St.prp. nr. 36 (1997-98)

Om samtykke til godkjenning av en endringsprotokoll til Konvensjonen vedrørende opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter (EUMETSAT)

Til innholdsfortegnelse

3 Merknader til de enkelte artikler i endringsprotokollen

Fortalen:

Endringene i fortalen framhever betydningen av operasjonelle meteorologiske satellitter for overvåkning av jorden og dens klima. Videre refereres det til alle WMOs (World Meteorological Organization) programmer istedenfor kun til World Weather Watch-programmet. Det refereres også til de operasjonelle erfaringene fra Meteosat-satellittene, mens man i den opprinnelige konvensjonen kun hadde eksperimentelle erfaringer som referanse. Det gis anerkjennelse til ESAs rolle i utviklingsfasen.

Til endringene til de enkelte materielle bestemmelser i konvensjonen bemerkes:

Artikkel 1:

Hovedendringen i artikkel 1 er at direktøren nå skal hete generaldirektør. Den nye betegnelsen er mer dekkende for lederen av organisasjonen med flere avdelinger og programmer. Det fastslås videre i artikkel 1 at EUMETSATs hovedsetet skal plasseres i Darmstadt i Tyskland.

Artikkel 2:

Artikkel 2 er formålsparagrafen for konvensjonen og utvides nå fra bare å beskrive formål til å beskrive aktiviteter og program. Formålsparagrafen utvides også til å omfatte overvåkning av klimaet og klimaendringer. Artikkelen slår fast det sentrale punkt at for framtiden skal nye program ikke etableres som en del av konvensjonen, men skal defineres separat av Rådet. Den endrede artikkel 2 fastslår at konvensjonens vedlegg I og II som gjelder MOP utgår når programmet avsluttes i 1995. Artikkelen definerer hva som er EUMETSATs obligatoriske og frivillige program. Obligatoriske program skal være MOP, samt grunnleggende program som er nødvendig for å opprettholde observasjonstilgangen fra geostasjonære og polare satellittbaner, samt andre program som Rådet måtte bestemme. Det slås videre fast at frivillige program må være i samsvar med EUMETSATs formål. Til slutt gir denne artikkelen EUMETSAT mulighet til å påta seg oppdrag fra tredjepart mot betaling, forutsatt at oppdraget er i samsvar med EUMETSATs formål og at vedtaket fattes ved enstemmighet.

Artikkel 3:

Artikkelen definerer prosedyrene for etablering av nye program og for det generelle budsjettet. De obligatoriske programmene og det generelle budsjettet skal vedtas i form av en programresolusjon, som skal ha som vedlegg en detaljert programdefinisjon. De frivillige programmene vedtas også på samme måte. Enhver medlemsstat skal ha rett til å delta i frivillige program. Frivillige program skal tre i kraft når minst en tredjedel av medlemsstatene har undertegnet programresolusjonen og minst 90% av finansieringsrammen er dekket.

Artikkel 4:

Artikkelen presiserer at den ene representanten i Rådet skal komme fra vedkommende lands nasjonale meterologiske tjeneste, og bringer forøvrig teksten i samsvar med at konvensjonen heretter åpner for mer enn ett program.

Artikkel 5:

Artikkelen fastsetter Rådets kompetanse og stemmeregler for de forskjellige typer vedtak. Kostnadsoverskridelser ut over 10% av det finansielle taket for et program krever enstemmighet. Kostnadsoverskridelse opp til 10% krever vedtak som støttes av minst 2/3 av bidragene og halvparten av medlemmene som er til stede og avgir stemme.

Retningslinjer for distribusjon av data vedtas med 2/3 flertall av bidragene og 2/3 flertall av medlemmene til stede og som avgir stemme.

Frivillige program er program som går ut over de obligatoriske. Disse krever deltakelse av minst 1/3 av medlemsstatene og minst 90% av et frivillig programs kostnad må være sikret før det trer i kraft. Ingen stat som deltar i et frivillig program har stemmevekt over 30%.

Rådet må med 2/3 flertall av medlemsstatene som er til stede og avgir stemme, godkjenne frivillige program.

Artikkel 6:

Artikkelen inneholder kun mindre endringer for å oppnå samsvar med endringer innført i andre artikler, samt en ny paragraf om generaldirektørens ansvar vedrørende gjennomføring av Rådets vedtak om finansiering av og budsjettbehandling for EUMETSAT.

Artikkel 7:

Artikkelen inneholder kun mindre språklige endringer i konvensjonen for å oppnå samsvar med andre endringer.

Artikkel 8:

Artikkelen er ny og fastslår EUMETSATs eksklusive rettigheter til alle data innhentet fra EUMETSAT-satellittene eller deres instrumenter. Dette gir grunnlag for rimelig beskyttelse mot ikke-autorisert bruk og er basis for etablering av et mer detaljert regelverk for datadistribusjon. Prinsippet om EUMETSATs eksklusive rettigheter til egne data er viktig, men også kontroversielt. Vedtaket henger sammen med kommersialiseringen av meteorologiske tjenester. Spørsmålet dreier seg om hvem som skal ha tilgang til hvilke data og produkter til hvilken pris.

Det ble i 1995 innført kryptering av visse data, og Rådet hadde på forhånd vedtatt et regelverk som gir kontrollert tilgang til EUMETSAT-data for ikke-medlemsstater. Videre vedtok Rådet i 1995 et regelverk for kontrollert tilgang til data for brukere innenfor medlemsstatene. Dette går i korthet ut på at de meteorologiske instituttene blir å betrakte som eksklusive agenter for EUMETSAT, og er ansvarlig for lisensiering av direkte mottak av visse typer data til brukere innenfor sitt eget land. De meteorologiske instituttene innenfor medlemsstatene kan fritt bruke alle dataene til sine offentlige forpliktelser og for sikring av liv og verdier og etter bestemte retningslinjer også for sin kommersielle virksomhet. Dette sikrer medlemsstatenes interesser slik at de får avkastning av store investeringer i EUMETSAT, samtidig som prinsippet om kontrollert fri utveksling av data overholdes.

Artikkel 9:

Artikkelen omhandler ansvarsforhold, og er identisk med den opprinnelige artikkel 8, bortsett fra at referansen til den opprinnelige konvensjonens vedlegg 1 er strøket.

Artikkel 10:

Artikkelen 10 slår fast at medlemsstatenes skal betale til EUMETSAT et årlig bidrag til det generelle budsjett og de obligatoriske programmene (unntatt MOP) basert på det gjennomsnittlige brutto nasjonalprodukt for de tre siste årene. For MOP skal medlemsstatene betale et årlig bidrag basert på en annen skala. Det fastslås også forpliktelse til å betale kostnader på inntil 110 % for obligatoriske program i tilfelle kostnadsoverskridelser. Dersom det for et frivillig program er gitt tilsagn om 90% av kostnadsrammen, skal de resterende 10% dekkes pro rata, med mindre annet bestemmes. Artikkelen spesifiserer dessuten at bidragene skal betales i ECU.

Artikkel 11:

Artikkelen inneholder en del mindre endringer av den tidligere artikkel 10. Hovedendringen gjelder at det opereres med flere budsjetter mot tidligere bare ett budsjett.

Artikkel 12:

Artikkelen er hovedsaklig identisk med tidligere artikkel 11.

Artikkel 13:

Artikkelen er identisk med tidligere artikkel 12.

Artikkel 14:

Artikkelens første del er hovedsaklig identisk med den gamle artikkel 13. En ny paragraf er imidlertid tatt inn, som regulerer omfordelingen av bidragsskalaene dersom en medlemsstat ekskluderes. Eksklusjon av en medlemsstat innebærer at den ikke kan delta i noen av programmene.

Artikkel 15:

Artikkelen er identisk med tidligere artikkel 14.

Artikkel 16:

Artikkelens fire første paragrafer er identiske med tilsvarende i den gamle artikkel 15. En ny paragraf er tatt inn som sier at tiltredelse av nye medlemsstater til konvensjonen innebærer som et minimum deltakelse i det generelle budsjettet og i alle obligatoriske program. Eventuell deltakelse i de frivillige programmene må avgjøres av deltakerne i disse programmene. Størrelsen på tilleggsbetaling for nye medlemsstater for tidligere investeringer avgjøres for de obligatoriske programmene av Rådet og for de frivillige programmene av deltakerne i disse. Dersom en ny medlemsstat tiltrer konvensjonen, må bidragsskalaene for de aktuelle programmene justeres, og mekanismene for dette er gitt her.

Artikkel 17:

Artikkelen er hovedsaklig identisk med tidligere artikkel 16, bortsett fra at nr 5 er tatt ut, siden substansen i denne er dekket i den nye artikkel 16 nr 5 og 16 nr 6.

Artikkel 18:

Artikkelen er hovedsaklig identisk med tidligere artikkel 17.

Artikkel 19:

Artikkelen fastsetter regler for oppsigelse av konvensjonen. En medlemsstat kan si opp konvensjonen etter at den har vært i kraft i seks år. Oppsigelsen skal tre i kraft for det generelle budsjett ved utgangen av den femårsperioden hvor en finansieringsramme er blitt vedtatt, og for de obligatoriske og frivillige programmene på det tidspunktet programmene utløper.

Artikkel 20:

Artikkelen er hovedsaklig identisk med tidligere artikkel 19, med unntak av mindre justeringer for å skape samsvar med andre endringer. Artikkel 20 nr 2 fastsetter at EUMETSAT skal oppløses dersom bidragsstørrelsen til de øvrige medlemsstatene som følge av oppsigelse eller ekskludering økes med mer enn en femtedel. Vedtak om oppløsning skal treffes av Rådet.

Artikkel 21:

Artikkelen er hovedsaklig identisk med tidligere artikkel 20, med unntak av mindre justeringer for å skape samsvar med andre endringer.

Artikkel 22:

Artikkelen er hovedsaklig identisk med tidligere artikkel 21, med unntak av at det i tillegg til ikrafttreden av konvensjonen også refereres til ikrafttreden av endringer til konvensjonen.

Artikkel 23:

Artikkelen fastslår at den tidligere konvensjonen og endringsprotokollen utgjør et sammenfallende dokument som heter «Konvensjonen vedrørende opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter (EUMETSAT)».

Videre fastsettes det at vedlegg I og II til konvensjonen, inkludert systembeskrivelse og økonomiske betingelser for det operasjonelle Meteosat-programmet (MOP) skal være gyldig til programmets avslutning ved utgangen av 1995.

Ved avslutningen av MOP vil vedleggene være å betrakte som opphevet uten ytterligere vedtak. For fremtiden skal det ikke vedtas nye vedlegg til konvensjonen.

Artikkel 23 siste ledd fastslår at endringene skal tre i kraft i henhold til konvensjonens artikkel 17 nr 2. Det vil si at endringene trer i kraft tretti dager etter at depositaren har mottatt skriftlige erklæringer om godkjenning fra alle medlemsstatene.