St.prp. nr. 36 (2007-2008)

Om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EU-programmet for helse (2008-2013)

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om det nye helseprogrammet

Det nye helseprogrammet (2008-2013) har fokus på tre hovedområder:

  1. Helseberedskap, herunder a) beskytte borgerne mot helsetrusler og b) bedre borgernes sikkerhet.

  2. Helsefremmende arbeid, inkludert reduksjon av sosiale helseforskjeller, herunder a) bidra til sunn, aktiv aldring og utjevne ulikheter i helse og b) fremme en sunnere livsstil ved å bekjempe helsedeterminanter.

  3. Frembringe og spre helsekunnskap, herunder a) utveksling av kunnskap og «best practice» og b) samle, analysere og spre helseinformasjon.

Tiltak under punkt 1 a) vil være tidlig identifikasjon av potensielle trusler gjennom europeisk overvåkning, gjennom blant annet EUs senter for forebygging og kontroll av smittsomme sykdommer (ECDC), utvikling av vaksineprogram og etablering av europeiske referanselaboratorier for sjeldne eller høyrisiko sykdomsfremkallende stoffer.

Videre skal det utvikles teknisk og operasjonell kapasitet til europeisk koordinering ved helsekriser. Tiltak under punkt 1 b) vil være utveksling av kunnskap og utvikling av veiledningsmateriale om sykehusinfeksjoner og pasientsikkerhet. Videre vil EUs bloddirektiver, samt gjennomføring av WHOs internasjonale helsereglement stå sentralt.

Tiltak under punkt 2 a) tar utgangspunkt i at jo lenger befolkningen er ved god helse, jo lenger vil den kunne bidra til verdiskapning i arbeidslivet. Samtidig er det et mål å identifisere årsaker til ulikheter i helse innen og mellom ulike europeiske land. Utveksling av «best practice» er her et sentralt tiltak. Tiltak under punkt 2 b) vil rette seg mot årsaker til livsstilssykdommer, herunder ernæring, fysisk aktivitet og seksuell helse, samt avhengighet, herunder tobakk, alkohol og narkotika.

Tiltak under punkt 3 a) vil omfatte temaer som sjeldne sykdommer, mental helse, barns helse, ulikheter i helse mellom kjønn, samarbeid mellom helsesystemer og pasientmobilitet. Tiltak under punkt 3 b) vil ta utgangspunkt i eksisterende nettverk og overvåkingssystemer, samt benytte EUs statistikkprogram ved behov.

Nye elementer i programmets målbeskrivelse er reduksjon av ulikheter i helse og samarbeid om grenseoverskridende helsetjenester, pasientmobilitet og mobilitet av helsepersonell. Videre har programmet nå klare referanser til alternativ medisin og sykdommer som kreft.

Prioriterte mål vil bli identifisert hvert år for å bidra til at programmet bruker midlene på noen få, spesielt utvalgte tiltak tilpasset den politiske kontekst og behov som måtte oppstå. Det er under dagens folkehelseprogram opprettet en programkomité med representanter fra de deltakende landene, som skal utarbeide årlige arbeidsprogram. Denne programkomiteen vil videreføres under det nye helseprogrammet. Norge deltar på møtene i programkomiteen som observatør.

Den operasjonelle driften av programmet er lagt til et eget byrå; Public Health Executive Agency (PHEA).