Kredittilsynet

Høring - utkast til endringer i foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og lov om obligatorisk tjenestepensjon og utkast til forskrift til lov om obligatorisk tjenestepensjon


Kredittilsynet viser til Finansdepartementets brev av 21. desember 2007 vedlagt høringsnotat av samme dato. Departementet behandler i høringsnotatet fem ulikeproblemstillinger relatert til foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og lov om obligatorisk tjenestepensjon.

Etter Kredittilsynets oppfatning har Finansdepartementet fremlagt et grundig og godt gjennomarbeidet høringsnotat, og Kredittilsynet finner ikke grunnlag for å gi annet enn noen få bemerkninger i tilknytning til enkelte av problemstillingene som tas opp i notatet.

Behov for regler om minstekrav til ytelsesbasert tjenestepensjonsordninger


Finansdepartementet anfører at det knytter seg atskillig usikkerhet til hvor ofte det i praksis vil oppstå problemer knyttet til anvendelsen av OTP-loven § 5 og dermed til det praktiske behov for utfyllende regler. Det reises spørsmål ved om ikke det materiale og de synspunkter som Banklovkommisjonens utredning inneholder, må antas å gi Kredittilsynet tilstrekkelig grunn-lag for å avgjøre om en pensjonsordning oppfyller minstekravet i OTP-loven § 5 i de tilfelle som måtte oppstå i praksis. Departementet antar på bakgrunn av dette at det ikke er tilstrekkelig begrunnet behov for å fastsette utfyllende regler for vurdering av om ytelses¬ordninger oppfyller minstekravene i § 5.

Etter Kredittilsynets oppfatning har det ikke materialisert seg et praktisk behov for utfyllende regler om minstekrav til ytelsesbaserte tjenestepensjonsordninger i perioden fra OTP-loven ble innført. De synspunkter som er inneholdt i Banklovkommisjonens utredning gir etter Kredit-tilsynets mening tilstrekkelig grunnlag for å avgjøre om en pensjonsordning oppfyller minste-kravet i OTP-loven § 5 i de tilfelle som måtte oppstå i praksis.

Avklaring av begrepet "eierinteresser i foretaket" i OTP-loven § 1 første ledd bokstav b

Finansdepartementet foreslår at innholdet i begrepet "uten eierinteresser" i OTP-loven § 1, foretakspensjonsloven § 2-2 og innskuddspensjonsloven § 2-3 presiseres i forskrift til OTP-loven. Videre foreslås det at tilsvarende presisering av begrepet "uten eierinteresser" inntas i foretakspensjonsloven § 2-2 første ledd og innskuddspensjonsloven § 2-3 første ledd.

Kredittilsynet støtter departementets forslag.

Behov for avklaring av begrepene arbeidsgiver / innehaver av foretaket i foretaks-pensjonsloven § 3-2 annet ledd og innskuddspensjonsloven § 4-i annet ledd

Finansdepartementet anfører at man er i tvil om det er hensiktsmessig å definere innehaver-begrepet i forskrift. En slik regel vil etter departementets mening kunne være en prosentvis eierandel som kvalifiserer en eier som innehaver, eller en konkret definisjon av begrepet.

En angivelse av en spesifikk eierandel kan imidlertid bli tilfeldig, idet en eiers innflytelse ikke bare bestemmes av vedkommendes eierandel, men også av øvrig representasjon, aksjonær-avtaler og eventuelle vedtekter om beslutningsmyndighet i selskapet. Av dette følger at det også vil være vanskelig å gi en presis definisjon av innehaverbegrepet. Departementet er av den oppfatning at det vil være mest hensiktsmessig å fastsette et rundskriv med nærmere utfyllende angivelse av relevante vurderingskriterier, og ber om høringsinstansenes syn på dette.

Kredittilsynet støtter departementets forslag.

Avklaring av plikt etter lov om obligatorisk tjenestepensjon § 2 i forhold til adgang etter foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven

Finansdepartementet foreslår at det gjøres endringer i foretakspensjonsloven § 2-2 og innskuddspensjonsloven § 2-3 som innebærer at et foretak som omfattes av OTP-loven § 1, alltid skal ha adgang til å opprette tjenestepensjonsordning, og derfor også alltid vil ha plikt etter OTP-loven § 2 til dette. Videre påpekes det at det fortsatt vil være opp til foretaket å avgjøre om en person som omfattes av foretakspensjonsloven § 3-2 annet ledd eller innskudds-pensjonsloven § 4-1 annet ledd skal inngå i pensjonsordningen. Hensynet til klarhet og forut¬beregnelighet, samt konsekvens i lovverket tilsier etter departementets oppfatning en slik løsning.

Kredittilsynet støtter departementets forslag.

Rett til medlemskap i hhv. foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven for arbeidstakere som ikke er fullt ut arbeidsføre

Finansdepartementet foreslår at det i forskrift til lov om obligatorisk tjenestepensjonslov § 1-2 tas inn en bestemmelse som presiserer at arbeidstaker som ikke er arbeidsfør, har rett til å være medlem av pensjonsordning etter innskuddspensjonsloven fra den dag arbeidstakeren begynner å arbeide i stillingen i foretaket. Det foreslås videre at det tas inn en henvisning til regelen som følger av forslag til lov om obligatorisk tjenestepensjon § 5 fjerde ledd (nytt) annet punktum. I samme bestemmelse foreslås det også presisert at arbeidstakere som ikke er arbeidsføre kan holdes utenfor den ordning med innskuddsfritak ved uførhet som skal være knyttet til en innskuddspensjonsordning. Dette er begrunnet med den økte uførerisiko som vil være knyttet til denne gruppen av arbeidstakere.

Kredittilsynet støtter departementets forslag.

Finansdepartementet ber videre om høringsinstansenes synspunkter på om det er behov for nærmere regler om hvilke personer som skal anses som ikke arbeidsføre i henhold til foretakspensjonsloven § 3-8. Kredittilsynet har så langt ikke sett behov for slike regler, men antar at pensjonsinnretningene står nærmere til å vurdere dette spørsmålet.

kt.pdf