St.prp. nr. 80 (2008-2009)

Om samtykke til ratifikasjon av vedtektene av 26. januar 2009 om opprettelse av Det internasjonale byrået for fornybar energi (IRENA)

Til innholdsfortegnelse

5 Vurdering og tilrådning

IRENA blir eneste internasjonale organisasjon som bare skal arbeide med fornybar energi. Deltakelse i IRENA fra starten vil gi Norge muligheten til å bidra til at byrået utvikles til en effektiv og målrettet organisasjon for fornybar energi.

Under de forberedende møtene ble det fra mange land pekt på behovet for å unngå dobbeltarbeid med andre internasjonale organisasjoner og partnerskap som Det Internasjonale Energibyrå (IEA), Verdensbanken og regionalbankene, UNEP og UNDP, Renewable Energy & Energy Efficiency Partnership (REEEP) m.fl. I drøftelsene har det derfor vært enighet om at det er viktig å sikre at IRENA tilfører reell merverdi gjennom økt bruk av fornybare energikilder globalt, særlig i utviklingsland. IRENA vil ha en bredere medlemskrets enn IEA som bare er åpent for OECD-land. Norge vil kunne bidra i IRENA bl.a. gjennom kunnskap innenfor politikk- og regelverksutvikling, ressurskartlegging, insentivsystemer og støttemekanismer og alle aspekter ved vannkraftutbygging. Norsk deltakelse i IRENA vil også kunne være positivt for internasjonalisering av norsk næringsliv innenfor fornybar energi.

All bærekraftig bruk av vannkraft er inkludert i IRENAs virkeområde. Norges ambisjon om å være en aktiv utenrikspolitisk aktør på energi- og klimaområdene som karbonfangst og lagring (CCS), ren energi i bistandspolitikken og regnskoginitiativet, skaper forpliktelser og forventninger om å støtte initiativ for fremme av fornybar energi internasjonalt. Etablering av IRENA før klimatoppmøtet i København i desember 2009 vil kunne gi et positivt signal til den globale klimaprosessen.

Tilslutning til vedtektene vil ikke nødvendiggjøre lov- eller forskriftsendringer.

Til forsiden