Signerte rekordavtale for missiler til F-35

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

-Dette er en svært viktig avtale både for norsk forsvarsevne og for det norsk-amerikanske samarbeidet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Gro Jære, direktør Forsvarsmateriell, signerte i dag en avtale med amerikanske myndigheter om kjøp av AMRAAM-D luft-til-luft missiler for bruk på norske F-35 kampfly verdt ca. fem milliarder kroner. AMRAAM-D vil være hovedvåpenet norske kampfly skal bruke til å forsvare norsk luftrom i flere tiår fremover, og er den største enkeltanskaffelsen av våpen til Forsvaret noen gang.

Missilet representerer noe av det fremste av amerikansk forsvarsteknologi, og som tidligere bare er eksportert til nære allierte som Canada, Australia og Storbritannia.

- Vi er svært fornøyd med at Norge nå også får tilgang til så avanserte missiler, og at vi nå gjennomfører en stor anskaffelse av mellomdistanse luft-til-luft missiler som vil utløse potensialet i F35-plattformen og styrke vår fremtidige forsvarsevne. Det er ekstra viktig i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier forsvarsministeren.

Rekordavtale signert i dag med amerikanske myndigheter om kjøp av missiler til norske F-35 kampfly verdt cirka fem milliarder kroner.
Fra venstre: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, direktør i Forsvarsmateriell Gro Jære og USAs forsvarsattache til Norge Navy Captain Eric Severseike. Foto: Alina Krogstad/Forsvarsmateriell

Forbedret evne mot alle typer trusler

AMRAAM-D er en oppgradert utgave av missilene som tidligere har vært brukt av både F-16 og luftvernsystemet NASAMS. Med kraftigere motor, bedre styresystemer og datalink vil missilet gi norske kampfly en bedre evne til å bekjempe bredden av moderne lufttrusler.

- F-35 er utstyrt med sensorer som kan finne langt flere typer trusler over mye større avstander enn tidligere. Gjennom denne anskaffelsen får flyene et våpen som også har store forbedringer innen sensorer og rekkevidde, og som vil være effektivt mot alt fra droner og kryssermissiler til andre kampfly, sier Gro Jære, direktør Forsvarsmateriell.

Missilene vil leveres frem til og med 2028. Anskaffelsen er del av kostnadsrammen til kampflyanskaffelsen, hvor store deler av de gjenværende midlene skal brukes på ulike typer våpen, blant annet AMRAAM-D og JSM.

Store industrielle muligheter

I forbindelse med avtalen signeres det også en industrisamarbeidsavtale med missilprodusenten Raytheon, som allerede har tett samarbeid med flere norske forsvarsbedrifter.

-Det er viktig for regjeringen at store forsvarsanskaffelser fra utlandet også skal skape muligheter for norsk industri, og dette er ikke noe unntak. Vi ser flere aktuelle samarbeidsområder som sammen kan sikre verdiskapning verdt flere milliarder kroner, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.