St.prp. nr. 49 (1999-2000)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 38/2000 av 31. mars 2000 om endring av protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA-landenes deltakelse i annen fase av EUs handlingsprogram for allmennutdanning Sokrates (2000-2006)

Til innholdsfortegnelse

5 Vurdering og tilråding

Deltakelse i internasjonalt utdanningssamarbeid er et viktig ledd i arbeidet med kvalitetsutvikling i utdanningssystemet. Den støtter opp under fremmedspråkundervisningen, skaper naturlige rom for bruk av ny teknologi i utdanningen og bidrar i tillegg til å skape ny kunnskap og til større forståelse mellom mennesker og kulturer.

Norge har deltatt i utdanningssamarbeidet med EU siden 1991. Gjennom EØS-avtalen har vi deltatt i Sokrates (1995-99), og Leonardo da Vinci (1995-99) på lik linje med medlemslandene (med unntak av stemmerett).

Det geografiske nedslagsfeltet for programmet vokser: I tillegg til at Sokratesprogrammet er åpent for deltakelse fra EFTA/EØS-landene, som i første fase av programmet, er det i annen fase også lagt opp til at søkerlandene i Sentral- og Øst-Europa skal delta fullt ut fra starten, sammen med Kypros, Malta og eventuelt også Tyrkia. Samarbeidsområdet for det nye programmet vil således bli utvidet til å omfatte hele 31 land. Det ville derfor være uheldig om Norge skulle bli stående utenfor.

Tiltakene i Sokrates II-programmet er i tråd med norske interesser for å utvikle kvalitet, nyskaping og internasjonalisering i allmennutdanningen på alle nivåer. Den norske deltakelsen i første fase av Sokrates har vært god: for eksempel har i gjennomsnitt rundt 1000 norske studenter per år hatt godkjent studieopphold i utlandet som del av Erasmus-samarbeidet, og praktisk talt alle våre universiteter og høgskoler har institusjonskontrakt som ledd i programsamarbeidet. I 1998 og 1999 har rundt 250 skoler per år vært med i Comenius skolepartnerskap, med rundt 10 000 - 13 000 norske elever involvert i året, i tillegg til at 500 elever har blitt utvekslet som ledd i bilaterale språkprosjekt. Veksten innenfor skolesamarbeidet har vært spesielt stor på grunnskolens område, og etterspørselen etter å kunne delta i skolesamarbeidet i Sokratesregi ser ut til å være nærmest ubegrenset.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet mener at deltakelse i Sokrates II kan bidra vesentlig til en videre utvikling av internasjonaliseringen av utdanningssystemet, bl.a. fordi antall deltakerland øker, og mener derfor at Norge bør delta i programmet. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.