St.meld. nr. 34 (2001-2002)

Kvalitetsreformen Om høyere samisk utdanning og forskning

Til innholdsfortegnelse

10 Økonomiske og administrative konsekvenser

Det foreslås i kapittel 9 i meldingen økt satsing på utdanning og forskning som ledd i regjeringens politikk overfor den samiske befolkningen. Det er lagt spesiell vekt på tiltak for å styrke og bevare det samiske språket ved de institusjoner som i dag er tillagt slikt ansvar. Utdanning i samiskrelaterte fag for øvrig og tilsvarende forskning innen fagområder med samisk perspektiv vil og bli styrket.

Universitetet i Tromsø og Samisk høgskole vil være hovedaktører i denne sammenheng. Forskerrekruttering og kompetanseoppbygging må imidlertid skje ved langsiktig satsing da rekrutteringsgrunnlaget er lite. Rekrutteringsstillinger vil bli øremerket i den grad det anses nødvendig. De foreslåtte tiltakene (jf. punkt 9.2.3, 9.3.1 og 9.3.2) vil bli sett i sammenheng med regjeringens generelle plan for opptrapping av forskning og vil avhenge av budsjettrammene for de kommende år.

Det vil kunne være behov for ekstra rekrutteringstiltak (jf. punkt 9.3.6) og for å opprettholde studier til tross for lav eller varierende studentrekruttering (jf. punkt 9.4 og 9.5). Departementet vil av den grunn vurdere behovet for styrking av institusjonenes bevilgninger for slike formål. Slike vurderinger vil bli foretatt som ledd i den ordinære budsjettprosessen og finansiert innenfor eksisterende budsjettrammer.

Forslagene til tiltak antas ikke å medføre administrative konsekvenser. Den foreslåtte utredning angående organisatoriske rammer for utvikling av faglig samarbeid vil på sikt kunne medføre administrative konsekvenser.

Til forsiden