Vil bruke 2 milliarder kroner for å sikre gass til Ukraina

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Russlands angrepskrig mot Ukraina har dramatiske konsekvenser for Ukrainas økonomi og energisikkerhet. Regjeringen foreslår at Norge bidrar med 2 milliarder kroner for å sikre at ukrainerne kan kjøpe gass til vinteren.

– Krigen gjør at Ukraina har et akutt behov for støtte utenfra. Ukraina har bedt Norge om å ta en lederrolle for å sikre tilgangen på energi. Nå følger vi opp, og foreslår å bruke to milliarder kroner for at ukrainerne kan kjøpe inn gass i høst og vinter, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre på scenen på ONS 2022 i Stavanger.
Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff

Da statsministeren var i Kyiv i juli, annonserte han at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil 10 milliarder kroner i 2022 og 2023. Statsministeren var i dag på Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger, hvor også Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj deltok digitalt. Statsministeren offentliggjorde da at to av de ti milliardene skal gå til innkjøp av gass til Ukraina i 2022.

Volodomyr Zelenskyj på storskjerm i lokalene til ONS-konferansen i Stavanger.
Volodomyr Zelenskyj deltar på ONS via video. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff

– Vårt bidrag til innkjøp av gass vil blant annet bidra til å holde sykehus og skoler i Ukraina varme i vinter, og gi flere muligheter til å lage varm mat, sier Støre.

Det haster å bidra til at Ukraina bygger opp sine lagre av gass før vinteren setter inn. Gassen vil bidra til å hjelpe i den vanskelige humanitære situasjonen.

Norge legger opp til  å bruke Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) som kanal for å støtte gassinnkjøp til Ukraina. Norge har oppfordret også andre land til å gi støtte til kjøp av gass gjennom ERBD.   

– Ukraina ba i mars banken om støtte til innkjøp av gass for å kompensere for tap av egen naturgass og import etter Russlands invasjon. Norge og andre givere vil hjelpe Ukraina med å kjøpe og lagre gass, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Verdensbanken har beregnet at Ukrainas bruttonasjonalprodukt vil falle med 30 til 50 prosent i 2022, og skatteinntektene med 50 til 80 prosent. Det fører til et enormt behov for økonomisk støtte. Norge har helt fra krigens første dager vært en betydelig bidragsyter.