Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Foreldreskap

Gifte foreldre har felles foreldreansvar for barna de har sammen. Fra 1. januar 2006 har samboende automatisk felles foreldreansvar for barn født etter denne datoen.

Når foreldrene ikke er gift eller bor sammen, har moren i utgangspunktet foreldreansvaret alene. Foreldrene kan avtale at de skal ha felles foreldreansvar, eller at far skal ha foreldreansvaret alene.

Avtalen må sendes til folkeregistermyndigheten (skattekontoret) for å være gyldig. Det stilles ikke formkrav til avtalen utover at den må være skriftlig og at begge foreldre må være enige.

Barnets mor kan ha gode grunner til å ville ha foreldreansvaret alene. Det er imidlertid ikke nok at mor ønsker å ha foreldreansvaret alene. Avgjørelser fra domstolene viser at det skal foreligge tungtveiende grunner til at far ikke får del i foreldreansvaret.

Foreldre som har fått barn uten å bo sammen, men som flytter sammen senere, får ikke felles foreldreansvar som følge av flyttemeldingen. De må enten sende egen avtale om felles foreldreansvar eller en samboererklæring til folkeregistermyndigheten.

Det er også viktig å være oppmerksom på at etablering av farskap ved erkjennelse eller endring av farskap, eventuelt anerkjennelse av farskap fastsatt i utlandet, ikke innebærer at foreldreansvar samtidig fastsettes.

Etter et samlivsbrudd har foreldrene full avtalefrihet når det gjelder foreldreansvaret.

Det er vedtatt lovendring om felles foreldreansvar for alle foreldre uavhengig av foreldrenes samlivsstatus.  Det er ikke bestemt når denne lovendringen trer i kraft.

Les mer om farskap.

Les mer om morskap.

 

Til toppen