St.prp. nr. 72 (1999-2000)

Om delvis bompengefinansiering av T-forbindelsen - Ny vegforbindelse mellom Karmøy, Haugesund og Tysvær kommuner i Rogaland

Til innholdsfortegnelse

5 Lokal og regional behandling

Statens vegvesen Rogaland sendte i september 1997 en bompengesøknad på høring. Søknaden omfattet før- og etterskuddsinnkreving av bompenger til delfinansiering av T-forbindelsen.

Av de kommunene som er direkte berørt av bompengeanlegget, sluttet Karmøy og Haugesund seg til bompengesøknaden, mens Tysvær kommune var kritisk til opplegget og ønsket at en større andel av bompengene skulle kreves inn på selve prosjektet og tilsvarende mindre andel på ferjesambandet. Av de øvrige kommunene sluttet Bokn, Rennesøy og Stavanger seg til søknaden, mens Randaberg gikk imot og Vindafjord var kritisk til forlenget bompengeinnkreving på Boknafjordsambandet.

Haugalandrådet og Haugaland næringsutvikling sluttet seg til søknaden. Haugalandrådet er et interkommunalt samarbeidsforum for kommunene Bokn, Karmøy, Haugesund, Sveio, Etne, Vindafjord, Tysvær, Ølen og Utsira. Haugaland næringsutvikling er en paraplyorganisasjon for samarbeid mellom næringsliv og kommuner på Haugalandet.

Fylkestinget i Rogaland fattet i møte 2. og 3. desember 1997 følgende vedtak:

«1. Rogaland fylkeskommune stiller seg positiv til gjennomføring av T-forbindelsen - ny vegforbindelse mellom Karmøy, Haugesund og Tysvær kommuner. Prosjektet vil knytte Nord- og Sør-Rogaland bedre sammen og ha positiv betydning for regional utvikling, næringsliv og sysselsetting.

2. Rogaland fylkeskommune slutter seg til følgende forslag til finansieringsplan for T-forbindelsen - ny vegforbindelse mellom Karmøy, Haugesund og Tysvær kommuner:

Statlige midler 150 mill. kr

Bompenger 345 mill. kr

Kommunale tilskudd 30 mill. kr

Private tilskudd 10 mill. kr

Sum 535 mill. kr

3. Rogaland fylkeskommune slutter seg til forslaget om forlenget innkreving av bompenger på Boknafjordsambandet i 8 år, samt på T-forbindelsen i 15 år. Vedrørende takster forutsettes det at dagens bompengetakster beholdes på Boknafjordsambandet, dvs. forskjellen mellom takstsone 21 og takstsone 9. På T-forbindelsen forutsettes en veiet bompengesats på 10 kr for lette og 20 kr for tunge kjøretøyer. Bompengene fordeles likt mellom T-forbindelsen og Boknafjordsambandet.

4. Rogaland fylkeskommune stiller fylkeskommunal garanti for lån og ber om at Tungenes ferjeterminal påtar seg å være finansieringsselskap for prosjektet».

Ved den fylkespolitiske behandlingen ble detaljene i forslaget til bompengeordning justert noe i forhold til forslaget i bompengesøknaden, konkret ved at takstene på T-forbindelsen ble økt fra 5 kr til 10 kr for lette og fra 10 til 20 kr for tunge kjøretøyer. I tillegg ble innkrevingsperioden på Boknafjordsambandet vedtatt redusert med en tilsvarende økning av innkrevingsperioden på T-forbindelsen. Resultatet ble at en større del av bompengeinnkrevingen utføres direkte på T-forbindelsen.

På bakgrunn av fylkestingets vedtak ble saken sendt på nytt til Karmøy, Haugesund og Tysvær kommuner for eventuelt revidert behandling. Karmøy og Haugesund kommuner sluttet seg til det reviderte forslaget til bompengeordning basert på vedtaket i fylkestinget i desember 1997. Tysvær kommune behandlet saken i februar 1998 og var fremdeles kritisk til den foreslåtte bompengeordningen, men uttalte at fylkestingets vedtak om finansieringsplan gav en bedre fordeling av belastningen på brukerne.

I 1998 har alle de tre berørte kommunene behandlet og gått inn for en oppfølging av Transportplan for Nord-Rogaland - Handlingsplan 1998-2007. Handlingsplanene omfatter også forslag til finansieringsplan og bompengeordning for T-forbindelsen vedtatt av fylkestinget i desember 1997. Tysvær kommune vedtok handlingsplanen i mai 1998 uten merknader til finansieringsplanen. Tysvær kommune hadde heller ingen kritiske merknader til reguleringsplanen for T-forbindelsen, som i Tysvær også omfatter bomstasjonen for prosjektet. Disse signalene tolkes slik at Tysvær kommune har et positivt syn på bompengefinansiering av T-forbindelsen.

Revidert fylkespolitisk behandling

I vedtak 2. og 3. desember 1997 under punkt 3 sier fylkestinget at bompengeinnkrevingen fordeles likt mellom T-forbindelsen, dvs. nord-sør-vegstrekningen, og Boknafjordsambandet. Etter ovennevnte lokale behandling av prosjektet er det på grunnlag av en kvalitetssikring av prosjektet utarbeidet nytt kostnadsoverslag og revidert finansieringsplan, jf. pkt. 3.1. Kvalitetssikringen av kostnadsoverslag og inntektsgrunnlag har imidlertid resultert i behov for å dreie noe mer enn halvparten av bompengeinntektene til Boknafjordsambandet. Fylkestinget behandlet denne saken på nytt 9. mars 1999 og sluttet seg til revidert finansieringsplan som innebærer en slik vridning. Foreliggende finansieringsforslag har nå en fordeling av bompengeinnkrevingen med 3/5 på ferjesambandet og 2/5 på selve T-forbindelsen.