St.prp. nr. 95 (2000-2001)

Statens eierandel i Telenor ASA

Til innholdsfortegnelse

2 Behov for å endre den nedre grensen for statens eierandel

Internasjonal telekomindustri er i rask endring. Det skjer stadig industrielle omstruktureringer både innenfor og på tvers av landegrensene. Utviklingen internasjonalt synes å gå i retning av større enheter ved at selskaper kjøpes opp eller slås sammen. Dette er en utvikling som også berører Telenor.

For at Telenor skal kunne utvikle seg som en konkurransedyktig aktør, må selskapet ha mulighet til å kunne foreta større oppkjøp eller delta i fusjoner hvor selskapets aksjer benyttes som byttemiddel i transaksjonen.

Enkelte av de alternativer som kan være aktuelle for Telenor i denne sammenheng vil kunne medføre at gjennomføringen av en industriell og forretningsmessig fornuftig transaksjon er avhengig av at staten er villig til å redusere sin eierandel under 51 pst. Flere av Telenors viktigste konkurrenter har eiere som har fått nødvendige fullmakter til å handle raskt i slike situasjoner. For Telenors vedkommende vil en slik sak måtte forelegges Stortinget. Dette gir selskapet en konkurranseulempe både ved at beslutningsprosessen blir mer tidkrevende og ved at verdien av aksjene kan påvirkes negativt.

Regjeringen er kommet til at det vil være riktig for staten som dominerende eier i Telenor å legge til rette for at selskapet lettere skal kunne delta i den raske strukturendringen som skjer innen bransjen. Regjeringen legger til grunn at det uansett vil være nødvendig for selskapet å delta i allianser med andre selskaper dersom det skal kunne opprettholde sin konkurransedyktighet på lengre sikt. Dette vil også være den beste måten staten kan bidra til å sikre og øke aksjonærverdiene i selskapet på.

Regjeringen ser det som viktig å opprettholde Telenor som et sterkt teleselskap med nasjonal forankring. Regjeringen foreslår derfor at staten nå beholder en eierandel i selskapet på minimum 34 pst. Et vedtak om å redusere den nedre grensen for statens eierandel fra 51 til 34 pst. antas å bli oppfattet positivt av markedet. Det vil kunne gjøre Telenoraksjen mer likvid. Det vil også være et signal om at staten er innstilt på at selskapet skal kunne delta aktivt i større verdiskapende strukturelle transaksjoner i bransjen. Det legges til grunn at en reduksjon av statens eierandel i Telenor ASA vil skje gjennom en kombinasjon av emisjon og direkte nedsalg av statens aksjer.

Til forsiden