen som departementet har fastsatt. Avkastningen på og risikoen knyttet til den faktiske porteføljen vil derfor avvike noe fra referanseporteføljen. Fondets avkastning og risiko framgår av tabell 2.4.

Tabell 2.4 Gjennomsnittlig årlig avkastning og årlig standardavvik til avkastningen i Statens pensjonsfond – Utland målt nominelt i lokal valuta. Prosent

  1998 – 20062004 – 20062006
Faktisk portefølje
Gjennomsnittlig avkastning pr. år6,188,997,69
Standardavvik5,293,363,27

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Det framgår av tabellene 2.2 og 2.4 at den gjennomsnittlige avkastningen av den faktiske porteføljen er noe høyere enn for referanseporteføljen, mens risikotallene for de to porteføljene er omtrent like. Differanseavkastningen til fondet, som er forskjellen mellom avkastningen på faktisk portefølje og referanseporteføljen, omtales nærmere under avsnitt II.4.

Den høye graden av samsvar mellom avkastningen og risikoen i fondet og avkastningen og risikoen i referanseporteføljen er illustrert i figurene 2.13 og 2.14. Både nivået på avkastningen og variasjonen i avkastningen er omtrent lik for de to porteføljene.

Figur 2.12 Rullerende tolvmåneders samvariasjon mellom aksje- og renteavkastningen i referanseporteføljene. 1998–2006.

Figur 2.12 Rullerende tolvmåneders samvariasjon mellom aksje- og renteavkastningen i referanseporteføljene. 1998–2006.

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Figur 2.13 Avkastning av Statens pensjonsfond – Utland og fondets referanseportefølje. Månedlige avkastningstall 1998–2006. Prosent

Figur 2.13 Avkastning av Statens pensjonsfond – Utland og fondets referanseportefølje. Månedlige avkastningstall 1998–2006. Prosent

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Figur 2.14 Rullerende tolvmåneders standardavvik til avkastningen i Statens pensjonsfond – Utland og fondets referanseportefølje. 1998–2006. Prosent

Figur 2.14 Rullerende tolvmåneders standardavvik til avkastningen i Statens pensjonsfond – Utland og fondets referanseportefølje. 1998–2006. Prosent

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Disse analysene viser at det er beslutningene knyttet til fastsettingen av fondets overordnede investeringsstrategi, som operasjonaliseres gjennom utformingen av referanseporteføljen, som i hovedsak bestemmer både avkastningen og variasjonen i fondets avkastning. Mellom 90 og 95 pst. av avkastningen i fondet kan tilskrives de valg departementet har tatt i utformingen av investeringsstrategien for fondet, mens de resterende 5-10 pst. kan tilskrives de investeringsvalg Norges Bank har tatt innenfor de retningslinjene departementet har fastsatt. Videre har korrelasjonen mellom avkastningen av fondet og avkastningen av referanseporteføljen vært tilnærmet lik én (perfekt positiv korrelasjon), og variasjonene i avkastningen på referanseporteføljen har forklart mer enn 99 pst. av variasjonene i avkastningen på fondet.

I figur 2.15 er informasjonen i figur 2.13 systematisert annerledes. Her er ikke avvikene sortert ut fra når avkastningen oppstod. Hvert punkt viser avkastningen på referanseporteføljen og faktisk portefølje for samme måned sortert etter avkastningens størrelse. Punktet lengst nordøst i figuren markerer avkastning på fondet og referanseporteføljen i mai 2003, mens punktet lengst sydvest viser tilsvarende for august 1998. Punktene i mellom representerer kombinasjoner av avkastning på referanseporteføljen og faktisk portefølje for de andre månedene i perioden 1998–2006.

Figur 2.15 Sammenhengen mellom avkastningen 
 i Statens pensjonsfond – Utland og fondets referanseportefølje. 1998–2006. Prosent

Figur 2.15 Sammenhengen mellom avkastningen i Statens pensjonsfond – Utland og fondets referanseportefølje. 1998–2006. Prosent

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Kombinasjonene av avkastningsrater føyer seg relativt godt til en rett linje, som tegnet inn i figuren. Noe forenklet kan en si at den rette linjen er plassert slik at den minimerer «avstanden» mellom punktene og linjen. Stigningstallet til linjen omtales som porteføljens «beta» og skjæringspunktet med y-aksen omtales som porteføljens «alfa». 7 For fondet beregnes betaen til 1,018. Dette estimatet er i statistisk forstand signifikant høyere enn én. Det innebærer at det er lite sannsynlig å observere denne kombinasjonen av avkastning i faktisk portefølje og referanseporteføljen dersom fondets beta var én, jf. boks 2.8.

Boks 2.8 Forventet avkastning og betaeksponering

Det er normalt å anta at markedsaktørene er risikoaverse. Det betyr at de for en gitt avkastning vil velge det investeringsalternativet som har lavest risiko. I effisiente markeder vil prisene på verdipapirer reflektere investorenes risikoaversjon. For eksempel er forventet avkastning i aksjemarkedet høyere enn i obligasjonsmarkedet. Forskjellen i forventet avkastning reflekterer forskjellen i risiko og investorenes risikoaversjon.

Betaen til en portefølje er et mål på porteføljens systematiske risiko. Systematisk risiko er den delen av risikoen som er knyttet til utviklingen i en bredt sammensatt og godt diversifisert verdipapirportefølje. Den usystematiske risikoen er den delen av risikoen som diversifiseres bort ved å investere i et stort antall verdipapirer. Fordi investorer kan bli kvitt den usystematiske risikoen nærmest uten merkostnader, oppnås ingen kompensasjon i form av høyere forventet avkastning ved å bære slik risiko. Den systematiske risikoen derimot forsvinner ikke. Investeres det i verdipapirmarkedene, vil en alltid være eksponert for verdiendringer som følge av generelle markedsbevegelser. Høyere systematisk risiko kompenseres i form av høyere forventet avkastning.1

Risikomålet beta er konstruert slik at en betaverdi på én representerer den gjennomsnittlige systematiske risikoen i markedet. Referanseporteføljen for Statens pensjonsfond er bygget opp av representative markedsindekser. Den vil derfor definisjonsmessig ha en beta på én. En godt diversifisert portefølje med beta større enn én, vil i gjennomsnitt ha større variasjon i avkastningen enn en portefølje med beta lik én. Forventet avkastning vil være tilsvarende høyere. Dersom porteføljen har beta mindre enn én, vil avkastningsvariasjonen og forventet avkastning være lavere.

Den forventede avkastningen av en verdipapirportefølje er lik den risikofrie renten pluss en risikopremie, som kompenserer for den systematiske risikoen investoren velger å ta. Figur 2.16 er basert på forutsetninger om en risikofri rente på 3 pst. og en risikopremie i aksjemarkedene på 3 pst. Den forventede avkastningen av en portefølje som har en beta lik én vil således være 6 pst.

Sammenhengen mellom beta og forventet avkastning er rettlinjet. En investor som fordeler formuen sin likt mellom en risikofri plassering (med beta lik 0) og i en portefølje av risikable investeringer med beta lik én, vil ha en beta for den samlede porteføljen som er lik 0,5. Porteføljen er da halvparten så risikabel som referanseporteføljen. Den forventede avkastningen på denne porteføljen vil være lik 4,5 pst., som er midt mellom 3 og 6 pst., jf. figur 2.16. Prisen for å redusere risikoen reflekteres i at forventet avkastning reduseres med 1,5 prosentpoeng i forhold til forventet avkastning på referanseporteføljen.

Figur 2.16 Sammenhengen mellom forventet avkastning i prosent og porteføljens beta

Figur 2.16 Sammenhengen mellom forventet avkastning i prosent og porteføljens beta

Kilde: Finansdepartementet

I omtalen av resultatutviklingen i Folketrygdfondet er det vist at betaen til Statens pensjonsfond – Norge relativt til referanseporteføljen har vært lik 0,88 i perioden 1998–2006. Redusert risiko gir lavere forventet avkastning. I en vurdering av hvilke resultater som er oppnådd i forvaltningen kan man skille oppnådd mer- eller mindreavkastning i forhold til referanseporteføljen i to deler: Én del som skyldes at forvalteren har lagt seg på et annet risikonivå enn referanseporteføljen (dvs. beta høyere eller lavere enn én), og én del som kan tilskrives at forvalteren har oppnådd mer- eller mindreavkastning i forhold til forventet avkastning for det aktuelle risikonivået. Denne siste komponenten kalles i finanslitteraturen alfa.

Folketrygdfondet har hatt negativ differanseavkastning i perioden 1998–2006, men ved å ta hensyn til den lave betaen viser det seg at den risikojustert differanseavkastning («alfa») har vært positiv. I figuren betyr det at avkastningen til Statens pensjonsfond – Norge ligger på oversiden av den rette linjen ved beta lik 0,88.

Betaen til Statens pensjonsfond – Utland er beregnet til 1,018, og ligger følgelig mye nærmere én enn det som er tilfellet for Statens pensjonsfond – Norge. I dette enkle eksempelet ville forventet avkastning på en portefølje med beta lik 1,018 vært 6,05 pst., som er marginalt høyere enn forventet avkastning på referanseporteføljen.

1 I litteraturen er systematisk risiko drøftet inngående. Det har etter hvert blitt vanlig å knytte systematisk risiko til flere risikofaktorer (ikke bare markedsbetaen). Den typen analyser som er presentert her, kan således utvides. Illustrasjonen her bygger på forutsetningene som ligger til grunn for kapitalverdimodellen (CAPM). Formålet med eksempelet er kun å illustrere sammenhenger.

Når betaen er høyere enn én, betyr det at avkastningen av den faktiske porteføljen i gjennomsnitt vil være høyere enn avkastningen av referanseporteføljen i perioder med positiv avkastning i verdipapirmarkedet. I perioder med negativ avkastning ville en vente at avkastningen av fondet i gjennomsnitt ville være enda svakere. 8 Et talleksempel illustrerer dette. Anta at referanseporteføljen har en avkastning et år på 5 pst. Da kan det forventes at fondet ville hatt en avkastning på 5,09 pst., dvs. en differanseavkastning på 0,09 prosentpoeng. 9 Hvis referanseporteføljens avkastning derimot ble minus 5 pst., ville en vente at fondet falt i verdi med 5,09 pst. slik at mindreavkastningen ble 0,09 prosentpoeng.

I analysen av avkastning av faktisk portefølje har en benyttet avkastningen av referanseporteføljen som eneste forklaringsfaktor. I finanslitteraturen argumenteres det imidlertid for at forskjellen mellom avkastningen på ulike verdipapirer og ulike verdipapirporteføljer kan tilskrives mer enn én faktor. Empiriske studier av aksjemarkedet indikerer f.eks. at avkastningen avhenger av porteføljens eksponering mot små selskaper og eksponeringen mot såkalte «vekstselskaper», i tillegg til eksponeringen mot markedet generelt (i analysen over uttrykt gjennom referanseporteføljen). Departementet vil i tiden framover videreutvikle analysene med sikte på å inkludere flere forklaringsfaktorer.

Beta-eksponeringen har variert over tid, jf. figur 2.17. Datamaterialet indikerer at gjennomsnittlig beta i siste treårsperiode har vært høyere enn i første del av fondets historie.

Figur 2.17 Utviklingen i beta for Statens pensjonsfond – Utland. Rullerende tolvmåneders beregninger. 1998–2006.

Figur 2.17 Utviklingen i beta for Statens pensjonsfond – Utland. Rullerende tolvmåneders beregninger. 1998–2006.

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

II.4 Utviklingen i differanseporteføljen for Statens pensjonsfond – Utland

I forvaltningen av Statens pensjonsfond – Utland har Norges Bank som omtalt anledning til å avvike fra referanseporteføljen innenfor en risikoramme. Differanseavkastningen er et mål på hvor stort bidrag den aktive forvaltningen i Norges Bank har gitt til fondets samlede avkastning. Tabell 2.5 viser gjennomsnittlig differanseavkastning og standardavviket til differanseavkastningen (realisert relativ volatilitet) i periodene 1998–2006, siste tre år og siste år.

Informasjonsbrøken, som framgår av i tabell 2.5, er beregnet som forholdet mellom gjennomsnittlig differanseavkastning og relativ volatilitet. Informasjonsbrøken nyttes i noen sammenhenger som en indikasjon på hvor god den aktive forvaltningen har vært. Brøken gir uttrykk for hvor stor differanseavkastningen har vært per enhet benyttet risiko. Informasjonsbrøken brukes til å sammenligne ulike forvaltere og til å vurdere utviklingen over tid for samme forvalter. Informasjonsbrøken for Statens pensjonsfond – Utland er høy sammenliknet med andre fond, jf. boks 2.4.

Tabell 2.5 Differanseavkastning og standardavvik til differanseavkastningen (relativ volatilitet) for Statens pensjonsfond – Utland målt nominelt i lokal valuta. Prosentpoeng og prosent1

  1998 – 20062004 – 20062006
Hele porteføljen
Gjennomsnittlig differanseavkastning pr. år0,460,550,15
Standardavvik0,380,340,37
Informasjonsbrøken1,21,60,4
Aksjeporteføljen
Gjennomsnittlig differanseavkastning pr. år0,700,87-0,01
Standardavvik0,890,810,90
Informasjonsbrøken0,791,07-0,01
Renteporteføljen
Gjennomsnittlig differanseavkastning pr. år0,220,310,24
Standardavvik0,240,110,09
Informasjonsbrøken0,912,802,64

1 Årlig differanseavkastning er beregnet som forskjellen mellom gjennomsnittlig månedlig avkastning av fondet og av referanseporteføljen og annualisert ved å multiplisere med 12. Denne benevnes i tabellen med prosentpoeng. Realisert relativ volatilitet er beregnet som standardavviket til den månedlige differanseavkastningen og annualisert ved å multiplisere med kvadratroten av 12. Den benevnes i tabellen med pst.

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Informasjonsbrøken må tolkes med varsomhet. For en forvalter med en portefølje som avviker lite fra referanseporteføljen vil den relative risikoen være lav, og selv en liten meravkastning vil kunne gjøre informasjonsbrøken høy. Det er også slik at en vil forvente at informasjonsbrøken varierer med ulike typer aktiv forvaltning. En investor bør primært være opptatt av å maksimere meravkastning i kroner eller pst. til et gitt risikonivå, og ikke informasjonsbrøken.

Norges Bank har oppnådd meravkastning både for hele perioden sett under ett og for hvert enkelt år i perioden. Meravkastningen har vært lavere i 2006 enn i de tidligere periodene. Den gjennomsnittlige meravkastningen i perioden fra 1998 er i statistisk forstand signifikant større enn null. Det er følgelig lite sannsynlig at disse resultatene er oppnådd som følge av rene tilfeldigheter eller flaks. Akkumulert brutto meravkastning svarer til om lag 29 mrd. kroner. 10

Alfa er et mål på differanseavkastningen der det korrigeres for beta-eksponeringen. For fondet anslås alfa til å være større enn null, jf. boks 2.8. Forskjellen mellom meravkastningen og alfa beregnes ved å multiplisere betaavviket (fra én) med gjennomsnittlig avkastning på referanseporteføljen i perioden. Intuisjonen er at man forventer høyere avkastning av en portefølje med beta større enn én, sammenlignet med en referanseportefølje (som pr. definisjon har beta lik én). I beregninger av alfa sammenlignes to porteføljer; avkastningen av den faktiske porteføljen og avkastningen av en «beta-justert» referanseportefølje. Alfa til Statens pensjonsfond – Utland er for øvrig statistisk signifikant større enn null.

Utviklingen i realisert relativ volatilitet framgår av figur 2.18. I perioden fra januar 2000 og fram til desember 2005 har fondet hatt en relativ volatilitet på om lag 0,25 pst. I løpet av 2006 økte den relative volatiliteten noe og nådde i en kort periode sommeren 2006 0,5 pst. For hele perioden sett under ett beregnes realisert relativ volatilitet til 0,38 pst. Noe av denne risikoen kan tilbakeføres til en beta som er noe forskjellig fra én, jf. drøftingen over. Bidraget fra beta-avviket til fondets relative risiko er på om lag 6 pst.

Figur 2.18 Utviklingen i realisert relativ volatilitet. Rullerende tolvmåneders standardavvik til differanseavkastningen. 1998–2006. Prosent.

Figur 2.18 Utviklingen i realisert relativ volatilitet. Rullerende tolvmåneders standardavvik til differanseavkastningen. 1998–2006. Prosent.

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Forventet relativ volatilitet skal ikke overstige 1,5 pst., jf. rammen som er fastsatt av Finansdepartementet. Norges Bank har så langt utnyttet mindre enn én tredel av den tildelte rammen. Det har sammenheng med innretningen av den aktive forvaltningen i Norges Bank, hvor en har valgt å ta et stort antall posisjoner relativt til referanseporteføljen, og der avkastningen på posisjonene er innbyrdes uavhengig både på et gitt tidspunkt og over tid. Med denne typen aktiv forvaltningsstrategi oppnås store diversifiseringsgevinster slik at nivået på den relative volatiliteten blir forholdsvis lavt.

Faktisk portefølje i Statens pensjonsfond – Utland kan betraktes som bestående av to porteføljer; referanseporteføljen og differanseporteføljen. Risikoen til fondet vil følgelig avhenge av risikoen til referanseporteføljen, risikoen til differanseporteføljen (relativ volatilitet) og samvariasjonen mellom avkastningen på referanse- og differanseporteføljene.

Den begrensede forskjellen mellom absolutt risiko i fondet og i referanseporteføljen som framgår av figur 2.14, skyldes bl.a. at differanseavkastningen har vært lavt korrelert med avkastningen av referanseporteføljen. For perioden 1998–2006 er denne korrelasjonskoeffisienten beregnet til 0,25, jf. boks 2.1.

Figurene 2.19 og 2.20 oppsummerer deler av den forutgående drøftingen. Figur 2.19 viser at differanseavkastningen i perioden 1998–2006 har utgjort om lag 8 pst. av fondets samlede avkastning. Det illustrerer poenget med at fastsettingen av fondets strategi bestemmer mellom 90 og 95 pst. av avkastningen på porteføljen. For 2006 utgjorde meravkastningen om lag 2 pst. av fondets samlede avkastning. Figur 2.20 viser at risikoen knyttet til den aktive forvaltningen bidro til å øke fondets samlede risiko med om lag 2 pst. (2/98-deler) for perioden 1998–2006 samlet. For 2006 alene var tilsvarende tall 4 pst. Den aktive forvaltningen i Norges Bank har hittil således gitt et signifikant positivt bidrag til fondets avkastning uten å påvirke fondets risiko i særlig grad.

Figur 2.19 Samlet avkastning i referanseporteføljen og differanseporteføljen. 1998–2006. Prosent.

Figur 2.19 Samlet avkastning i referanseporteføljen og differanseporteføljen. 1998–2006. Prosent.

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Figur 2.20 Samlet risikobidrag fra referanseporteføljen og differanseporteføljen. 1998–2006. Prosent.

Figur 2.20 Samlet risikobidrag fra referanseporteføljen og differanseporteføljen. 1998–2006. Prosent.

Kilde: Norges Bank og Finansdepartementet

Tabell 2.5 viser også differanseavkastningen i henholdsvis aksje- og renteforvaltningen. I aksjeforvaltningen har differanseavkastningen vært positiv i perioden 1998–2006 og i siste treårsperiode, mens det var negativ differanseavkastning i 2006. Den relative volatiliteten er beregnet til om lag 0,90 pst., og har vært forholdsvis lik i de ulike periodene. Også i den aktive renteforvaltningen har differanseavkastningen vært positiv når en ser hele perioden under ett. I renteforvaltningen ble det oppnådd positiv differanseavkastning i 2006, og derfor ble også differanseavkastningen for fondet samlet positiv dette året. Den relative risikoen i renteporteføljen er for hele perioden beregnet til 0,24 pst., mens risikoen i perioden fra 2000 har ligget stabilt på rundt 0,10 pst. Høyere risiko i første del av perioden kan i hovedsak tilskrives to etterfølgende måneder i 1998 der differanseavkastningen var hhv. meget høy og meget lav. Informasjonsbrøken i renteforvaltningen har vært svært høy de siste årene.

Den aktive aksjeforvaltningen har vært betydelig mer risikabel enn den aktive renteforvaltningen. Beregninger viser at den relative risikoen i aksjeforvaltningen står for nærmere 90 pst. av fondets samlede relative risiko. Variasjonene i fondets differanseavkastning drives med andre ord hovedsakelig av variasjonene i aksjeporteføljens differanseavkastning.

Fondets samlede relative volatilitet for hele perioden har vært 0,38 pst. Det er betydelig lavere enn det vektede gjennomsnittet av den relative risikoen i aksje- og renteporteføljene, som er om lag 0,5 pst. Forklaringen på dette er lav samvariasjon mellom differanseavkastningsratene i aksje- og renteforvaltningen. For hele perioden sett under ett har korrelasjonen vært negativ. Det skyldes primært utviklingen i de første to årene. Etter dette har korrelasjonen i gjennomsnitt vært null.

Når en benytter referanseporteføljens avkastning i vurderingen av Norges Banks resultater i den aktive forvaltningen, må en være klar over at en ikke nødvendigvis ville klart å oppnå referanseporteføljens avkastning dersom fondet hadde vært forvaltet kun indeksnært, jf. boks 2.1. Det vil ved ren indeksforvaltning påløpe transaksjonskostnader når innholdet av verdipapirer i referanseporteføljen endres, når fondet blir tilført nye midler og ved endringer i fondets investeringsstrategi. Samtidig vil det med indeksforvaltning kunne påløpe relativt store utlånsinntekter fra verdipapirer i porteføljen. Disse utlånsinntektene kan langt på vei oppveie normale transaksjonskostnader ved indeksforvaltning.

II.5 Utviklingen i referanseporteføljen til Statens pensjonsfond – Norge

For Statens pensjonsfond – Norge har departementet fastsatt overordnede plasseringsrammer, mens den mer detaljerte referanseporteføljen for måling av avkastning og risiko er fastsatt av Folketrygdfondets styre. Avkastningen av Statens pensjonsfond – Norge, som i hovedsak er investert i det norske verdipapirmarkedet, avhenger i stor grad av markedsutviklingen i referanseporteføljen. Referanseporteføljen for aksjeinvesteringene i Norge er representert ved Oslo Børs hovedindeks, mens FTSE NOREX 30 har vært benyttet som referanseportefølje for aksjeplasseringene i Danmark, Finland og Sverige. 11 Rentereferanseporteføljen har vært en sammensatt indeks som reflekterer utviklingen i det norske rentemarkedet.

Avkastning og risiko knyttet til totalreferansen og delreferansene for ulike perioder framgår av tabell 2.6. Avkastningen på totalreferanseporteføljen i siste treårsperiode har vært betydelig høyere enn gjennomsnittlig avkastning for hele perioden 1998–2006. Risikoen, målt ved standardavviket til avkastningen, har vært noe høyere i siste del av perioden enn perioden sett under ett.

Tabell 2.6 Gjennomsnittlig årlig avkastning og årlig standardavvik til avkastningen i referanseporteføljen for Statens pensjonsfond – Norge målt nominelt i norske kroner. Prosent1

  1998 – 20062004 – 20062006
Referanseporteføljen
Gjennomsnittlig avkastning pr. år7,3810,819,64
Standardavvik4,715,094,33
Aksjereferanse – Norge
Gjennomsnittlig avkastning pr. år12,0233,2929,56
Standardavvik22,4916,6715,83
Aksjereferanse – Norden
Gjennomsnittlig avkastning pr. år8,8522,0623,98
Standardavvik23,5414,9616,21
Rentereferansen
Gjennomsnittlig avkastning pr. år5,813,800,74
Standardavvik3,053,131,88

1 For aksjeinvesteringene i Norden er tidsperioden juni 2001-2006.

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Avkastningen i det norske aksjemarkedet har vært vesentlig høyere enn avkastningen i det nordiske aksjemarkedet, målt ved utviklingene i de to indeksene. Risikoen i de to markedene har imidlertid vært forholdsvis lik i denne perioden. Fra 2004 har avkastningen i aksjemarkedene i Norge og Norden vært svært høy.

Avkastningen i det norske obligasjonsmarkedet, målt ved avkastningen på rentereferansen til fondet, har vært god når en ser hele perioden under ett, men var svært lav i 2006. Også risikoen knyttet til investeringer i det norske obligasjonsmarkedet var lav i 2006.

Referanseporteføljen for Statens pensjonsfond – Norge samlet er satt sammen av ovennevnte delreferanseporteføljer. Ved utgangen av november 2006 hadde referanseporteføljen for investeringer i norske aksjer en vekt på nær 23 pst. i totalporteføljen, referanseporteføljen for investeringer i nordiske aksjer hadde en vekt på 4 pst. og obligasjonsreferansens vekt var 73 pst. I desember 2006 ble kontolånsordningen for fondet avviklet og aksjeporteføljen utgjør dermed en større andel av totalporteføljen enn tidligere. En må følgelig være forberedt på større årlige svingninger i avkastningen av Pensjonsfondet – Norge framover enn det en har sett historisk. Basert på noen enkle beregninger er risikoen i fondet som følge av nedskriving av kontolånene om lag doblet, og standardavviket til totalporteføljen kan ventes å øke fra om lag 5 til 10 pst.

II.6 Utviklingen i faktisk portefølje til Statens pensjonsfond – Norge

Referanseporteføljen bestemmer langt på vei hvordan kapitalen investeres. Avviket mellom den faktiske porteføljen og referanseporteføljen kan i hovedsak tilskrives investeringsbeslutninger i Folketrygdfondet. Avkastningen av og risikoen knyttet til den faktiske porteføljen framgår av tabell 2.7. Med unntak for 2006 har den gjennomsnittlige avkastningen av den faktiske porteføljen vært lavere enn for referanseporteføljen. For 2006 er dette forholdet motsatt. Som det framgår av tabell 2.7 har risikoen knyttet til den faktiske porteføljen vært noe lavere enn risikoen knyttet til referanseporteføljen, med unntak av 2006. Dette framgår også av figurene 2.21 og 2.22.

Figur 2.21 Avkastning av Statens pensjonsfond – Norge og fondets referanseportefølje. Månedlige avkastningstall 1998–2006. Prosent

Figur 2.21 Avkastning av Statens pensjonsfond – Norge og fondets referanseportefølje. Månedlige avkastningstall 1998–2006. Prosent

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Figur 2.22 Rullerende tolvmåneders standardavvik til avkastningen i Statens pensjonsfond – Norge og fondets referanseportefølje. 1998–2006. Prosent

Figur 2.22 Rullerende tolvmåneders standardavvik til avkastningen i Statens pensjonsfond – Norge og fondets referanseportefølje. 1998–2006. Prosent

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Tabell 2.7 Gjennomsnittlig årlig avkastning og årlig standardavvik til avkastningen i Statens pensjonsfond – Norge målt nominelt i norske kroner. Prosent

  1998 – 20062004 – 20062006
Faktisk portefølje
Gjennomsnittlig avkastning pr. år7,299,9010,68
Standardavvik4,264,604,92

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Differanseavkastningen til fondet, dvs. forskjellen mellom avkastningen på faktisk portefølje og referanseporteføljen, omtales for de ulike delporteføljene i II.7.

Departementets beregninger viser at variasjonene i referanseporteføljens avkastning forklarer om lag 93 pst. av variasjonene i fondets avkastning. Det illustrerer at departementets overordnede investeringsstrategi, uttrykt gjennom plasseringsrammene i forskriften for forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge og operasjonalisert i styrets valg av referanseportefølje for fondet, i stor grad bestemmer utviklingen i avkastningen av den faktiske porteføljen.

I figur 2.23 er informasjonen i figur 2.21 systematisert noe annerledes. Hvert punkt viser avkastningen på referanseporteføljen og faktisk portefølje for samme måned sortert etter avkastningens størrelse. Punktene føyer seg godt til en rett linje, som er tegnet inn i figuren. Stigningstallet til denne linjen, som betegnes porteføljens «beta» er beregnet til 0,875, som i statistisk forstand er signifikant lavere enn én, jf. boks 2.8. 12 Når betaen er mindre enn én betyr det at avkastningen av den faktiske porteføljen i gjennomsnitt vil være mindre enn avkastningen av referanseporteføljen i perioder med positiv markedsutvikling. 13 For den norske aksjeporteføljen har betaen i denne perioden vært om lag 0,92, mens den har ligget rundt én i de nordiske aksjeinvesteringene. Dette støtter således opp om at det er en tendens til at Folketrygdfondets norske aksjeportefølje gjør det bedre enn referanseporteføljen i perioder med svak utvikling på Oslo Børs og noe svakere enn referanseporteføljen i de perioder der kursoppgangen er særlig sterk. Folketrygdfondet er en stor aktør i det norske aksjemarkedet. Porteføljen til Statens pensjonsfond – Norge er konsentrert rundt et mindre antall selskaper enn de som inngår i referanseporteføljen (Oslo Børs hovedindeks). Hovedårsaken til at betaen er lavere enn én, er at Folketrygdfondet har valgt ikke å investere i enkelte selskaper med særskilt høy risiko i forhold til gjennomsnittet i referanseporteføljen.

Figur 2.23 Sammenhengen mellom avkastningen 
 i Statens pensjonsfond – Norge og fondets referanseportefølje. 1998–2006. Prosent.

Figur 2.23 Sammenhengen mellom avkastningen i Statens pensjonsfond – Norge og fondets referanseportefølje. 1998–2006. Prosent.

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Figur 2.24 viser utviklingen i porteføljens beta over tid. Som det går fram av figuren har denne i lange perioder vært lavere enn én. Dette betyr at den systematiske risikoen i referanseporteføljen har vært høyere enn risikoen i den faktiske porteføljen til Statens pensjonsfond – Norge.

Figur 2.24 Statens pensjonsfond – Norge. Rullerende tolvmåneders beregninger. 1999–2006.

Figur 2.24 Statens pensjonsfond – Norge. Rullerende tolvmåneders beregninger. 1999–2006.

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Svingningen i porteføljens beta gjennom 2000–2002 må ses i sammenheng med at det kraftige aksjekursfallet for teknologiselskaper, som i vesentlig mindre grad påvirket Folketrygdfondets faktiske aksjeportefølje enn referanseporteføljen. Den lavere betaen i årene 2003–2005 har sammenheng med bl.a. at Folketrygdfondet reduserte durasjonen i renteporteføljen sammenlignet med referanseporteføljen, jf. boks 3.2. Gjennom 2006 er forskjellen i durasjon mellom renteporteføljen og referanseporteføljen redusert. Samtidig har Folketrygdfondet hatt en høyere aksjeandel enn det som følger av fondets referanseportefølje. Begge disse forholdene har bidratt til å øke porteføljens beta.

II.7 Utviklingen i differanseporteføljen til Statens pensjonsfond – Norge

I forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge har Folketrygdfondet anledning til å avvike fra referanseporteføljen innenfor en risikoramme. Bidraget fra denne aktive forvaltningen måles løpende ved at fondets verdiutvikling sammenliknes med utviklingen i referanseporteføljen.

Tabell 2.8 viser gjennomsnittlig differanseavkastning, standardavviket til differanseavkastningen (realisert relativ volatilitet) og informasjonsbrøken for periodene 1998–2006, siste 3 år og siste år fordelt på fondet samlet, aksjeporteføljen for hhv. Norge og Norden, samt renteporteføljen.

Tabell 2.8 Differanseavkastning og standardavvik til differanseavkastningen (relativ volatilitet) for Statens pensjonsfond – Norge målt nominelt i norske kroner. Prosentpoeng og prosent1

  1998 – 20062004 – 20062006
Hele porteføljen
Gjennomsnittlig differanseavkastning pr. år-0,09-0,911,04
Standardavvik1,251,250,83
Informasjonsbrøken-0,1-0,71,3
Den norske aksjeporteføljen2
Gjennomsnittlig differanseavkastning pr. år0,69-2,96-0,44
Standardavvik4,683,934,22
Informasjonsbrøken0,15-0,75-0,10
Den nordiske aksjeporteføljen3
Gjennomsnittlig differanseavkastning pr. år-0,40-0,36-0,97
Standardavvik0,540,550,62
Informasjonsbrøken-0,74-0,65-1,57
Renteporteføljen
Gjennomsnittlig differanseavkastning pr. år-0,34-0,750,59
Standardavvik0,831,200,42
Informasjonsbrøken-0,41-0,621,40

1 Årlig differanseavkastning er beregnet som forskjellen mellom gjennomsnittlig månedlig avkastning av fondet og av referanseporteføljen og annualisert ved å multiplisere med 12. Denne benevnes i tabellen med prosentpoeng. Realisert relativ volatilitet er beregnet som standardavviket til den månedlige differanseavkastningen og annualisert ved å multiplisere med kvadratroten av 12. Den benevnes i tabellen med pst.

2 I den norske aksjeporteføljen inngikk i 2006 aksjer i selskapet General Electric, som Folketrygdfondet fikk i oppgjør i forbindelse med salget av Nycomed Amersham. Verdiutviklingen til dette selskapet var i fjor svakere enn utviklingen for Oslo Børs hovedindeks, og bidro således til mindreavkastningen.

3 Tallene for den nordiske aksjeporteføljen er fra perioden mai 2001 til utgangen av 2006.

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Differanseavkastningen til Folketrygdfondet var negativ i perioden 1998–2006. For siste treårs periode har resultatene vært dårligere enn for hele perioden sett under ett. I 2006 snudde imidlertid dette, og fondet oppnådde positiv differanseavkastning bl.a. som følge av gode resultater i renteforvaltningen.

Differanseavkastningen til fondet avviker fra et vektet snitt av differanseavkastningen i de tre delporteføljene. Det kan tilskrives taktiske allokeringsbeslutninger, dvs. at Folketrygdfondet i perioder har over- eller undervektet aktivaklassene (norske aksjer, nordiske aksjer, norske rentepapirer) relativt til aktivaklassevektene i den samlede referanseporteføljen.

Alfa er et mål på differanseavkastningen der det korrigeres for virkningen av Folketrygdfondets lave beta-eksponering. Alfa beregnes å være større en null, jf. boks 2.8. Grunnen til at alfa blir positiv til tross for at differanseavkastningen har vært negativ, er at avkastningen av den faktiske porteføljen i denne beregningen «kompenseres» for lavere beta enn én. I avsnitt II.4 er det redegjort nærmere for at informasjonsbrøken må tolkes varsomt og at den vil kunne variere mht. ulik aktiv forvaltningsstil.

Statens pensjonsfond – Norge har en lang investeringshorisont. Fondet er en langsiktig investor og vil ha en stor portefølje av aksjer i det norske markedet. Folketrygdfondet skal vektlegge i sin investeringsstrategi selskapenes langsiktige verdiskapingspotensial basert på en vurdering av fundamentale forhold og utviklingstrekk. Kortsiktige markedsfluktuasjoner er således av mindre betydning. I tråd med dette legger departementet i oppfølgingen av Folketrygdfondets resultater vekt på utviklingen i pensjonsfondet over tid. Over perioden 1998–2006 har Folketrygdfondet hatt en avkastning om lag på linje med avkastningen til referanseporteføljen. I denne perioden har Folketrygdfondet isolert sett hatt en meravkastning i forvaltningen av norske aksjer.

Siden Folketrygdfondet i 2001 begynte å investere i Danmark, Finland og Sverige har forvaltningen av den nordiske aksjeporteføljen samlet for disse årene bidratt til mindreavkastning. Deler av mindreavkastningen i denne delen av porteføljen må ses i sammenheng med at Folketrygdfondet betaler kildeskatt på aksjeutbytte. Departementet er kjent med at Folketrygdfondet har gjort endringer i opplegget rundt den operative forvaltningen av nordiske aksjer med sikte på å bedre resultatene. Renteforvaltningen hadde gode resultater i 2006. Det skyldes at porteføljen har hatt lavere renterisiko (målt ved durasjon, jf. boks 3.2) enn referanseporteføljen i en periode da markedsrentene har steget. De svakere resultatene i årene før skyldes at porteføljen hadde lavere renteeksponering i en periode med fallende markedsrenter.

Forskjellen i avkastning mellom faktisk portefølje og referanseporteføljen har vært størst for aktivaklassen norske aksjer. Av tabell 2.8 framgår det også at den relative volatiliteten har vært klart størst innenfor denne aktivaklassen.

Utviklingen i realisert relativ volatilitet for totalporteføljen framgår av figur 2.25. For hele perioden sett under ett beregnes realisert relativ volatilitet til 1,25 pst., som er en del lavere enn den øvre grensen styret har fastsatt for totalporteføljen på 2,0 pst. I løpet av 2006 falt den relative volatiliteten noe og var mot slutten av året om lag 0,8 pst. For hele perioden sett under ett beregnes realisert relativ volatilitet til 1,25 pst. Mye av denne risikoen kan tilbakeføres til en beta som er noe forskjellig fra én, jf. drøftingen over. Bidraget fra beta-avviket til fondets relative risiko er på om lag 22 pst.

Figur 2.25 Utviklingen i realisert relativ volatilitet. Rullerende tolvmåneders standardavvik til differanseavkastningen. 1998–2006. Prosent.

Figur 2.25 Utviklingen i realisert relativ volatilitet. Rullerende tolvmåneders standardavvik til differanseavkastningen. 1998–2006. Prosent.

Kilde: Folketrygdfondet og Finansdepartementet

Fondets samlede relative volatilitet for hele perioden er lavere enn det vektede gjennomsnittet av den relative volatilitet i aksje- og renteporteføljene, som under noen forenklede forutsetninger kan anslås til 1,7 pst. Forklaringen ligger i lav samvariasjon mellom differanseavkastningsratene i aksje- og renteforvaltningen.

Fotnoter

1.

Verdien av Statens pensjonsfond – Utland er beregnet før fradrag av forvaltningskostnader. Forvaltningskostnadene svarte i 2006 til om lag 1,5 mrd. kroner, og godtgjøres ­Norges Bank i løpet av 1. kvartal 2007.

2.

Beregnet verdiøkning av Statens pensjonsfond og Statens pensjonsfond – Utland i avsnitt 2.1 bygger på statsregnskapstall fram til og med 2005 og Norges Banks årsrapport for 2006. Se også boks 1.1.

3.

Realavkastningen er tilnærmet lik nominell avkastning fratrukket prisstigningen.

4.

«Economies of Scale, Lack of Skill or Misalignment of Interest? A Study on Pension and Mutual Fund Performance.» (Arbeidsnotat som vil bli publisert)

5.

Folketrygdfondet hadde 2,2 mrd. i gjeld knyttet til bl.a. repohandler som er trukket ut av Folketrygdfondets renteplasseringer, jf. Folketrygdfondets årsrapport for forvaltningen av Statens pensjonsfond – Norge i 2006.

6.

Folketrygdfondet har forvaltet en nordisk aksjeportefølje siden 2001. Deler av mindreavkastningen i denne porteføljen må ses i sammenheng med betalt kildeskatt på aksjeutbytte for perioden 2001-2004.

7.

Standard statistiske metoder ligger til grunn for beregning av alfa og beta.

8.

Utsagnet er helt korrekt dersom konstantleddet (alfa) i regresjonen er lik null.

9.

5,09 pst. svarer til 5 pst. multiplisert med beta lik 1,018.

10.

I begrepet brutto meravkastning tas det bl.a. ikke hensyn til transaksjons- og forvaltningskostnader ved indeksforvaltning, eller ekstra forvaltningskostnader ved aktiv forvaltning.

11.

Indeksen inneholder de 30 største og mest likvide selskapene i Norden. De norske selskapene som inngår er tatt ut ved beregningen av fondets referanseportefølje.

12.

Standard statistiske metoder ligger til grunn for beregning av alfa og beta.

13.

Utsagnet er helt korrekt dersom konstantleddet (alfa) i regresjonen er lik null.

Til forsiden