St.prp. nr. 37 (2004-2005)

Om endringer under enkelte kapitler på statsbudsjettet for 2005 under Utenriksdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet, Justis- og politidepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Forsvarsdepartementet som følge av flodbølgekatastrofen i Sør-Asia

Til innholdsfortegnelse

3 Forslag til endringer av bevilgningene under enkelte kapitler

3.1 Utenriksdepartementet

Kap 100 Utenriksdepartementet

Post 01 Driftsutgifter

Utenriksdepartementet har pådratt utgifter knyttet til tjenestemenns reiser til Sør-Asia i forbindelse med flodbølgekatastrofen. Videre er det også pådratt ekstraordinære utgifter i departementet.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 1 mill. kroner.

Kap 101 Utenriksstasjonene

Post 01 Driftsutgifter

Det har påløpt utgifter for utenrikstjenesten i Thailand, Sri Lanka og Indonesia i forbindelse med håndtering av krisen, herunder midlertidig personellmessig styrking, kompensasjon til ansatte, kommunikasjon, pårørendekontor for bistand til nordmenn m.v., samt norsk tilstedeværelse i Thailand/Phuket.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 4,3 mill. kroner.

Post 21 Spesielle driftsutgifter (ny)

Det er undertegnet kontrakter 30. desember 2004 og 11. januar 2005 mellom myndighetene i de skandinaviske landene og SAS om ekstrafly. De tre skandinaviske land skal i etteroppgjør fordele totalsummen i henhold til nasjonalitetsoversikter som SAS etter hvert vil overlevere til myndighetene.

Det vil videre påløpe utgifter blant annet forbundet med ekstra innleide fly på grunn av mangelfull kapasitet ved videre hjemtransport fra Arlanda til Gardermoen.

De fleste nordmenn fikk hjemreise på fly skaffet til veie av de skandinaviske turoperatørene. Når det gjelder de som reiste hjem utenom den myndighetsbaserte transporten, vil norske myndigheter være i dialog med både reiselivs- og forsikringsbransjene samt andre aktører med henblikk på å komme fram til en ordning som sikrer at ingen reisende belastes for legitime transportkostnader. Staten vil søke å få dekket sine utgifter hos forsikrings- og/eller reiseselskaper mv. for de personene som staten har transportert og som har hatt forsikring eller på annen måte får dekket transportkostnader. Turoperatørene har videre utført tjenester for staten, for eksempel i forbindelse med frakting av helsepersonell og utstyr til katastrofeområdene da flyene gikk nedover. Av ovennevnte grunner vil det bli satt i gang arbeid med et ryddig etteroppgjør mellom staten og nevnte næringer. Departementet vil på egnet måte komme tilbake med bevilgningsforslag knyttet til inntektene fra etteroppgjøret.

Det foreslås opprettet ny post til dekning av de typer utgifter som er nevnt ovenfor. På nåværende tidspunkt er beløpet beheftet med usikkerhet.

Det foreslås bevilget 15 mill. kroner på posten.

Kap 102 Særavtale i utenrikstjenesten

Post 01 Driftsutgifter

Under henvisning til utgifter som påløper for ansatte i utenrikstjenesten, jf. omtale under kap. 101 Utenrikstjenesten, post 01 Driftsutgifter, foreslås bevilgningen forhøyet med 0,8 mill. kroner.

3.2 Kultur- og kirkedepartementet

Kap. 310 Tilskudd til trossamfunn m.m. og private kirkebygg

Post 76 Tilskudd råd for tros- og livssyn

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn

I forbindelse med flodbølgekatastrofen arrangerte Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn etter initiativ fra regjeringen en minnemarkering 16. januar 2005 med tittelen »En verden i sorg». Minnemarkeringen skjedde i forståelse med kongehuset og regjeringen, som også deltok. Markeringen fant sted i Oslo Rådhus.

Medlemmene av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, hadde i fellesskap ansvaret for arrangementet. Mange av trossamfunnene er i stor grad berørt av flodbølgekatastrofen. Det ble nedlagt et stort arbeid fra medlemmenes side. Gjennomføringen av arrangementet bygde i det vesentlige på frivillig arbeid, både når det gjaldt kunstnere, teknisk og administrativt personale. Videre mottok arrangementet en rekke tjenester gratis eller til sterkt reduserte priser. Leie av Oslo Rådhus og øvrige kostnader i tilknytning til lokalet ble dekket av Oslo kommune.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,46 mill. kroner.

Kap. 340 Kirkelig administrasjon

Post 01 Driftsutgifter

Det er i regi av kirkelige instanser satt i verk ulike tiltak både her hjemme og i det katastroferammede området. I et fellesbrev 3. januar 2005 fra Bispemøtet, Kirkerådet og Kirkens arbeidsgiverorganisasjon til landets menigheter, ble det gitt generell informasjon om kirkens deltakelse og arbeid i forbindelse med katastrofen. Kirkerådet, Bispemøtet og landets biskoper og bispedømmeråd har hatt ekstraordinære oppgaver og utgifter i forbindelse med oppfølgingen hjemme. Bl.a. ble det på kort tid utviklet en sørgeliturgi til bruk i kirkene.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,2 mill. kroner.

Post 71 Tilskudd til kirkelige formål

Prester i Sjømannskirken - Norsk kirke i utlandet var tidlig til stede i de katastroferammede områdene. Det samme gjaldt også misjonsprester i Det Norske Misjonsselskap. Prestene gjorde en viktig innsats overfor pårørende, og bistod bl.a. norske myndigheter og reiseselskapene. Sjømannskirken tar sikte på et midlertidig nærvær i regionen i ett år, gjennom opprettelse av en midlertidig sjømannskirke i Phuket med to ansatte, og en viss styrking av arbeidet i Bangkok. De direkte utleggene som Sjømannskirken og Misjonsselskapet har hatt ved sin bistand den første tiden etter katastrofen kan anslås til henholdsvis 0,5 og 0,1 mill. kroner. I tillegg er utgiftene til driften av den midlertidige sjømannskirken i Phuket i ett år, inkl. et mindre beløp til styrking av innsatsen i Bangkok, anslått til 1,9 mill. kroner.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 2,5 mill. kroner.

Post 72 Tilskudd til kirkelig virksomhet i kommunene

I flere av landets menigheter har det påløpt merutgifter i forbindelse med den stedlige oppfølgingen av flodbølgekatastrofen. Kirker har vært holdt åpne for forbønn og sørgesamvær, og kirkelig tilsatte (diakoner, kateketer m.fl.) har bistått overfor pårørende. I landets domkirker ble det holdt minnegudstjenester den 15. januar. Det finnes ingen fullstendig oversikt over de samlede merutgiftene for menighetene. Departementet foreslår at det gis et samlet tilskudd fra staten på 0,4 mill. kroner til dekning av slike merutgifter. Bispedømmerådene vil få ansvaret for å fordele bevilgningen med bakgrunn i den kunnskap disse har om merutgiftene i de aktuelle menighetene.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,4 mill. kroner.

Kap. 341 Presteskapet

Post 01 Driftsutgifter

Prestene i berørte menigheter gjorde en ekstraordinær innsats i dagene etter flodbølgekatastrofen. Flere prester inngikk i de mottaksenheter som ble etablert ved flyplasser i dagene etter katastrofen, bl.a. ved Oslo lufthavn Gardermoen, og prestene har hatt et særlig ansvar for oppfølging av pårørende.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,4 mill. kroner.

Minnesmerke i Norge

Regjeringen går inn for å reise et verdig minnesmerke i Norge etter katastrofen. Kultur- og kirkedepartementet vil arbeide videre med dette i samråd med representanter for de pårørende. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med nødvendig bevilgningsforslag.

3.3 Justis- og politidepartementet

Kap. 440 Politidirektoratet - politi- og lensmannsetaten

Post 01 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 441, post 01

Politiets oppgaver i forbindelse med flodbølgekatastrofen har vært svært omfattende. Dette gjelder spesielt det arbeidet som Nye Kripos har hatt i Norge og i katastrofeområdene. Nye Kripos har sendt identifiseringsteam til Thailand og Sri Lanka. I tillegg til identifiseringsarbeidet og innsats i forhold til pårørende i Thailand, bistår norsk politi ambassaden i Bangkok, de norske helseteamene i området mv. Utgiftene til dette arbeidet er foreløpig anslått til 19,4 mill. kroner. Omfanget av bistand fra norsk politi blir vurdert fortløpende.

Politiet har også fått ansvar for hjemtransportering av omkomne og skal sørge for at omkomne blir mottatt i Norge på en verdig måte. Utgiftene til hjemtransportering er anslått til 1,9 mill. kroner. Beløpet inkluderer politiets særskilte merutgifter forbundet med håndtering og mottak av kistene (seremonier) samt ev. reiseutgifter i Norge for de nærmeste pårørende i forbindelse med mottak av omkomne.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 21,3 mill. kroner.

Kap. 461 Særskilte ulykkeskommisjoner

Post 01 Driftsutgifter, kan overføres

Det ble ved kongelig resolusjon 14. januar 2005 oppnevnt et utvalg som skal foreta en evaluering av arbeidet som er gjort fra norsk side i forbindelse med flodbølgekatastrofen i Sør-Asia. Utvalget har frist til 20. april 2005 for å avgi sin rapport.

Utvalget har syv medlemmer, med et uavhengig sekretariat. Det vil påløpe kostnader i forbindelse med utvalgets arbeid blant annet knyttet til godtgjørelse og lønn til utvalgsmedlemmene og sekretariatet, frikjøp av medlemmer i utvalget og sekretariatet, reiseutgifter, utgifter til lokaler og utstyr, utgifter til eventuelle høringsmøter, utgifter til vitner og andre som møter for utvalget og eventuelt behov for sakkyndig bistand. Merutgiftene knyttet til utvalgets arbeid er anslått til om lag 8 mill. kroner. Beløpet er usikkert.

Det foreslås bevilget 8 mill. kroner.

3.4 Kommunal- og regionaldepartementet

Kap. 520 Utlendingsdirektoratet (jf. kap. 3520)

Post 01 Driftsutgifter

I Norge er det over 40 000 personer med opprinnelse fra land som ble rammet av flodbølgekatastrofen i Asia og Afrika. Mange av disse har mistet store deler av sin slekt i hjemlandet eller har mottatt beskjed om at slektens livsgrunnlag er rasert. Dette vil med sannsynlighet føre til at det vil komme søknader om oppholdstillatelse fra en del gjenværende slektninger i hjemlandet. Mange av disse sakene vil være vanskelige, samtidig som situasjonen tilsier en rask behandling.

Utenriksstasjonene utgjør en viktig del av utlendingsforvaltningens førstelinjetjeneste, og har oppgaver knyttet til aktuelle saksområder som visum og familiegjenforening. Som følge av flodbølgekatastrofen er det forventet spesielt stor pågang av disse typene søknader ved utenriksstasjonene på Sri Lanka og i Thailand. Av bl.a. sikkerhetsgrunner er det satt begrensninger for hvilke arbeidsoppgaver lokalt ansatte skal kunne gjøre i visumsaker. For å sikre at utenriksstasjonen har kapasitet til å behandle disse sakene og at saksbehandlingstiden holdes så lav som mulig, vil Utlendingsdirektoratet bidra med personell på disse utenriksstasjonene.

Det budsjetteres med 0,3 mill. kroner til lønn og godtgjørelse for til sammen to personer i en måned ved ambassadene i Colombo og Bangkok. UDIs øvrige ekstrautgifter til utvidet service og prioritering av saker som har sammenheng med katastrofen, dekkes innenfor gjeldende bevilgning.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,3 mill. kroner.

Kap. 521 Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere (jf. kap. 3521)

Post 73 Tilskudd til innvandrerorganisasjoner og annen frivillig virksomhet

Innvandrerne har selv gjort en stor innsats for å hjelpe både familie i hjemlandet og de som bor i Norge og er berørt av katastrofen. På den måten har de også avlastet det offentlige hjelpeapparatet. Det er innvandrerne selv som best kan definere sitt eget behov i denne vanskelige situasjonen. Innvandrerne har uttrykt forståelse for at ikke alle berørte kan reise tilbake i forbindelse med en minnemarkering. De har imidlertid signalisert at det er viktig med støtte til de hardest rammede, slik at de kan delta i sorgen sammen med gjenlevende familie.

For å kunne imøtekomme de behov innvandrerne selv anser som viktigst, forslås en bevilgning til dekning av reiseutgifter for innvandrere som er sterkt rammet av katastrofen. Midler til dette formålet kan kanaliseres gjennom organisasjoner. Det forslås at midlene kanaliseres gjennom International Organization for Migration, og viderefordeles til enkeltpersoner etter gitte kriterier, på grunnlag av søknad. Antall som vil ha behov for slik hjelp er usikkert. Basert på de opplysninger som foreligger per i dag, anslås antall hardt rammede som kan nås gjennom organisasjoner å være 60 - 80 familier, men dette tallet vil kunne øke.

Siktemålet er mest mulig likeverdig behandling av alle pårørende, herunder mellom innvandrere og etnisk norske, som er sterkt rammet av katastrofen. Det vises til omtale under pkt. 2 i denne proposisjonen.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 1 mill. kroner.

Kommunenes merutgifter

Det legges opp til at kommunene får dekket ekstraordinære utgifter knyttet til flodbølgekatastrofen. Eksempel på merutgifter kan være utgifter til hjemreise som kommunens sosialtjeneste dekker for innvandrere i Norge som har mistet familiemedlemmer i hjemlandet, og hvor utgiftene ikke dekkes på annen måte. Det vises i den sammenheng til forslag om tilleggsbevilgning på 1 mill. kroner på kap. 521 post 73 Tilskudd til innvandrerorganisasjoner og annen frivillig virksomhet.

Kriseberedskap er en ordinær kommunal oppgave. Det legges derfor til grunn at de fleste kommuner vil kunne dekke sine utgifter knyttet til slik beredskap innenfor ordinære rammer.

Kommunal- og regionaldepartementet er kjent med at Ullensaker kommune og Oslo kommune har hatt merutgifter knyttet til mottak på Gardermoen og kommunale tilbud etter hjemkomsten på til sammen om lag 3,6 mill. kroner.

Andre kommuner kan melde inn oppgave over sine eventuelle ekstraordinære merutgifter til fylkesmannen. Det tas sikte på å dekke slike merutgifter innenfor gjeldende budsjettramme på kap. 571 post 64 Skjønnstilskudd.

3.5 Helse- og omsorgsdepartementet

Kap. 702 Helse- og sosialberedskap

Post 01 Driftsutgifter

Sosial- og helsedirektoratet hadde det operative ansvaret for håndteringen av katastrofen fra helsemyndighetenes side. Direktoratet har koordinert og gitt overordnede føringer for norsk innsats av helse- og sosialtjenester i utlandet og i Norge, herunder kartlagt helse- og sosialsituasjonen for berørte nordmenn i området, sørget for hjemtransport av pasienter samt tilrettelagt for at nødvendig sosial- og helsehjelp ble ytet umiddelbart fra hjemkomst til Norge.

I den forbindelse har det påløpt utgifter til aktiviteter som må dekkes av det offentlige. I hovedsak gjelder dette utgifter til Norsk Luftambulanse (2,4 mill. kroner) og mottakssenter for hjemkomne samt senter for pårørende opprettet i nærheten av Oslo lufthavn Gardermoen.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 3,4 mill. kroner.

Kap. 720 Sosial- og helsedirektoratet

Post 01 Driftsutgifter

Sosial- og helsedirektoratet har hatt det operative ansvaret for håndteringen av flodbølgekatastrofen fra norske helsemyndigheters side. I den forbindelse har det påløpt ekstraordinære driftskostnader, inklusive lønnsutgifter, for Sosial- og helsedirektoratet.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 1,0 mill. kroner.

Kap. 732 Regionale helseforetak

Regionale helseforetak har hatt utgifter knyttet til helseteam i Thailand og i pasientfly, mottaksteam på flyplasser (i Norge og Sverige) og økt beredskap på sykehus.

Ansatte i helseforetak ble mobilisert til ulike helseteam i Thailand. Helseteamene bestod av personer (leger, sykepleiere, psykologer) med hovedvekt på kompetanse innen kirurgi, akuttmedisin, psykiatri og katastrofehåndtering. Helseteamenes hovedoppgave var blant annet å lokalisere norske statsborgere som var innlagt ved lokale sykehus, samt å bistå thailandsk helsetjeneste i å yte nødvendig behandling og å klargjøre pasienter for hjemtransport til Norge. Teamene ga også hjelp til andre nordiske borgere, i samarbeid med nordisk helsepersonell.

Det var et mål at alle hjemkomne skulle få tilbud om umiddelbar hjelp fra helse- og sosialpersonell. Ansatte i helseforetak har deltatt i mottaksteam på Oslo lufthavn Gardermoen, men også på andre flyplasser i Norge, samt på Arlanda utenfor Stockholm. Helseforetak har også hatt et høyt antall ambulanser tilgjengelige på flere flyplasser for å sikre adekvat videretransport av pasienter. Ved ankomst ble skadde pasienter vurdert og eventuelt innlagt direkte på sykehus.

Regionale helseforetak og helseforetak ble bedt om å iverksette skjerpet beredskap for å forberede og gjennomføre mottak av hjemvendte med fysiske og psykiske skader, samt pårørende. Ullevål universitetssykehus HF har hatt et nasjonalt koordinerende ansvar for skadde pasienter fra de rammede områdene. Mer enn 50 fysisk skadde pasienter ble innlagt ved norske sykehus etter katastrofen. De fleste er nå skrevet ut.

Samlet foreslås bevilgningen på postene 71-74 forhøyet med 14,1 mill. kroner.

Post 71 Tilskudd til Helse Øst RHF

Bevilgningen foreslås forhøyet med 8,9 mill. kroner.

Post 72 Tilskudd til Helse Sør RHF

Bevilgningen foreslås forhøyet med 3,2 mill. kroner.

Post 73 Tilskudd til Helse Vest RHF

Bevilgningen foreslås forhøyet med 1,2 mill. kroner.

Post 74 Tilskudd til Helse Midt-Norge RHF

Bevilgningen foreslås forhøyet med 0,8 mill. kroner.

Kap. 761 Tilskudd forvaltet av Sosial- og helsedirektoratet

Post 71 Tilskudd til frivillig arbeid

Støttegruppe for pårørende og overlevende

Store ulykker og katastrofer etterlater mange pårørende og overlevende i en vanskelig og kaotisk situasjon der de har mange ubesvarte spørsmål, mye frustrasjon og behov for et fellesskap med andre som har samme erfaringer og er i en lignende situasjon.

Erfaringer fra tidligere katastrofer og ulykker viser at det ofte er et behov for å etablere en felles støttegruppe for pårørende og overlevende. En slik gruppe kan blant annet representere pårørende og overlevende overfor aktuelle instanser og myndigheter, kan bidra til at viktig informasjon når ut til pårørende og kan formidle systematiske erfaringer fra pårørende og overlevende til ansvarlige myndigheter for oppfølging. I tillegg vil gruppen kunne være viktig kollektiv støtte for mange berørte i en vanskelig tid.

Erfaringer, bl.a. evalueringsrapporten etter Åsta-ulykken fra januar 2003, tilsier at det er nødvendig for en slik støttegruppe å ha tilgang til uavhengige økonomiske ressurser.

Norges Røde Kors har kompetanse og erfaringer om oppfølging av ulykker og katastrofer, erfaringer med støttegrupper i slike situasjoner, landsdekkende kontaktnett til blant annet lokale støttegrupper og uavhengighet fra myndighetene.

Norges Røde Kors har stilt både ressurser, kompetanse og erfaring til rådighet for pårørende og overlevende. Mandag 24. januar 2005 ble Støttegruppen for pårørende og andre berørte etter flomkatastrofen i Asia etablert.

Det foreslås bevilget 0,5 mill. kroner til Norges Røde Kors til dette arbeidet.

Midler til pårørendes innsats i Thailand

Pårørende som har etablert et eget pårørendesenter i Thailand har behov for økonomiske midler. Dette kom blant annet til uttrykk da Statsministeren besøkte de flodbølgerammede områdene. Det foreslås bevilget inntil 0,5 mill. kroner til dette pårørendearbeidet. Midlene foreslås knyttet til Støttegruppen for pårørende som ble etablert 24.januar 2005, slik at denne kan vurdere behov og fordeling av midler til pårørendearbeid både i Thailand og Norge. Regjeringen legger til grunn at det er usikkert hvor lenge det er behov for et eget pårørendesenter i Thailand. Støttegruppen som nå er etablert bør kunne vurdere om det er hensiktsmessig å benytte deler av denne bevilgningen til støttegruppens arbeid i Norge.

Sammenfatning

Samlet foreslås bevilgningen forhøyet med 1,0 mill. kroner. Behovene for tiltakene kartlegges og følges opp kontinuerlig.

3.6 Forsvarsdepartementet

Kap 1792 Norske styrker i utlandet

Post 01 Driftsutgifter

I forbindelse med håndteringen av flodbølgekatastrofen har Forsvaret bidratt med viktige ressurser i hjemtransport- og nødhjelpsarbeidet.

På basis av en tidligere inngått avtale mellom Forsvaret og SAS ble det leid inn to passasjerfly for å frakte skadde personer hjem fra Thailand. Passasjerflyene ble ominnredet til ambulansefly og bemannet med kvalifisert medisinsk personell fra Forsvaret, herunder feltprester.

Videre ble en krisepsykiatrisk enhet bestående av fire personer sendt til Sri Lanka for å bistå ambassaden og det norskledede observatørkorpset som er stasjonert i landet. I tillegg har inntil seks tannleger og en psykolog i samarbeid med Nye kripos deltatt i identifiseringsarbeidet i Thailand.

Utover dette ble to C 130 Hercules transportfly sendt til katastrofeområdet. Flyene brakte med seg medisinsk utstyr fra Norge. Flyene inngikk deretter i en Røde Kors-ledet luftbro mellom Singapore og Banda Aceh-provinsen i Indonesia. Det ble også sendt ca 4800 likposer til Sri Lanka. Disse to bidragene er å anse som nødhjelp til de katastroferammede områdene, og tilfredstiller OECDs ODA-kriterier

Forsvarets merkostnader beløper seg totalt til 35,7 mill. kroner. Bevilgningen under kap. 1792, post 01 foreslås forhøyet med 11,1 mill. kroner.

De resterende merkostnader, 24,6 mill. kroner, er knyttet til bruk av C 130 Hercules og gjeninnkjøp av likposer. Disse merkostnadene, som er ODA-godkjent, vil bli dekket over bistandsbudsjettet, jfr. de ekstra budsjettmidler som allerede er tilført bistandsbudsjettet som følge av flodbølgekatastrofen (Innst. S. nr. 94 (2004-2005)) til St. prp. nr. 36 (2004-2005). Kostnadsoverslaget er foreløpig, da endelig oversikt ikke foreligger.

Bevilgningen foreslås forhøyet med 11,1 mill. kroner.