St.prp nr. 1 Tillegg nr. 7 (1999-2000)

FOR BUDSJETTERMINEN 2000 Om kjøp av transporttjenester fra Hurtigruten etter 2001

Til innholdsfortegnelse

1 Programkategori 21.40 Særskilte transporttiltak

1.1 Rammeavtale med hurtigruteselskapene

I 1991 ble det inngått en avtale med hurtigruteselskapene gjeldende fram til og med 2001, jf. St.prp. nr. 21/Innst. S. nr. 37 (1991-92). I St.prp. nr. 1 (1999-2000), Samferdselsdepartementet, er det i omtalen av kap. 1330, post 70, vist til at Regjeringen vil komme tilbake med en nærmere gjennomgang i et tillegg til St.prp. nr. 1.

Hurtigruteselskapene Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab ASA og Troms Fylkes Dampskibsselskap ASA la våren 1999 fram rapporten «Veivalg etter 2001» som skisserer tre ulike forslag til driftskonsept for Hurtigruten etter 2001. De tre forslagene forutsetter alle fornyelse av de to eldste av dagens 11 skip for å sikre dagens rutestruktur Bergen - Kirkenes. To av forslagene innebærer sesongmessige variasjoner i produksjonen.

I brev av 7.10.99 har selskapene presentert tre tilbud til Samferdselsdepartementet som innebærer «kjøp av transporttjenester» utover det som ligger i en kommersiell «referansemodell». På bakgrunn av dette har det vært nye samtaler mellom selskapene og departementet.

På grunnlag av ønske om å opprettholde dagens transportstandard på strekningen Bergen-Kirkenes også etter at dagens avtale utløper, er det nødvendig at staten også kjøper transporttjenester fra Hurtigruten i en periode etter 2001. Dette mot at hurtigruteselskapene forplikter seg til helårlige og daglige seilinger i den samme perioden. Kjøp av transporttjenester til en pris som innebærer overkompensasjon for merkostnadene ved helårlige og daglige seilinger vil ikke være forenlig med EØS-avtalen.

Regjeringen og hurtigruteselskapene er enige om å inngå en rammeavtale om kjøp av transporttjenester tilsvarende dagens produksjon fra og med 2002 i 5 år, basert på et tilskuddsbeløp på 170 mill. kr pr. år.

Hurtigruteselskapene har opplyst at en slik avtale om tjenestekjøp vil medføre at de kontraherer to nye hurtigruteskip til erstatning for de to eldste skipene.

En endelig avtale må notifiseres til EFTAs overvåkingsorgan i samsvar med EØS-reglene om støtte til maritim transport.

Regjeringen legger til grunn at EØS-reglene ikke krever at kjøp av slike transporttjenester skal skje etter anbudskonkurranse.

Til forsiden