St.prp. nr. 69 (2008-2009)

Om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsbeslutning 1098/2008/EF om det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon (2010)

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Beslutningen i EØS-komiteen innebærer plikter for EØS/EFTA-statene til å ta del i finansieringen av det europeiske året. Det finansielle bidraget fra EØS/EFTA-statene til deltakelse i det europeiske året er fastsatt med hjemmel i artikkel 82 nr. 1 bokstava) i EØS-avtalen. Bidraget avspeiler den relative delen som BNP i hver stat utgjør i forhold til samlet BNP i EU-statene. Bidraget fra EØS/EFTA-statene utgjør 2,40% av det samlede budsjettet for det europeiske året. Norges andel utgjør 94,18% av bidraget fra EFTA.

Det totale budsjettet for det europeiske året er 17 millioner euro, hvorav 6,5 millioner euro er for tidsrommet frem til 31. desember 2009. En andel av kontingenten og enkelte følgekostnader vil komme til utbetaling i 2011. Det er lagt opp til at EØS/EFTA skal bidra med 408 000 euro i løpet av gjennomføringsperioden. Norges andel utgjør 384 295 euro, som er fordelt med 67 817 euro i 2009, 226 056 euro i 2010 og 90 422 euro i 2011. Den samlede kontingentforpliktelsen for norsk deltakelse i det europeiske året er beregnet til å utgjøre om lag 3,4 millioner kroner (valutakurs 1 euro = 8,8 norske kroner). I tillegg kommer kostnader til nasjonal medfinansiering av tiltak.

Av det totale budsjettet for det europeiske året på 17 mill. euro vil 9 mill. euro bli stilt til disposisjon til tiltak i medlemsstatene. Det forutsettes minst 50 prosent medfinansiering fra medlemsstatene. Den nasjonale finansieringen kan være fra offentlige eller private kilder. Den norske andelen er estimert til ca. 180 000 euro. Dette tilsvarer ca. 1,6 mill. kroner. Med en nasjonal finansiering tilsvarende samme beløp, er et foreløpig budsjettanslag for finansiering av tiltak under det europeiske året på 3,2 mill. kroner.

Fellesskapsmidlene vil bli administrert etter en såkalt indirekte sentralisert modell. De nasjonale gjennomføringsorganene vil få delegert myndighet fra Kommisjonen til å forvalte vedkommende lands andel av fellesskapsbudsjettet. Midlene skal i tråd med EUs finansielle regelverk lyses ut.

Utgiftene i 2009 til kontingent og nasjonale aktiviteter kan håndteres innenfor berørte departementers vedtatte budsjettrammer.

Det europeiske året skal gjennomføres i tråd med mål og strategier i medlemslandenes handlingsplaner for sosial inkludering. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil ha et overordnet ansvar for å koordinere den nasjonale deltakelsen i det europeiske året. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil, i samarbeid med berørte departementer og representanter for frivillig sektor, drøfte hvilke utfordringer og politikkområder som bør adresseres i gjennomføring av det europeiske året i Norge. Berørte departementer: Barne- og likestillingsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Justis- og politidepartementet og Kultur- og kirkedepartementet, trekkes inn i arbeidet. Underliggende etater, blant annet Arbeids- og velferdsdirektoratet, trekkes inn ved behov.

Samarbeidsforumet for organisasjonene som deltar i kontaktutvalget mellom regjeringen og organisasjoner for sosialt og økonomisk vanskeligstilte vil bli konsultert i utarbeidelsen av det nasjonale programmet og i gjennomføringen av det europeiske året. Samarbeidsforumet for organisasjonene og Batteriet, det landsdekkende ressurssenteret i regi av Kirkens Bymisjon, vil være viktige samarbeidspartnere i det løpende arbeidet. KS vil bli konsultert.

Deltakelse i det europeiske året nødvendiggjør ikke lov- eller forskriftsendringer.

Til forsiden