St.prp. nr. 58 (1999-2000)

Om Forsvarets investeringer

Til innholdsfortegnelse

3 Ikke gjennomføring av kampflyprosjektet (kapittel 1760 post 45)

Ved Stortingets behandling av Innst S nr 207 (1998-99), jf St prp nr 65 (1998-99), ble det vedtatt anskaffet 20 nye kampfly innenfor en økonomisk ramme på 10,710 mrd kroner. Det var planlagt kontraktsinngåelse i 2000. Pr i dag er tilbud på F-16 N og Eurofighter innhentet og evaluert. Begge tilbudene har vedståelsesfrist 31. mai. Tekniske og merkantile avklaringer er i det vesentlige gjennomført. Gjenkjøpsarbeidet har pågått i flere år, og selv om en rekke avklaringer og fremskritt er gjort gjenstår det noe arbeid innefor dette området. De tekniske og merkantile forhandlinger har ikke blitt gjennomført i påvente av den reviderte investeringsprofilen for Forsvaret.

I gjennomgangen av investeringsprofilen er alle de store planlagte prosjektene i Forsvaret vurdert, og nye kampfly er det klart største prosjektet som kan bidra til økonomisk handlefrihet dersom det ikke gjennomføres. Kampfly vil imidlertid fortsatt være høyt prioritert i det norske forsvaret, men det vil ikke være riktig å anskaffe nye fly de nærmeste årene. Det vil i stedet satses på å videreutvikle kapasiteten til de oppdaterte F-16 MLU («midt-livs-oppdaterte») flyene. Erfaringene fra Kosovo forteller tydelig at det norske kampflyvåpenet må utvide rollespekteret for at norske jagerflyavdelinger skal være mer anvendelige i framtidige internasjonale operasjoner. Særlig gjelder det evne til å levere presisjonsvåpen mot bakkemål. Dette vil også være nødvendig som en del av det nasjonale forsvar. Det vil bety investeringer i nye våpensystemer samt oppbygging av ny kompetanse. Ved en redusert investeringsramme vil en ved anskaffelse av nye kampfly risikere å få høyteknologiske plattformer, men ikke ha midler til å anskaffe moderne våpen og til å kunne gjennomføre tilstrekkelig utdanning og trening som er en forutsetning for å få stridsevne ut av investeringene.

Det er også vurdert hvilke eventuelle konsekvenser det kan ha for forholdet til leverandører og andre lands myndigheter at prosjektet ikke gjennomføres. Det kan bli stilt spørsmål ved vår troverdighet som kunde i forsvarsmateriellmarkedet og som partner i internasjonale samarbeidsprosjekter. Det vil også kunne få negative konsekvenser for de norske bedrifter som over lang tid har brukt store ressurser på legge forholdene til rette for å få oppdrag i tilknytning til prosjektet. Særlig gjelder dette de deler av norsk forsvarsindustri som er avhengig av å inngå strategiske allianser med utenlandske selskaper for å sikre nødvendig tilgang til teknologi og marked.

Behovsanalyser og hensynet til en fornuftig disponering av knappe ressurser må imidlertid tillegges størst vekt. Dagens budsjettsituasjon tilsier at det ikke er riktig å prioritere anskaffelse av nye fly til kampflyvåpenet. Det vil tjene Forsvaret best totalt sett at kampflyprosjektet ikke gjennomføres og at det satses på nye våpensystemer og roller for F-16 MLU.

Som følge av forslaget om ikke å gjennomføre kampflyprosjektet, foreslås en reduksjon av bestillingsfullmakter på kapittel 1760 post 45. Bestillingsfullmaktene på 29 000 millioner kroner, jf St prp nr 1 (1999-2000) og Innst S nr 7 (1999-2000), er, som følge av forslag til St prp nr 48 (1999-2000), økt med 1 826 millioner kroner til 30 826 millioner kroner.

Til forsiden