St.prp. nr. 96 (1998-99)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr 82/99 av 25. juni 1999 om endring av EØS-avtalens protokoll 37 og vedlegg X til EØS-avtalen om audiovisuelle tjenester

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om direktivet

Direktivet har i likhet med tidligere direktiv 89/552/EØF som formål å muliggjøre fri bevegelighet for fjernsynssendinger. Direktivet inneholder minimumsregler, og den enkelte EØS-stat vil fortsatt ha adgang til å fastsette nærmere eller strengere regler innenfor sitt jurisdiksjonsområde på de områder som omfattes av direktivet.

Det innføres en ny definisjon av fjernsynsselskap og telekjøp, og definisjonen av reklame endres noe. Ordningen med europeiske programkvoter justeres i mindre grad.

Direktivet innfører en ny bestemmelse om rett til å treffe nasjonale tiltak der noen har enerett til viktige begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning. Formålet er å sikre seerne anledning til å følge begivenhetene uten ekstra kostnad og på kanaler med høy dekningsgrad.

Direktivet regulerer telekjøp og innfører et skille mellom telekjøpsinnslag og telekjøpsvinduer.

For foretak med hovedvirksomhet innen tobakksvirksomhet vil det fortsatt være forbud mot å sponse kringkastingsprogram. Legemiddelforetak vil kunne sponse fjernsynsprogram dersom foretaket ikke identifiseres ved reseptpliktige legemidler eller reseptpliktig medisinsk behandling, uavhengig av om foretaket har det som sin hovedvirksomhet eller ikke.

Regelverket for beskyttelse av mindreårige utvides ved direktivet. Medlemsstatene skal påse at fjernsynsselskapene merker ukodete sendinger med akustisk advarsel før sending eller med markering av visuelt symbol gjennom hele programmet der programmet kan skade mindreåriges fysiske, psykiske og moralske utvikling.

Medlemsstatene pålegges å gi direkte berørte tredjepersoner, herunder borgere i andre medlemsstater, en klagerett på nasjonale bestemmelser fastsatt ved gjennomføringen av direktiv 89/552/EØF og endret ved dette direktiv.

Det opprettes et kontaktutvalg som skal bidra til tilpasning og effektiv gjennomføring av direktivet. Gjennom EØS-komiteens beslutning utvides protokoll 37 til å omfatte kontaktutvalget for fjernsynsvirksomhet slik at Norge er sikret deltagelse i utvalget. Utvalget skal bl a fungere som et forum for diskusjon og utveksling av synspunkter.