St.prp. nr. 48 (1998-99)

Om nytt operahus (II)

Til innholdsfortegnelse

7 Brev av 21. januar 1999 fra Byantikvaren til Statsbygg ­vedrørende opera i Folketeaterbygningen – utdypning av ­verneverdiene

Det vises til møte 4.12.98. Byantikvaren ønsker med dette å klargjøre og utdype de antikvariske verdiene knyttet til bebyggelsen i Folketeaterkvartalet. Dette brevet erstatter forslag til referat fra møtet og vårt brev av 12.1.99.

Både bebyggelsen langs Youngs gate og langs Pløens gate er en del av Oslos homogene murgårdsbebyggelse. Denne type bebyggelse omfattes av Kongelig resolusjon av 20.11.92 der det bl.a. heter:

“Det er knyttet store nasjonale kulturminneinteresser til Oslo som landets hovedstad. Kulturminnene og kulturmiljøene i Oslo er stadig utsatt for press ved planer om ut­bygging. Det er derfor viktig å ta vare på byens overordnede trekk, kulturmiljøer og enkeltobjekter. Dette gjelder store deler av sentrum og indre by. I sentrum gjelder dette særlig områdene rundt Slottet, Karl Johans gate, Rådhuset, Akershus festning, Kvadraturen og Hammersborg. I indre by forøvrig gjelder det Gamlebyen med Ekeberg­skråningen, områdene langs Akerselva, samt byens unike og homogene murgårdsbebyggelse fra 1 800-tallet. Utviklingen i disse områdene vil måtte ta hensyn til de antikvariske og historiske interessene som knytter seg til dem. Riksantikvaren vil for saker i dette området medvirke på samme måte som for fredede anlegg.”

I hht. samarbeidsrutiner mellom Riksantikvaren og Byantikvaren vil Byantikvaren være førstelinjebehandler for saker innen disse områdene som berøres av Kgl.res.

Bebyggelsen langs Youngs gate:

Storgata 25 og 27 samt Youngs gate 2 har høy antikvarisk verdi. Riksantikvaren karakteriserer disse anleggene som av stor verneverdi i tillegg til Youngs gate 6 som vurderes som i fredningsklassen.

Bebyggelsen langs Pløens gate:

Denne bebyggelsen blir vurdert som av høy antikvarisk verdi som del av Oslos murgårdsbebyggelse både som enkeltbyginger og i sammenheng med bebyggelsen på andre siden av Pløens gate som er regulert til spesialområde bevaring. Riksantikvaren har imidlertid tidligere vurdert bebyggelsen mot Youngs gate som noe mer verdifull enn den mot Pløens gate. Dette er å forstå som en gradsforskjell.

Folketeaterbygningen:

Dette anlegget med passasjen gjennom kvartalet og tilhørende volumer kan karakteriseres som et verdifullt eksempel på mellomkrigstidens storbyarkitektur med et kontinentalt preg.

Anlegget har en betydelig sjeldenhetsverdi og innehar høy antikvarisk verdi.

Oppsummering:

Omfattende riving og ombygging i Folketeaterkvartalet vil være svært konfliktfylt.

Ved en vurdering av et evt. utbyggingsprosjekt for Operaen i kvartalet vil Byantikvaren, i tillegg til vurdering av virkningen for de antikvariske verdiene, også i noen grad vurdere konsekvensen av opprettholdelse kontra flytting av Operaen for strøket og Folketeaterbygningen.

Til forsiden