Regjeringen ønsker innspill til hvordan barnehager og skoler kan bidra til å utjevne forskjeller

Like muligheter for alle barn og unge er en av regjeringens viktigste prioriteringer. Tirsdag 19. mars inviterer regjeringen til innspillsmøte i Tromsø.

– Små forskjeller og like muligheter er det som gjør Norge til et godt samfunn med høy tillit. I barnehage, skole og SFO får barna våre viktige fellesskap som er med på å bidra til å redusere forskjellene. Derfor er dette arbeidet helt sentralt, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Det er Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet som inviterte til møtet.

– Dårlige levekår og dårlig helse skal ikke gå i arv. Regjeringen jobber på tvers av tjenester og sektorer for at alle skal være med og forhindre at barn og unge faller utenfor, sier helse og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Innspillene skal brukes i ny stortingsmelding

Møtet i Tromsø er en del av stortingsmeldingen om sosial utjevning og sosial mobilitet rettet mot barn og unge og deres familier, som legges frem i 2025.

Meldingen er et samarbeid mellom fem departementer; Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kultur- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Ønsker innspill fra alle som jobber med barn og unge, og barn og unge selv

Møtet i Tromsø er det tredje av fire møter der regjeringen ber om innspill til meldingen.  Sentrale miljøer og organisasjoner i Tromsø og Nord-Norge er invitert til å delta.

Statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Kunnskapsdepartementet) vil ha et eget møte med representanter for barn og unge på Ungdomshuset Tvibit for å lytte til hva de mener er viktig for at skolen skal være en god arena for alle.

Barnehager og skoler kan få ned sosiale forskjeller, mener ekspertgruppe

Temaet for møtet er forslagene fra en ekspertgruppe om betydningen av barnehage, skole og SFO for sosial utjevning og sosial mobilitet.

Professor Katrine Løken, leder for ekspertgruppen, vil presentere gruppens rapport under møtet.

Ekspertgruppen trekker fram hvor viktig familien er for barns oppvekst og senere livet som voksne. Samtidig viser forskningen at barnehager og skoler kan utgjøre en forskjell og redusere sosiale ulikheter.         

Regjeringen har allerede gjennomført en rekke tiltak for å bidra til at barn og unge får en best mulig start uavhengig av bakgrunn.

  • Maksprisen for barnehage er redusert, og i statsbudsjettet for 2024 foreslås en ny, kraftig reduksjon i maksprisen i barnehager.
  • Det er innført gratis deltidsplass på SFO for 1. og 2. trinn. Gjennom budsjettenigheten vil dette også innføres for 3. trinn.
  • Barnetrygden er økt.
  • NAVs ungdomsgaranti er innført. Garantien skal motvirke utenforskap, og gi tett oppfølging inntil den unge kommer i arbeid eller utdanning.
  • Det er lagt fram en forpliktende opptrappingsplan for psykisk helse. For budsjettåret 2024 ble det bevilget 250 millioner kroner til styrkede tiltak på psykisk helse- og rusfeltet.
  • Arbeider for å bedre beskytte barn og unge mot markedsføring av usunn mat og drikke
  • Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er styrket, både faglig og økonomisk. Rammetilskuddet til tjenestene er økt med 40 millioner kroner, i tillegg har regjeringen brukt 15 millioner kroner på å etablere et nasjonalt kompetansesenter som vil bidra til et enda bedre og mer likeverdig tilbud for barn, unge og barnefamilier over hele landet.
  • Det er i statsbudsjettet for 2024 foreslått styrking av områdesatsinger i levekårsutsatte områder.