St.prp. nr. 50 (2000-2001)

Endringer av medlemskap i Statens Pensjonskasse

Til innholdsfortegnelse

Endring i lov om Statens Pensjonskasse

I medhold av lov om Statens Pensjonskasse 28. juli 1949 (pensjonsloven) § 5 andre ledd, § 20 tredje ledd og lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl. (aldersgrenseloven) § 2 tredje ledd, legger Arbeids- og administrasjonsdepartementet med dette fram forslag til vedtak om:

  1. Innlemming av nye stillinger i Statens Pensjonskasse.

  2. Utlemming av stillinger fra Statens Pensjonskasse.

  3. Medregning av tidligere tjenestetid - overføring av pensjonsfond.

Forslagene under punktene A) og B) gjelder saker som er tatt opp etter siste proposisjon, St.prp. nr. 70 (1998-99). Proposisjonen ble behandlet av Stortinget 16. juni 1999, jf Innst. S. nr. 224 (1998-99).

Alle arbeidstakere tilsatt i staten med minst 14 arbeidstimer pr. uke og lærere tilsatt i statens tjeneste med minst 35 prosent stilling, har rett og plikt til medlemskap i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 5 første ledd.

Slik loven lød frem til 1. januar 2001, kunne arbeidstakere i en virksomhet utenfor statstjenesten bli medlemmer av Pensjonskassen såfremt Stortinget vedtok det, jf. pensjonsloven § 5 andre ledd. Departementet kunne fastsette at en virksomhet midlertidig skulle ha stillinger innlemmet i Pensjonskassen til Stortinget hadde gjort endelig vedtak om det, jf. pensjonsloven § 10 første ledd.

Sakene nedenfor er behandlet etter de generelle retningslinjene for medlemskap i Statens Pensjonskasse som ble trukket opp da Stortinget behandlet St.meld. nr 33 (1993-94), jf. Innst. S. nr. 150 (1993-94). En nærmere redegjørelse om medlemskap i Statens Pensjonskasse er gitt i stortingsmeldingen.

I forbindelse med at lov om Statens Pensjonskasse er endret, jf. Ot.prp. nr. 94 (1998-99) og Innst. O. nr. 57 (1999-2000) er det med virkning fra 1. januar 2001 gjort følgende endringer:

§ 5 andre og fjerde ledd lyder:

§ 5 andre ledd

Departementet kan bestemme at arbeidstakere i en virksomhet utenfor statstjenesten skal være medlemmer i Statens Pensjonskasse, og kan fastsette særlige vilkår for dette. Reglene i første ledd gjelder tilsvarende.

§ 5 fjerde ledd

Departementet kan bestemme at arbeidstakere i en virksomhet utenfor statstjenesten ikke lenger skal være medlemmer i Pensjonskassen.

På grunn av ovennevnte endringer legger departementet til grunn at dette er den siste proposisjonen som legges fram for Stortinget til avgjørelse når det gjelder innlemming av nye stillinger i Statens Pensjonskasse og utlemming av stillinger fra Statens Pensjonskasse.

A) Innlemming av nye stillinger i Statens Pensjonskasse

1. Kjeller Vindteknikk AS

Kjeller Vindteknikk AS (KVT) søkte i brev av 25. november 1999 om medlemskap i Statens Pensjonskasse for sine tilsatte.

Kjeller Vindteknikk AS er et selskap som er skilt ut av Institutt for Energiteknikk (IFE). KVT er et rådgivende ingeniørselskap, med det formål å utvikle og selge tjenester i forbindelse med vindkraftanlegg. IFE eier 70% av aksjene i selskapet, mens de ansatte eier 30% av aksjene. Institutt for Energiteknikk har hele tiden vært tilsluttet Statens Pensjonskasse.

I St.prp. nr. 68 (1996-97) fremgår det av retningslinjene som er trukket opp at datterselskap bør gis rett til medlemskap i Statens Pensjonskasse når den innlemmede virksomhets eierandel overstiger 50%. Ettersom IFE's eierandel er 70%, kan retningslinjene som ble trukket opp tilsi at det nye selskapet kan innlemmes i Statens Pensjonskasse.

Det fremgår av søknaden fra Kjeller Vindteknikk AS at hensikten med utskillelsen er å skjerme forskningen i IFE og samtidig kunne ivareta markedsandeler og formidle IFE«s forskningsresultat i markedet. Det er således en nær tilknytning mellom selskapene, hvor forskningsresultater står sentralt.

I St.meld. nr. 33 (1993-1994) heter det bl.a.:

«Undervisnings- og forskningssektoren bør framleis kunne tilbydast medlemskap, fordi det gir personalpolitiske og administrative gevinstar ved at arbeidstakarar i denne sektoren beheld same pensjonsforsikringa heile yrkeslivet.»

Departementet er av den oppfatning at Kjeller Vindteknikk AS har en så sentral tilknytning til Institutt for Energiteknikk som forskningssektor at det er naturlig at virksomheten blir innlemmet i Statens Pensjonskasse, og har i brev av 11. april 2000 fattet midlertidig vedtak om innlemming av stillingene ved Kjeller Vindteknikk AS, med virkning fra 1. august 1999, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

2. Administrasjonen ved Sophies Minde

Stiftelsen Sophies Minde har i brev av 27. januar 2000 søkt om medlemskap i Statens Pensjonskasse for administrasjonen ved stiftelsen. Pr. i dag er det en stilling i administrasjonen.

Stiftelsen ledes av et styre som oppnevnes av Sosial- og helsedepartementet, som også bestemmer hvem som skal være formann og nestformann.

I stiftelsens statutter heter det bl.a. at stiftelsens formål er å virke for at de som på grunn av medfødte eller ervervede feil eller sykdommer har vesentlige funksjonsforstyrrelser i bevegelses- og støtteorganene, kan få slik medisinsk behandling, opplæring, tekniske hjelpemidler eller annen form for hjelp som kan sette dem i stand til å så vidt mulig å bli fysisk og økonomisk selvhjulpne eller som kan bedre deres generelle funksjonsevne og trivsel.

I brev av 17. april 2000 uttaler Statens Pensjonskasse bl.a.:

«En viktig del av arbeidet for Sophies Minde har vært arbeidet ved Statens Senter for Ortopedi som har vært drevet i stiftelsens eiendom i Trondheimsveien. Fra 1. januar 1994 overtok Rikshospitalet sykehusdriften.

Stiftelsen har et særlig ansvar for driften av stiftelsens eiendom i Trondheimsveien. Fra 2000 skal staten ved Rikshospitalet betale husleie som vederlag for å benytte stiftelsens bygninger i årene fremover. Den ortopediske driften forventes å fortsette i stiftelsens bygninger i årene framover. Det er på grunn av endringen i form av husleie, og det arbeidet dette innebærer, at det søkes om medlemskap for administrasjonen ved Stiftelsen Sophies Minde. Tidligere ble alt innrapportert i fra Rikshospitalet.»

I St.meld. nr. 33 åpnes det for medlemskap der virksomheter endrer status, men fortsatt har tilknytning til statsforvaltningen.

Departemenet har på denne bakgrunn, og i tråd med tidligere praksis, i brev av 29. juni 2000 fattet midlertidig vedtak om innlemming av stillingene ved administrasjonen ved Sophies Minde, med virkning fra 1. juli 2000, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

3. Statens utleiebygg AS

Statsbygg søkte 17. februar 2000 om videreføring av medlemskap i Statens Pensjonskasse for deler av Statsbyggs eiendomsvirksomhet som fra 1. juli 2000 ble omdannet til Statens utleiebygg AS.

Statsbygg er en forvaltningsbedrift med rett og plikt til medlemskap i Statens Pensjonskasse. Fra 1. juli 2000 ble den konkurranseutsatte delen av Statsbyggs virksomhet skilt ut som eget aksjeselskap og fikk navnet Statens utleiebygg AS. Den nye virksomheten vil bestå av ca 86 tilsatte og om lag 24% av Statsbyggs nåværende portefølje overføres til Statens utleiebygg AS. Formålet med utskillelsen er å gi det nye selskapet betingelser på linje med private aktører, og skal utøve alle funksjoner som er aktuelle for et eiendomsselskap, som kjøp og salg av eiendommer, eiendomsutvikling, forvaltning, drift og vedlikehold. Hovedformålet vil være å dekke statlige behov for lokaler i det konkurranseutsatte eiendomsmarkedet.

I St.prp. nr 84 (1998-99) om ny strategi for Statsbygg og etablering av Statens utleiebygg AS fremgår det at:

«Regjeringen foreslår at man viderefører pensjonsavtaler fra Statens Pensjonskasse for personale som overføres til selskapet».

I St.meld. nr 33 (1993-94) fremheves det at tidligere statsvirksomheter som er organisert som aksjeselskaper, men som likevel driver en form for forvaltningsvirksomhet eller har en tilknytning til statlig forvaltning, må kunne vurderes som medlem i Statens Pensjonskasse.

På bakgrunn av at Statens utleiebygg AS skal være et 100% statlig eid aksjeselskap, og følgelig vil ha en sterk tilknytning til statsforvaltningen, samt at selskapets primære formål er å dekke statlige behov for lokaler, har departementet med virkning fra 7. juni 2000 fattet midlertidig vedtak om videreføring av medlemskap i Statens Pensjonskasse for de tilsatte i Statens utleiebygg AS, jf pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

4. Hedalen Pilegrimsgård

Hedalen Pilegrimsgård har søkt om medlemskap i Statens Pensjonskasse for alle sine tilsatte.

Hedalen Pilegrimsgård er en overnattingsbedrift med lokaler for kurs- og konferansevirksomhet, som i desember 1998 ble kjøpt opp av Den Nordiske Kristne Buddhistmisjonen. Selskapet Pilegrimsgård AS ble opprettet 9. september 2000, og er heleid av Den Nordiske Kristne Buddhistmisjon, Norsk avdeling. Selskapet vil i løpet av år 2000 bli overtatt av Stiftelsen Den Nordiske Kristne Buddhistmisjonen. Både Den Nordiske Kristne Buddhistmisjon, Norsk avdeling og Stiftelsen Den Nordiske Kristne Buddhistmisjonen har medlemskap i Statens Pensjonskasse.

De tilsatte ved Pilegrimsgården er i all hovedsak personer med tidligere tilsettingsforhold i Den Nordiske Kristne Buddhistmisjon.

I St.meld. nr 33 (1993-94) fremgår det av hovedregelen at en virksomhet enten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakere innlemmet i Statens Pensjonskasse. Det er et allment prinsipp at kollektive tjenestepensjonsordninger omfatter alle arbeidstakerne i virksomheten.

I samsvar med dette prinsippet fattet departementet 3. august 2000 et midlertidig vedtak om innlemming av stillingene ved Hedalen Pilegrimsgård med virkning fra 1. januar 2000, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

5. Akvaforsk Genetics Center AS

Akvaforsk Genetics Center AS ble stiftet 16. september 1999 som et heleid datterselskap av Institutt for akvakulturforskning AS (Akvaforsk). De tilsatte i Akvaforsk Genetics Center AS kommer fra stillinger i Akvaforsk og har derav hatt medlemskap i Statens Pensjonskasse.

Selskapet er et internasjonalt kompetansesenter for planlegging, implementering og drift av avlsprogrammer i akvakultur, og overtar Akvaforsks virksomhet på dette feltet. Det nye selskapet utøver sin virksomhet i nært samarbeid med Akvaforsk ved at de ivaretar de mer praktiske avlsaktiviteter.

Akvaforsk søkte i brev av 7. desember 1999 om medlemskap i Statens Pensjonskasse for de tilsatte i det nyopprettede datterselskapet Akvaforsk Genetics Center AS.

I St.meld. nr. 33 (1993-94) fremgår det at hovedregelen bør være at en virksomhet enten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakere innlemmet i Statens Pensjonskasse. Det er et allment prinsipp at kollektive tjenestepensjonsordninger omfatter alle arbeidstakere i virksomheten. Som en videreføring av dette prinsippet ble retningslinjer for konsernforhold trukket opp i St.prp. nr. 68 (1996-97). Her heter det bl.a.:

«Departementet er av den oppfatning at slike datterselskaper normalt bør gis rett til medlemskap i Statens Pensjonskasse når den innlemmede virksomhets eierandel i selskapet overstiger 50 prosent.»

Selv om Akvaforsk Genetics Center AS er et kommersielt foretak som tar sikte på å selge tjenester innen genetisk foredlingsarbeid til andre selskaper, må selskapets nære forbindelse med Akvaforsk og dets mer rendyrkede forskningsaktiviteter innen avl tilsi at Akaforsk Genetics Center AS kan karakteriseres som en del av forskningssektoren. I St. meld. nr. 33 heter det om dette forhold at undervisnings- og forskningssektoren fortsatt bør kunne tilbys medlemskap, fordi det gir personalpolitiske og administrative gevinster ved at arbeidstakerne i denne sektoren beholder samme pensjonsforsikring hele yrkeslivet.

På denne bakgrunn fattet departementet et midlertidig vedtak om innlemming av stillingene i Akvaforsk Genetics Center AS med virkning fra 1. januar 2000, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

6. Institusjoner tilknyttet Norsk Medisinaldepot ASA

Norsk Medisinaldepot ASA (NMD) har søkt om medlemskap for NMD Grossist AS og NMD Apotekhandel AS.

Norsk Medisinaldepot ASA ble 1. september 2000 fisjonert til tre selskaper. I tillegg til NMD ASA, er selskapene NMD Grossist AS og NMD Apotekhandel AS etablert. NMD ASA er nå et holdingselskap med 100% eierandel i de nye aksjeselskapene.

Norsk Medisinaldepot ble opprettet ved stortingsvedtak av 23. februar 1953, og har vært medlem i Statens Pensjonskasse fra driftsstarten i 1957. Fra 1. januar 1993 ble selskapet omdannet til aksjeselskap og fikk også videreført medlemskapet i Statens Pensjonskasse. Etter vedtak av departementet 30. august 1994 ble aksjeselskaper underlagt NMD AS innlemmet i Statens Pensjonskasse, jf. St.prp. nr. 32 (1994-95) med virkning fra 1. juli 1994.

I St.meld. nr 33 (1993-94) heter det bl.a.:

«Det bør framleis vere ein hovudregel at ei verksemd anten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakarar som medlemmer. Årsaka til dette er blant anna at Statens Pensjonskasse er ei pensjonsordning for tilsette i bestemte verksemder og ikkje ei pensjonsordning som tek sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer. Det er eit allment prinsipp at kollektive tenestepensjonsordningar skal omfatte alle arbeidstakarane i verksemda».

Som en videreføring av dette prinsippet ble retningslinjer for konsernforhold trukket opp i St.prp. nr. 68 (1996-97). Her heter det bl.a.:

«Det har oppstått et praktisk problem i tilknytning til at en rekke spesielt innlemmede virksomheter i Statens Pensjonskasse oppretter datterselskaper. Departementet er av den oppfatning at slike datterselskaper normalt bør gis rett til medlemskap i Statens Pensjonskasse når den innlemmede virksomhets eierandel i selskapet overstiger 50 prosent.»

Da både NMD Grossist AS og NMD Apotekhandel AS er 100% eid av NMD ASA, tilsier dette at de to nyopprettede aksjeselskapene kan innlemmes i Statens Pensjonskasse.

Med henvisning til St.meld. nr 33 (1993-94), St.prp. nr. 68 (1996-97), samt tidligere praksis har departementet i brev av 9. oktober 2000 fattet midlertidig vedtak om at de tilsatte ved NMD Grossist AS og NMD Apotekhandel AS innlemmes i Statens Pensjonskasse med virkning fra 1. september 2000, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

7. Elektronisk Sjøkartsenter AS (ECC)

Stortinget vedtok 18. juni 1999 å skille ut ECC fra Statens kartverk og omdanne divisjonen til et aksjeselskap. Aksjeselskapet er et 100% statlig eid selskap. ECC ble stiftet og styret ble etablert 1. juli 1999.

I brev av 3. januar 2000 fra Statens Pensjonskasse heter det bl.a.:

«Selskapet har til formål å bygge opp og drive offisiell elektronisk sjøkarttjeneste for maritim virksomhet, samt drive med virksomhet knyttet til dette.

Statens Pensjonskasse vil anbefale at selskapet innlemmes i Statens Pensjonskasse. Vi legger vekt på at aksjeselskapet er 100% statlig eid, samt at selskapet består av en tidligere enhet under Statens kartverk. Statens kartverk er innmeldt i Statens Pensjonskasse.»

I samsvar med Statens Pensjonskasses tilråding fattet departementet 19. januar 2000 et midlertidig vedtak om innlemming av stillingene ved ECC AS med virkning fra 1. september 1999, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

8. Mi Trans AS

NSB BA vedtok 17. mars 1999 dannelse av Mi Trans AS som et aksjeselskap. Mi Trans AS ble i en mellomperiode omtalt som NSB Industri.

Virksomheten er et aksjeselskap med nær tilknytningsform til NSB BA. Aksjene i Mi Trans er 100% eid av NSB BA. Selskapet representerer også en videreføring av tidligere virksomheter i NSB BA.

Statens Pensjonskasse uttaler i brev av 26. september 1999 følgende:

«Ut fra en konserntankegang er det naturlig at virksomheten får rett til medlemskap i Statens Pensjonskasse. Departementet har uttalt i St.prp. nr. 68 (1996-97) at datterselskaper bør gis rett til medlemskap i Statens Pensjonskasse når den innlemmede virksomhetens eierandel i selskapet overstiger 50%. Dette er i overensstemmelse med prinsippet som fremgår av St.meld. nr. 33 (1993-94) om at en virksomhet bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakere som medlem.»

I samsvar med Statens Pensjonskasses tilråding fattet departementet 15. september 1999 et midlertidig vedtak om innlemming av stillingene ved Mi Trans AS med virkning fra 1. juli 1999, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

9. Stiftelsen Norwegian Seismic Array (NORSAR)

Stiftelsen NORSAR har i brev av 18. august 1999 søkt om opprettholdelse av medlemskapet i Statens Pensjonskasse.

Norsk Forskningsråd opprettet stiftelsen NORSAR med virkning fra 1. juli 1999. Stiftelsen består av den tidligere avdelingen NFR/NORSAR under Norges Forskningsråd.

Før sammenslåingen av forskningsinstitutter til Norsk Forskningsråd, var NORSAR tilsluttet Norges Teknisk Naturvitenskapelig Forskningsråd, og de tilsatte har derfor hatt medlemskap i Statens Pensjonskasse fram til 1. juli 1999, da stiftelsen ble opprettet.

Stiftelsen har status som et teknisk-industrielt forskningsinstitutt. I følge vedtektene har stiftelsen som formål å drive forskning og utvikling innen geofysikk og relaterte faområder, samt formidle kunnskap om dets forskningsresultater. Den skal videre fungere som et nasjonalt kompetanse- og driftssenter knyttet til overvåking av avtalen om totalforbud mot kjernefysiske prøvesprengninger.

Stiftelsen ivaretar på vegne av Utenriksdepartementet de tekniske forpliktelser som Norge har under prøvestansavtalen, og fungerer som «National Data Center» under avtalen. Stiftelsen skal også ha ansvar for å ivareta det tekniske/vitenskapelige samarbeidet som fremgår av regjeringsavtalen mellom USA og Norge om seismologisk forskning, jf. St.prp. nr. 128 (1967-68).

NORSAR rekrutterer fagfolk fra andre forskningsinstitusjoner med tilknytning til Statens Pensjonskasse. Medlemskap for de ansatte vil dermed kunne bidra til et stabilt pensjonsforhold for de tilsatte.

I samsvar med tidligere praksis når det gjelder undervisnings- og forskningssektoren, fattet departementet 18. januar 2000 et midlertidig vedtak om videreføring av medlemskapet i Statens Pensjonskasse med virkning fra 1. juli 1999, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

10. Nynorsk Kultursentrum

Stiftelsen Nynorsk kultursentrum har i brev av 22. april 1999 søkt om medlemskap i Statens Pensjonskasse for sine tilsatte.

Nynorsk kultursentrum ble opprettet i 1993 av en rekke organisasjoner innenfor nynorsk skriftkultur, høgskole og universitet.

Stiftelsens formål er å arbeide for nynorsk skriftkultur, først og fremst gjennom å etablere et nasjonalt senter for nynorsk skriftkultur, Ivar Aasen-tunet. Det nåværende Ivar Aasen museet vil gå inn som en del av denne stiftelsen.

I Budsjett-innst. S. nr 2 (1995-96) mente flertallet at det er en nasjonal oppgave å formidle den nynorske skriftkulturen. Det heter bl.a.:

«Ei forståing av nynorsk språk og verknadene den har på samfunnet er naudsynt forståing av nasjonen. Ivar Aasen-tunet bør difor få status som nasjonal institusjon.»

Kulturdepartementet har valgt å legge eier- og driftsfunksjonen av Ivar Aasen-tunet til stiftelsen Nynorsk Kultursentrum. Med stiftelsen som eier vil ikke Ivar Aasen-tunet være en statsetat, men ha en organisasjons- og styringsordning som innebærer at staten har det økonomiske hovedansvar for det offentlige driftstilskuddet. Noe som også er i overensstemmelse med retningslinjene som er angitt i NOU 1996:7.

Stiftelsen mottar statlig bevilgning over Kulturdepartementets budsjett som nasjonal institusjon. Stiftelsens styre sender hvert år inn årsoppgjør med revisjonserklæring til Kulturdepartementet.

I St.meld. nr 11 (1976-77) fremgår det at departementet på prinsipielt grunnlag mente at det ikke burde foretas innlemming av private institusjoner (deriblant museer) bortsett fra i spesielle tilfeller. Dette medførte at en rekke museer ble utlemmet. De nasjonale institusjoner som opprinnelig var innlemmet, fortsatte imidlertid medlemskapet i Statens Pensjonskasse.

I brev av 14. desember 1999 fra Statens Pensjonskasse heter det bl.a.:

«Statens Pensjonskasse er av den oppfatning at Nynorsk Kultursentrum må anses som en nasjonal institusjon, med så sentrale forvaltningsmessige oppgaver og tilstrekkelig statlig tilknytning at det vil være naturlig at virksomheten blir innlemmet i vår ordning. Det vises til praksis fra en lignende sak, Norsk museum for fotografi - Preus fotomuseum, jf. St.prp. nr . 70 (1998-99), hvor det ble vedtatt innlemmelse i Statens Pensjonskasse».

I samsvar med Statens Pensjonskasses tilråding fattet departementet 4. januar 2000 et midlertidig vedtak om innlemming av stillingene ved Nynorsk Kultursentreum med virkning fra 1. juli 1999, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

11. Den norske Eurytmihøyskole

Den norske Eurytmihøyskole søkte i brev av 14. juli 1999 om medlemskap i Statens Pensjonskasse for det pedagogiske personalet.

Høyskolen får statstilskudd etter privathøyskoleloven 11. juli 1986 nr. 53 og regnes etter dette som en offentlig godkjent privat høyskole.

I brev av 22. oktober 1999 uttaler Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet bl.a.:

«Den norske Eurytmihøyskole får statstilskott etter lov om eksamensrett for og statstilskudd til private høyskoler (privathøyskoleloven). Etter opplysningene i brev av 6. august 1999 fra Statens Pensjonskasse vil Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet finne det rimelig at undervisningspersonalet ved Den norske Eurytmihøyskole innlemmes i Statens Pensjonskasse på linje med undervisningspersonalet ved liknende private høyskoler.»

Søknaden om innlemmelse anbefales i tråd med tidligere stortingsvedtak, jf. vedtak av 27. februar 1981, jf. St.prp. nr. 65 (1980-81), om at undervisningsstillinger ved private skoler skal innlemmes i Statens Pensjonskasse, og vedtak av 14. mai 1985, jf. St.prp. nr. 80 (1984-85), om en konkret innlemmelse av lærerpersonalet ved flere private høyskoler.

I samsvar med dette, fattet departementet et midlertidig vedtak om at det pedagogiske personalet ved Den norske Eurytmihøyskole, med virkning fra 1. september 1999, innlemmes i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

12. Jordforsk/Senter for jordfaglig miljøforskning

Jordforsk/Senter for jordfaglig miljøforskning har i brev av 25. november 1999 søkt om medlemskap i Statens Pensjonskasse for sine tilsatte.

Jordforsk/Senter for jordfaglig miljøforskning er organisert som en stiftelse, og er en videreføring av Det norske jord- og myrselskap og Institutt for georessurs- og forurensningsforskning (GEFO), i en integrert institusjon.

I henhold til stiftelsens vedtekter, er formålet med stiftelsen å være et nasjonalt kompetansesenter innen det jordfaglige miljø og tilgrensede faområder, herunder drive forskning og undervisning innenfor dets virkefelt. Stiftelsen har sin faglige virksomhet innen biologisk avfallshåndtering, spesialavfall og miljøgifter, jordressurser og miljøinformasjon, hydrogeologi, økologisk renseteknologi og vann- og stoffbalanse i kulturlandskapet. Stiftelsen, som har eget labaratorium, leverer rutineanalyser til landbruket, miljøforvaltningen og forskning.

Jordforsk/Senter for jordfaglig miljøforskning mottar driftsstøtte gjennom basisbevilgning fra Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet via Norges forskningsråd.

Stiftelsen har tidligere vært innlemmet i Statens Pensjonskasse. Som følge av at man mente at arbeidsgiverandelen var for høy, valgte Jordforsk å melde seg ut av Statens Pensjonskasse og inn i Kommunal landspensjonskasse (KLP).

I brev av 14. desember 1999 uttaler Statens Pensjonskasse bl.a.:

«Jordforsk/Senter for jordfaglig miljøforskning rekrutterer mange av sine ansatte fra offentlige virksomheter, spesielt innen forskning. Medlemskapet for de ansatte kan dermed bidra til en stabil pensjonsordning for de ansatte. Personalpolitisk er det derfor en fordel at de ansatte kan tilbys en pensjonsordning i Statens Pensjonskasse.

Statens Pensjonskasse anbefaler en innlemmelse i Statens Pensjonskasse. I henhold til St.meld. nr 33 (1993-94) skal virksomheter innenfor forsknings- og undervisningssektoren kunne være en del av pensjonsordningen i Statens Pensjonskasse.»

I samsvar med dette, og i tråd med tidligere praksis, fattet departementet et midlertidig vedtak om at de tilsatte ved Jordforsk/Senter for jordfaglig miljøforskning, med virkning fra 1. januar 2000, innlemmes i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

13. Teologisk utdannet personell i Den Evangelisk Lutherske Frikirke

Den Evangelisk Lutherske Frikirke er et landsomfattende kirkesamfunn og ble stiftet i 1877. Den har samme trosgrunnlag som Den norske kirke. Selv om det ikke stilles krav til formell utdannelse for prester tilsatt i frikirken, er det en økende andel av disse som har teologisk embetseksamen. Dette har sin årsak i at frikirken nå legger større vekt på utdannelse hos sine tilsatte, samt flere tilsettinger av prester med tidligere tilsettingsforhold i Den norske kirke eller organisasjoner knyttet til denne. Flere av teologene i frikirken har tidligere hatt medlemskap i Statens Pensjonskasse.

I brev av 31. juli 2000 uttaler Statens Pensjonskasse bl.a.:

«Det gjeldende vedtaket for teologisk utdannet personell i privat geistlig virksomhet fra 1918, jf. St.prp. nr. 148 (1918), omfatter ifølge forarbeidene privat geistlig virksomhet innen statskirken. Som følge av at Den Evangelisk Lutherske Frikirke (Frikirken) er et eget kirkesamfunn utenfor statskirken, er Frikirken ikke direkte omfattet av det såkalte «prestevedtaket». Frikirken har imidlertid en trosmessig nær tilknytning til de omfattende organisasjoner».

Videre heter det i brevet av 31. juli 2000 fra Statens Pensjonskasse bl.a.:

«Prester har lang tradisjon for å stå tilknyttet Statens Pensjonskasse. Hensynet til arbeidstakeres mulighet til å være medlem av samme pensjonsordning gjennom hele arbeidslivet er et vektig argument for at teologer i Den Evangelisk Lutherske Frikirke bør innlemmes i Statens Pensjonskasse. Tidligere praksis trekker også klart i denne retning.»

I samsvar med ovennevnte, fattet departementet 15. august 2000 et midlertidig vedtak om innlemming av teologisk utdannet personell i Den Evangelisk Lutherske Frikirke, med virkning fra 1. juli 2000, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

14. Det Teologiske Menighetsfakultet - det ikke-teologiske personell

Det Teologiske Menighetsfakultet har søkt om medlemskap i Statens Pensjonskasse for det ikke-teologiske personell.

I brev av 3. august 2000 uttaler Statens Pensjonskasse bl.a.:

«Det gjeldende vedtak for teologisk utdannet personell i privat geistlig virksomhet fra 1918, jf. St.prp. nr. 148 (1918), omfatter ifølge forarbeidene privat geistlig virksomhet innen statskirken. Vedtaket inneholder en oversikt over hvilke foreninger/selskaper vedtaket omfatter. Det Teologiske Menighetsfakultet er et av disse spesielt omhandlede foreninger/selskaper, og er følgelig direkte omfattet av det såkalte «prestevedtaket» hva teologisk utdannet personell angår. Menighetsfakultetet ønsker imidlertid en felles pensjonsordning for alle sine ansatte, og søker derfor om medlemskap også for ikke-teologisk personell.»

I St.meld. nr 33 (1993-94) fremgår det at det bør være en hovedregel at en virksomhet enten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakere som medlemmer. Dette fordi Statens Pensjonskasse er en pensjonsordning for tilsatte i bestemte virksomheter og ikke en pensjonsordning som tar sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer.

Departementet har på denne bakgrunn, og i tråd med tidligere praksis, i brev av 4. oktober 2000 fattet midlertidig vedtak om innlemming av det ikke-teologiske personell ved Det Teologiske Menighetsfakultet, med virkning fra 1. januar 2001, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

15. Norsk lærerakademi, Lærerhøgskolen - det pedagogiske og det ikke-pedagogiske personalet

Norsk Lærerakademi har i brev av 22. juni 1999 og 15. mars 2000 søkt om medlemskap i Statens Pensjonskasse for det pedagogiske og det ikke-pedagogiske personalet.

Norsk Lærerakademi er en kristen utdanningsinstitusjon som i 1993 ble utvidet til også å omfatte en egen lærerhøgskole. Lærerhøgskolen startet undervisning i allmennlærerutdanning høsten 1996. Fra høsten 1999 ble det også startet undervisning i førskolepedagogikk.

Det vises til tre vedtak om innlemmelse for det opprinnelige Norsk Lærerakademi med den daværende påbygningslinjen for lærerutdannede. Denne går i dag under navnet den Vitenskapelige høgskolen, jf. St.prp. nr. 119, Innst.S. nr. 181 (1967-68) hva gjelder stipendiater og St.prp. nr. 110, Innst.S. nr. 228 (1968-69) når det gjelder lærere. For innlemmelse av lektorer og rektorer vises det til St.prp. nr. 91, Innst.S. nr. 245 (1969-70).

Videre vises det til St.prp. nr. 80, Innst.S. nr. 179 (1984-85) om innlemmelse av stillinger ved private høgskoler, hvor pedagogisk personell ved en del navngitte høyskoler fikk medlemskap i Statens Pensjonskasse.

Som en konsekvens av tidligere vedtak for andre høyskoler og tidligere vedtak for Norsk Lærerakademi fattet departementet 2. september 1999 midlertidig vedtak om at det pedagogiske personalet ved Norsk Lærerakademi, Lærerhøgskolen med virkning fra 1. august 1996 innlemmes i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 10.

I St.meld. nr. 33 (1993-94) fremgår det at det bør være en hovedregel at en virksomhet enten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakere som medlemmer.

Videre heter det:

«Årsaka til dette er blant anna at Statens Pensjonskasse er ei pensjonsordning for tilsette i bestemte verksemder og ikkje ei pensjonsordning som tek sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer. Det er eit allment prinsipp at kollektive tenestepensjonsordningar skal omfatte alle areidstakarane i verksemda».

Departementet vil anbefale at det ikke-pedagogiske personalet ved Norsk Lærerakademi Lærerhøgskolen innlemmes i Statens Pensjonskasse. Det vises også i denne sammenheng til tidligere praksis ved innlemming av det ikke-pedagogiske personalet ved private folkehøgskoler og private videregående skoler.

Departementet har på denne bakgrunn 7. juni 2000 fattet midlertidig vedtak om innlemming av det ikke-pedagogiske personalet ved Norsk Lærerakademi, Lærerhøgksolen med virkning fra 1. april 2000, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

16. Norsk lærerakademi, Vitenskapelig høgskole - det ikke-pedagogiske personalet

Norsk Lærerakademi har i brev av 23. februar 2000 tatt opp spørsmål om medlemskap i Statens Pensjonskasse for det ikke-pedagogiske personalet ved Vitenskapelig høgskole.

Det pedagogiske personalet ved høgskolen er medlem i Statens Pensjonskasse, mens det ikke-pedagogiske personalet ikke er tilknyttet noen pensjonsordning.

I St.meld. nr. 33 (1993-94) heter det bl.a.:

«Vidare bør det framleis vere ein hovudregel at ei verksemd anten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakarar som medlemmer. Årsaka til dette er blant anna at Statens Pensjonskasse er ei pensjonsordning for tilsette i bestemte verksemder og ikkje ei pensjonsordning som tek sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer. Det er eit allment prinsipp at kollektive tenestepensjonsordningar skal omfatte alle arbeidstakarane i verksemda.»

I samsvar med dette, og i tråd med tidligere praksis, fattet departementet et midlertidig vedtak om at det ikke-pedagogiske personalet ved Norsk Lærerakademi, Vitenskapelig høgskole, med virkning fra 1. april 2000, innlemmes i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

17. Hedemarken friskole - det ikke-pedagogiske personalet

Hedemarken friskole søkte i brev av 15. oktober 1999 om medlemskap i Statens Pensjonskasse for det ikke-pedagogiske personalet ved skolen.

Det pedagogiske personalet ved skolen er medlem i Statens Pensjonskasse, mens det ikke-pedagogiske personalet ikke er tilknyttet noen pensjonsordning.

Hedemarken friskole er en privatskole, og er godkjent under privatskoleloven § 26, tilskuddsregel 7.

I St.meld. nr. 33 (1993-94) heter det bl.a.:

«Vidare bør det framleis vere ein hovudregel at ei verksemd anten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakarar som medlemmer. Årsaka til dette er blant anna at Statens Pensjonskasse er ei pensjonsordning for tilsette i bestemte verksemder og ikkje ei pensjonsordning som tek sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer. Det er eit allment prinsipp at kollektive tenestepensjonsordningar skal omfatte alle arbeidstakarane i verksemda.»

I samsvar med dette, og i tråd med tidligere praksis, fattet departementet et midlertidig vedtak om at det ikke-pedagogiske personalet med Hedemarken friskole, med virkning fra 1. januar 1998, innlemmes i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

18. Steinerskolen, Fosen - det ikke-pedagogiske personalet

Steinerskolen, Fosen har i brev av 22. september 1999 søkt om medlemskap i Statens Pensjonskasse for det ikke-pedagogiske personalet ved skolen.

Det pedagogiske personalet ved skolen er medlem i Statens Pensjonskasse, mens det ikke-pedagogiske personalet ikke er tilknyttet noen pensjonsordning.

Steinerskolen, Fosen er en privatskole, og er godkjent under privatskoleloven § 26, tilskuddsregel 7.

I St.meld. nr. 33 (1993-94) heter det bl.a.:

«Vidare bør det framleis vere ein hovudregel at ei verksemd anten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakarar som medlemmer. Årsaka til dette er blant anna at Statens Pensjonskasse er ei pensjonsordning for tilsette i bestemte verksemder og ikkje ei pensjonsordning som tek sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer. Det er eit allment prinsipp at kollektive tenestepensjonsordningar skal omfatte alle arbeidstakarane i verksemda.»

I samsvar med dette, og i tråd med tidligere praksis, fattet departementet et midlertidig vedtak om at det ikke-pedagogiske personalet ved Steinerskolen, Fosen, med virkning fra 1. august 1999, innlemmes i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

19. Videregående skoler - det ikke-pedagogiske personalet

Departementet har mottatt flere søknader om innlemming i Statens Pensjonskasse for det ikke-pedagogiske personalet ved videregående skoler. Tidligere er det pedagogiske personalet gitt rett til medlemskap.

Da det er innkommet flere søknader om medlemskap, har departementet valgt å omtale denne søkergruppen under ett.

I St.meld. nr. 33 (1993-94) heter det bl.a.:

«Vidare bør det framleis vere ein hovudregel at ei verksemd anten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakarar som medlemmer. Årsaka til dette er blant anna at Statens Pensjonskasse er ei pensjonsordning for tilsette i bestemte verksemder og ikkje ei pensjonsordning som tek sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer. Det er eit allment prinsipp at kollektive tenestepensjonsordningar skal omfatte alle arbeidstakarane i verksemda.»

I samsvar med dette har departementet fattet følgende midlertidige vedtak om innlemming av det ikke-pedagogiske personalet ved de videregående skolene, jf. pensjonsloven § 10:

Holgersens videregående skole, med virkning fra 1. juni 1999.

Uldals videregående skole, med virkning fra 1. mars 2000.

Oslo Private Gymnasium AS, med virkning fra 1. august 2000.

Danielsen videregående skole og ungdomsskole, med virkning fra 1. august 2000.

Vinterlandbruksskulen på Jæren, med virkning fra 1. august 2000.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

20. Folkehøgskoler - det ikke-pedagogiske personalet

Departementet har mottatt flere søknader om innlemming i Statens Pensjonskasse for det ikke-pedagogiske personalet ved folkehøgskolene. Tidligere er det pedagogiske personalet gitt rett til medlemskap.

Da det er innkommet en rekke søknader om medlemskap, har departementet valgt å omtale denne søkergruppen under ett.

I St.meld. nr. 33 (1993-94) heter det bl.a.:

«Vidare bør det framleis vere ein hovudregel at ei verksemd anten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakarar som medlemmer. Årsaka til dette er blant anna at Statens Pensjonskasse er ei pensjonsordning for tilsette i bestemte verksemder og ikkje ei pensjonsordning som tek sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer. Det er eit allment prinsipp at kollektive tenestepensjonsordningar skal omfatte alle arbeidstakarane i verksemda.»

I samsvar med dette har departementet fattet følgende midlertidige vedtak om innlemming av det ikke-pedagogiske personalet ved folkehøgskolene, jf. pensjonsloven § 10:

Lundheim folkehøgskole, med virkning fra 1. august 1998.

Toneheim folkehøgskole, med virkning fra 1. september 1998.

Skogn folkehøgskole, med virkning fra 1. oktober 1998.

Åsane folkehøgskole, med virkning fra 1. januar 2000.

Hurdal verk folkehøgskole, med virkning fra 1. januar 2001.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

21. Timetoget Bratsbergbanen AS

Timetoget Bratsbergbanen AS er et aksjeselskap der NSB BA eier ca 90% av aksjene.

I brev av 22. mai 2000 uttaler Statens Pensjonskasse bl.a.:

«Ved at den aller største delen av NSB konsernet i dag har medlemskap for sine ansatte i Statens Pensjonskasse, finner Statens Pensjonskasse det naturlig at Timetoget Bratsbergbanen AS også tilbys medlemskap. Flere av de nåværende og fremtidige ansatte har tidligere hatt medlemskap i Statens Pensjonskasse.»

Departementet mener at et tungtveiende argument for å innlemme selskapet er at det ut fra en konserntankegang vil være naturlig at alle tilsatte i konsernet er tilsluttet samme pensjonsordning. Det vises her til de momenter som ble trukket fram i St.prp. nr. 68 (1996-97) om medlemskap i Statens Pensjonskasse.

I samsvar med ovennevnte, fattet Arbeids- og administrasjonsdepartementet et midlertidig vedtak om innlemming av stillingene i Timetoget Bratsbergbanen AS, med virkning fra 1. mai 2000, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

22. Kantinepersonalet ved det tidligere Posten Renhold AS

Posten Renhold AS ble skilt ut fra Posten Norge BA som eget selskap 1. januar 1999. Posten Norge BA er den dominerende majoritetseier med 85% av aksjene. De tilsatte innenfor renhold i Posten Norge BA ble overført til det nye selskapet.

Da Postverket i 1996 ble omgjort til Posten Norge BA ble det ved Stortingets behandling av St.prp. nr. 2 (1996-97), jf. Innst.S. nr. 31 (1996-97), om endret tilknytningsform for Postverket og NSBs trafikkdel m.m., fattet vedtak om fortsatt medlemskap i Statens Pensjonskasse.

Etter at Posten Renhold AS ble skilt ut fra Posten Norge BA, omfattet ovennevnte vedtak kun den opprinnelige delen, Posten Norge BA. Det ble derfor fattet nytt innlemmingsvedtak for Posten Renhold, jf. St.prp. 70, Innst.S. nr. 224 (1998-99). Ønsket om medlemskap i Statens Pensjonskasse ble begrunnet med, at av de tilsatte i Posten Renhold AS har alle opptjent rettigheter i Statens Pensjonskasse, de aller fleste har opptjent betydelige rettigheter, slik at det var et klart ønske om å få videreført rettighetene i Statens Pensjonskasse etter utskillelsen.

Fra 1. januar 2000 er Posten Service Kantiner, som i dag er organisert i Posten Norge BA, integrert i Posten Renhold AS. Samtidig endres navnet til Postens servicepartner AS. Posten Norge BA og ISS eier sammen det fusjonerte selskapet og aksjefordelingen er 85% av Posten Norge BA og 15% av ISS.

Det er fra Posten Norge BAs side et ønske om at de tilsatte i det tidligere Posten Renhold AS, som er 57 år eller eldre, som er overført til ISS, gis rett til å fortsette sitt løpende medlemskap i Statens Pensjonskasse etter overgang til ISS, som en personlig ordning.

I samsvar med dette fattet departementet 3. januar 2000 et midlertidig vedtak om at de tilsatte i det tidligere Posten Renhold AS, som er 57 år eller eldre, får opprettholde medlemskapet i Statens Pensjonskasse også etter at de overføres til ISS, med virkning fra 1. januar 2000, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

23. Stiftelsen Bærum Montessoriskole

Bærum Montessoriskole søkte i brev av 12. desember 1999 om medlemskap i Statens Pensjonskasse for det ikke-pedagogiske personalet ved skolen.

Det pedagogiske personalet er medlem i Statens Pensjonskasse, mens det ikke-pedagogiske personalet ikke er tilknyttet noen pensjonsordning.

Bærum Montessoriskole er en privat skole som er godkjent etter § 3b i privatskoleloven.

I St.meld. nr. 33 (1993-94) heter det bl.a.:

«Vidare bør det framleis vere ein hovudregel at ei verksemd anten bør ha alle eller ingen av sine arbeidstakarar som medlemmer. Årsaka til dette er blant anna at Statens Pensjonskasse er ei pensjonsordning for tilsette i bestemte verksemder og ikkje ei pensjonsordning som tek sikte på å rekruttere enkeltmedlemmer. Det er eit allment prinsipp at kollektive tenestepensjonsordningar skal omfatte alle arbeidstakarane i verksemda.»

I samsvar med dette, og i tråd med tidligere praksis, fattet departementet et midlertidig vedtak om at det ikke-pedagogiske personalet ved Stiftelsen Bærum Montessoriskole med virkning fra 1. august 1999, innlemmes i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 10.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Stortinget innlemmer stillingene fra samme dato.

Det forutsettes at 2% pensjonsinnskudd og en aktuarielt beregnet arbeidsgiverandel overføres Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 18.

B) Utlemming av stillinger fra Statens Pensjonskasse

1. Studentsamskipnaden i Ås

Studentsamskipnaden i Ås ba i brev av 14. februar 2000 om å få melde seg ut av Statens Pensjonskasse, med virkning fra 1. august 1997, da de ikke har noen ansatte registrert som medlemmer i Statens Pensjonskasse.

Det kan i denne sammenheng nevnes at studentsamskipnaden i Oslo, Bergen og Trondheim er utmeldt fra Statens Pensjonskasse ved stortingsvedtak 15. mai 1987, jf. St.prp. nr. 74 (1986-87) og Innst. S. nr. 150 (1986-87).

Departementet tilrår at stortingsvedtakene av 16. mars 1964, 17. mars 1966 og 10. desember 1975 blir opphevet for de tilsatte ved Studensamskipnaden i Ås.

2. Norske lærere ved Scandinavian School of Brussels

Scandinavian School of Brussels ber om at medlemskapet i Statens Pensjonskasse for norske lærere ved skolen opphører med virkning fra 1. januar 2000.

Statens Pensjonskasse har i brev av 21. mai 1999 tatt opp spørsmålet om undervisningspersonalet ved private grunn- og videregående skoler har plikt, og ikke bare rett, til medlemskap i Statens Pensjonskasse. I en uttalelse fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) legges det til grunn at privatskoleloven § 16 tolkes slik at den ikke innebærer noen plikt til medlemskap i Statens Pensjonskasse for dette personalet. Man anser at dette også må gjelde for undervisningspersonalet ved norske private skoler i utlandet.

I Arbeids- og administrasjonsdepartementets brev av 27. juli 2000 til Statens Pensjonskasse uttaler departementet at man deler KUFs oppfatning vedrørende tolkningen av privatskoleloven § 16 på dette området, og tilføyer at heller ikke det generelle innlemmingsvedtak for omhandlede gruppe er til hinder for at utlemming kan skje enkeltvis for disse skolene.

Departementet tilrår derfor at stortingsvedtak av 27. februar 1981 blir opphevet for norske lærere ved Scandinavian School of Brussels.

3. Nortraships Sjømannsfond

Nortraships Sjømannsfond har i brev av 9. mai 2000 opplyst at administrasjonen av Nortraships Sjømannsfond ble nedlagt med virkning fra 1. januar 1998. Enheten er slettet fra Enhetsregisteret i Brønnøysund.

Departementet tilrår at stortingsvedtak av 1. oktober 1955 blir opphevet for de tilsatte i Nortraships Sjømannsfond.

4. Blå Kors i Norge

Blå Kors i Norge har i brev av 2. juni 1999 bedt om å få melde seg ut av Statens Pensjonskasse med virkning fra 1. november 1997.

Blå Kors i Norge har vært innlemmet i Statens Pensjonskasse siden 1930. Den kollektive pensjonsordningen i Statens Pensjonskasse har bare omfattet teologer.

Departementet tilrår at stortingsvedtak av 1. juli 1930 blir opphevet for de tilsatte ved Blå Kors i Norge.

5. Teknologisk Institutt (TI)

Teknologisk Institutt ber i brev av 28. oktober 1999 om å få melde seg ut av Statens Pensjonskasse med virkning fra 1. januar 2000, for å gå over til Storebrand Livforsikring ASA.

I brevet fra Teknologisk Institutt heter det bl.a.:

«Vi beklager sterkt den foreliggende situasjon med den raske privatiseringen av TI som bestemmes gjennom statsbudsjettet, gjør det nødvendig å gå ut av SPK allerede etter ett år.»

Departementet tilrår at stortingsvedtak av 16. juni 1999 blir opphevet for de tilsatte i Teknologisk Institutt.

6. NSB Reisebyrå AS

NSB Reisebyrå AS har i brev av 21. juni 2000 bedt om å få melde seg ut av Statens Pensjonskasse fra 1. januar 2001. Søknaden gjelder også tilsvarende for NSB Reisebyrå AS, FerieExperten.

NSB Reisebyrå FerieExperten ble innlemmet i Statens Pensjonskasse med virkning fra 1. januar 2000 ved midlertidig vedtak av Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Da det i saken kun foreligger et midlertidig vedtak, antar departementet at det ikke er behov for Stortinget å fatte et endelig vedtak om utlemming for dette selskapet.

NSB Reisebyrå AS fikk etter omorganiseringen 1. januar 1996 opprettholde sitt medlemskap i Statens Pensjonskasse, jf. St.prp. nr 68 (1996-97) og Innst. S. nr. 76 (1997-98).

Departementet tilrår at stortingsvedtak av 13. mars 1998 blir opphevet for de tilsatte i NSB Reisebyrå AS.

C) Medregning av tidligere tjenestetid - overføring av pensjonsfond

Departementet ønsker å godskrive tidligere tjeneste som pensjonsgivende for en virksomhet som er blitt statlig - mot at pensjonsfond knyttet til tidligere tjenesteforhold overdras til staten. Bakgrunnen for dette er at arbeidstakerne ikke skal få dårligere tjenestepensjon som en følge av at virksomheten blir statlig.

Overføring av tilsatte fra Omsetningsrådets sekretariat, Fraktkontoret for slakt og Landbrukets Priscentral til staten

Omsetningsrådets sekretariat skal sammen med Statens Kornforretning, Fraktkontoret for slakt og Landbrukets Priscentral samordnes i et nytt sentralt forvaltningsorgan fra 1. juli 2000, jf St.prp. nr 1 Tillegg nr. 6 (1998-99) og Innst.S. nr. 89 (1998-99). De tilsatte vil være statlige tjenestemenn etter tjenestemannsloven § 1 og ha rett og plikt til medlemskap i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 5.

Omsetningsrådets sekretariat har fra tidligere hatt sin pensjonsordning i Gjensidige Nor, Fraktkontoret for slakt i Norsk Kjøttsamvirkes Pensjonskasse og Landbrukets Priscentral i UNI Storebrand. Statens Kornforretning har fra tidligere sin pensjonsordning i Statens Pensjonskasse. Landbruksdepartementet har for de resterende tilsatte ved de tre virksomhetene anmodet om at deres tidligere opptjente pensjonsrettigheter i de ulike pensjonsordningene kan medregnes som pensjonsgivende i Statens Pensjonskasse.

I brev av 13. september 1999 fra Omsetningsrådet til Landbruksdepartementet heter det bl.a.:

«Vi ble på dette grunnlaget enige om at det kunne være hensiktsmessig å ta opp pensjonsspørsmålet for våre ansatte i en direkte dialog med departementet. Mange av våre ansatte vil tape betydelige beløp dersom deres nåværende pensjonsforsikring avsluttes med en fripolise, og opptjeningen starter «på null» i Statens Pensjonskasse. Situasjonen blir verst for de av våre ansatte som har kort tid til pensjonsalderen samtidig som de har liten eller ingen arbeidstid i staten. Opptjeningsprofilen i pensjonsforsikringen innebærer at hoveddelen av opptjening av den pensjonen som kommer til utbetaling kommer de siste årene før oppnådd pensjonsalder.»

Statens Pensjonskasse tar i sitt brev av 21. januar 2000 opp følgende:

«En foreløpig vurdering fra ledelsen i Omsetningsrådet er at det bør være mulighet for at tidligere tjenestetid godskrives som pensjonsgivende i Statens Pensjonskasse.

Dette vil kreve et samtykke fra hver enkelt forsikret. Det bør etter Pensjonskassens oppfatning legges til grunn at premiereserve og premiefond overføres til statskassen eller legges til Pensjonskassens fond, jf. pensjonsloven § 41.

I tidligere sak er det lagt til grunn at arbeidstakere ikke bør tape pensjonsrettigheter på at en virksomhet blir statlig. Når det til private pensjonsordninger i alminnelighet innbetales lavere premier enn til offentlige, mens det kompenseres mot slutten av yrkeskarrieren, bør staten gjennom tilskuddsbudsjettet til Statens Pensjonskasse påta seg ansvaret for manglende premiereserve sett i forhold til verdien av de godskrevne pensjonsrettigheter i SPK.

Arbeidstakerne som ikke samtykker i en overføring av sine rettigheter vil få en fripolise i vedkommende forsikringsselskap.»

Arbeids- og administrasjonsdepartementet skriver i sitt brev av 7. juli 2000:

«Departementet finner å kunne tilrå overfor Stortinget at de tilsatte i Omsetningsrådet, Fraktkontoret for slakt og Landbrukets Priscentral, som har vært omfattet av en kollektiv pensjonsforsikring, får tiden forut for medlemskap i Statens Pensjonskasse godskrevet som pensjonsgivende tjenestetid i Statens Pensjonskasse. Det forutsettes at pensjonsfondene overføres staten.

I tillegg finner departementet å kunne tilrå overfor Stortinget at tilsatte i de ovenfor nevnte virksomhetene, som tidligere har arbeidet et annet sted og derav vært medlem i en annen pensjonsordning også får medregnet denne tiden, dersom premiereserven fra den tidligere pensjonsordningen er blitt overført Gjensidige Nor (Omsetningsrådet), Norsk Kjøttsamvirkes Pensjonskasse (Fraktkontoret for slakt) og UNI Storebrand (Landbrukets Priscentral) eller verdien av fripolisen vedkommende har i andre ordninger er avtalt å gå i fradrag i utbetalingen fra de ovenfor nevnte virksomhetene. Vi viser til lov om Statens Pensjonskasse § 20 tredje ledd.

For øvrig gjør vi oppmerksom på at pensjonsloven § 8 første ledd ikke gir en person som har mindre enn fem år igjen til aldersgrensen (70 år) anledning til å bli medlem av Statens Pensjonskasse, med mindre vedkommende tidligere har vært medlem i Statens Pensjonskasse, slik at han ved aldersgrensen sammenlagt ville kunne få minst fem års tjenestetid.»

I og med at det forutsettes at pensjonsfondene i de respektive forsikringsselskapene overføres til staten, krever dette samtykke fra de forsikrede. En slik forsikring er innhentet fra de arbeidstakerne det gjelder.

Departementet foreslår at Stortinget treffer følgende medregningsvedtak:

I medhold av lov 28. juli 1949 om Statens Pensjonskasse § 20 tredje ledd fastsettes følgende regler om medregning av tjenestetid for tjenestemenn i Omsetningsrådets sekretariat, Fraktkontoret for slakt og Landbrukets Priscentral:

  1. Tjenestemenn i Omsetningsrådets sekretariat, Fraktkontoret for slakt og Landbrukets Priscentral som på grunn av at vedkommendes stilling overføres til staten, blir medlem av Statens Pensjonskasse, får tiden forut for medlemskap i Statens Pensjonskasse godskrevet som pensjonsgivende tjenestetid i Statens Pensjonskasse dersom de har vært omfattet av en kollektiv pensjonsforsikring i Gjensidige Nor, Norsk Kjøttsamvirkes Pensjonskasse og UNI Storebrand. Det forutsettes at pensjonsfondene overføres staten.

  2. De tilsatte som tidligere har arbeidet et annet sted og der har vært medlem i en annen pensjonsordning får medregnet denne tiden, dersom premiereserven fra den tidligere pensjonsordningen er blitt overført Gjensidige Nor, Norsk Kjøttsamvirkes Pensjonskasse eller UNI Storebrand, eller verdien av fripolisen vedkommende har i andre ordninger er avtalt å gå til fradrag i utbetalingen fra de ovenfor nevnte pensjonsordninger.

  3. Går tjenestemennene i de respektive virksomhetene over fra deltidsstilling til større deltidsstilling eller til full stilling ved overgangen til statstjeneste, kan pensjonsgrunnlaget reduseres i forhold til arbeidstiden etter bestemmelsene i pensjonsloven § 15.

  4. Medregningen innebærer at statstjenestemenn ved Omsetningsrådets sekretariat, Fraktkontoret for slakt og Landbrukets Priscentral, i relasjon til pensjonslovens bestemmelser, betraktes som om han/hun har vært medlem av Statens Pensjonskasse i vedkommede tidsrom for så vidt gjelder bestemmelsen om opptaksregler, beregning av pensjon med videre.

  5. Arbeids- og administrasjonsdepartementet kan i nødvendig utstrekning gi utfyllende bestemmelser for gjennomføringen av ovenstående ordning.

Til forsiden