St.prp. nr. 35 (1999-2000)

Sluttforhandlingene om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu— Valg av statens samarbeidspartner

Til innholdsfortegnelse

3 Formålet med IT- og kunnskapssenteret

Regjeringen understreker at det i arbeidet med å realisere visjonen om et IT- og kunnskapssenter av nasjonalt og internasjonalt format på Fornebu, må tas hensyn til at tilsvarende visjoner delvis er realisert (eller er i ferd med å realiseres) andre steder i landet. Dette gjelder særlig i Trondheim, der bl.a. NTNU, SINTEF og bedrifts- og innovasjonsmiljøene på Leiv Eriksson-/Pirsenteret er sentrale aktører. Også det landsomfattende nettverket av forskningsparker er utviklet med lignende visjoner og målsettinger.

I forhold til den regionale dimensjonen i et IT- og kunnskapssenter på Fornebu, ser Regjeringen det som viktig at senteret skal ha tilstrekkelig med ressurser til å bli en viktig drivkraft nasjonalt og internasjonalt, uten at senteret legger beslag på en uforholdsmessig stor andel av den nasjonale kompetansen og ressursene innen IT-feltet. Det er viktig at en IT-satsing på Fornebu bidrar til å styrke og ikke svekke eksisterende teknologimiljøer. En styrking av de eksisterende miljøene kan best skje ved at IT- og kunnskapssenteret på Fornebu blir en likeverdig partner i det nasjonale innovasjonssystemet som er under utvikling. Videre mener Regjeringen det er viktig at staten sikres gode muligheter for å påvirke utviklingen av senteret og ivareta regionale og samfunnsmessige interesser.

3.1 Overordnede målsetninger

Visjonen for et IT- og kunnskapssenter på Fornebu er at kunnskapsintensivt næringsliv knyttes tett opp til universiteter og høyskoler, og at det skapes et internasjonalt miljø for næringsrettet innovasjon innen IKT. Regjeringen vil legge vekt på at senteret skal ha følgende funksjoner og mål:

  • Senteret skal støtte opp om nyetablerte kunnskapsbedrifter innen IKT ved å gi et allsidig inkubatortilbud, forenkle tilgangen på risikokapital og styrke kontakten mellom små og mellomstore bedrifter og større bedrifter på Fornebu.

  • Senteret skal utpeke særskilte fagområder innen IKT hvor det satses på faglig tyngde på et internasjonalt nivå hvor man skal stimulere til innovasjon, næringsutvikling og nyetableringer.

  • IT- og kunnskapssenter på Fornebu må komme hele landet til gode. Nye fagmiljøer, virksomheter og inkubatoren som etableres i senteret skal derfor søke sterke og forpliktende koblinger som også er til gavn for FoU-miljøer og bedrifter andre steder. Gjennom satsing på nettbasert etter- og videreutdanning skal kompetansetilbudet styrkes over hele landet.

  • Det skal ikke opprettes nye utdannings- og/eller forskningsinstitusjoner på Fornebu. Senteret skal bidra til å styrke de allerede etablerte norske utdannings- og forskningsmiljøer, og bidra til å knytte universiteter og høyskoler tettere opp til næringslivet og på denne måten bidra til nyetableringer og innovasjon.

3.2 Næringsutvikling

Et hovedmål med IT- og kunnskapssenteret på Fornebu er å tilrettelegge for fremtidsrettet næringsutvikling. Gjennom nær kobling av nærings- og inkubatorvirksomhet, forskning og utdanning skal Fornebu bli et attraktivt senter for næringsutvikling og derigjennom også en arena for utvikling av nye kunnskapsbedrifter.

Etablering av en «portnerfunksjon» skal medvirke til en hensiktsmessig sammensetning av bedrifter slik at utdannings- og forskningsmiljøene på den ene siden og bedriftene på den annen side utfyller hverandre og kobles sammen. Ved å konsentrere og spisse aktiviteten på Fornebu vil det være mulig å utvikle et kompetansesenter av internasjonal betydning. Et sterkt nærings-, forsknings- og utdanningsmiljø vil kunne tiltrekke seg internasjonale konsern, som vil se seg tjent med å legge for eksempel deler av sin forsknings- og utviklingsvirksomhet til Fornebu.

Det vil bli lagt vekt på å utvikle et utstrakt samarbeid mellom senteret på Fornebu og tilsvarende sentre i andre land. Det må samtidig understrekes at det internasjonale samarbeidet vil måtte vokse frem over tid og i takt med utbyggingen av senteret på Fornebu.

3.3 Forskning og utdanning

Som det ble understreket i St.prp. nr. 2 (1999-2000), og som flere ganger har vært gjentatt av Stortinget, skal det ikke etableres en ny utdanningsinstitusjon på Fornebu. Det er derimot understreket at utdannings- og forskningsaktivitet på Fornebu skal skje i regi av etablerte høgre utdanningsinstitusjoner.

Et samarbeid mellom utdanning, forskning, inkubator- og næringsvirksomhet vil være viktig for at et IT- og kunnskapssenter på Fornebu skal lykkes. Utdannings- og forskningsinstitusjoner vil på denne måten kunne utnytte kommersialiseringspotensialet av forskningsresultater på en enda bedre måte. Et nært forsknings- og utdanningssamarbeid mellom næringsliv og høgre utdanningsinstitusjoner vil på ulike måter også gjensidig kunne påvirke hverandre på en positiv måte.

Fra en rekke hold har det vært hevdet at forskning på et høyt nivå vil være avgjørende for om IT- og kunnskapssenter på Fornebu skal bli vellykket. I St.prp. nr. 1 (1999-2000) har Regjeringen fulgt dette opp ved å foreslå at det relativt raskt etableres et Center of Excellence innenfor store programsystemer («software engineering») og kommunikasjonsteknologi på Fornebu. Norges forskningsråd arbeider nå, i samarbeid med de høgre utdanningsinstitusjonene, med å konkretisere etableringen av et slikt senter.

Regjeringen har også foreslått at det bevilges midler slik at Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Universitetet i Oslo, i samarbeid med SINTEF, etablerer det såkalte «Bedriftsuniversitetet» på Fornebu. En legger her opp til at det skal tilbys bedriftsrettet etter- og videreutdanning. Konkretiseringen av dette prosjektet er under arbeid.

Det er også lagt planer for hvordan universiteter og høgskoler skal benytte et IT- og kunnskapssenter på Fornebu til ordinær utdanning. Disse planene må, etter hvert som utbyggingen på Fornebu utvikler seg og en ser hvilke bedrifter som etableres på Fornebu, gradvis konkretiseres. Det vil også være viktig at høgre utdanningsinstitusjoner som etablerer utdannings- og forskningsvirksomhet på Fornebu, gjør dette på en slik måte at det kommer institusjonen og dens egen region til gode. Det legges til grunn at utdanningsvirksomhet på Fornebu skjer innenfor de rammer som universitets- og høgskoleloven gir.

3.4 Inkubator

Stortinget har understreket at et viktig element i et IT- og kunnskapssenter vil være inkubatorvirksomhet som gir grunnlag for etablering av nye bedrifter som tilbyr varer og tjenester basert på ny teknologi.

I St.meld. nr. 13 (1998-99) forutsatte Regjeringen at inkubatorvirksomhet skulle drives i regi av private aktører, men at SIVA og SND ville være naturlige samarbeidsaktører. Regjeringen vil legge til rette virkemidler gjennom SND og SIVA for å styrke de regionale IT- og kompetansesentrene og deres samspill med et fremtidig miljø på Fornebu. Senteret vil kunne være gunstig for fagmiljøene i distriktene om det etableres sterke og forpliktende koblinger mellom IT-senteret og andre FoU-miljøer og bedrifter. SND og SIVA vil være med på å konkretisere slike koblinger mellom et senter på Fornebu og næringshager, kunnskapsparker (høyskoler) og forskningsparker (universiteter) ellers i landet.

Til forsiden