Historisk arkiv

5. Rolle og ansvarsdeling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

5.1 Kommunal- og regionaldepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet har ansvar for fagområder som omfatter lokalforvaltning og
gjennomføring av valg, regional- og distriktspolitikk og bolig- og bygningspolitikk. Departementet skal sørge for at kommunesektoren har gode økonomiske, juridiske og organisatoriske rammebetingelser og sikre at lokaldemokratiet fungerer. Departementet har videre et overordnet ansvar for å støtte opp om og tilrettelegge for verdiskapning og likeverdige levekår i hele Norge, som grunnlag for å opprettholde bosettingsmønsteret og gi alle reell frihet til å bo der de vil. Kommunal- og regionaldepartementet har også et overordnet ansvar for at alle skal kunne bo trygt og godt. Departementet forvalter viktige virkemidler i fattigdomsbekjempelsen knyttet til framskaffelse av boliger til vanskeligstilte, herunder bostedsløse. Departementet stimulerer også til en bærekraftig og varig kvalitet i boliger, bygg og bygde omgivelser.

Mål for KRDs fagområder er:

  1. Et styringsdyktig lokalt folkestyre med aktiv deltakelse fra innbyggerne
  2. En åpen, effektiv og tillitskapende kommunalforvaltning
  3. Statlig rammestyring som gir lokalt handlingsrom
  4. Frie, direkte og hemmelige valg
  5. Økt verdiskapning, sysselsetting og internasjonalt konkurransedyktig næringsliv
  6. Gode lokale og regionale rammebetingelser for næringsliv og befolkning
  7. Utvikle attraktive regioner og sentra for befolkning og næringsliv
  8. Et velfungerende boligmarked
  9. Økt bosetting av vanskeligstilte på boligmarkedet
  10. Byggeprosessen skal være god og effektiv
  11. Flere miljøvennlige og universelt utformede boliger og bygg på attraktive steder

Målene for fagområdene er førende for hva som blir prioritert innenfor departementets FoU-virksomhet. Noen FoU-prosjekter vil dekke områdene isolert. For større prosjekter som forskningsprogram, vil flere av områdene bli dekket.

5.2 Underliggende etater
Kommunal- og regionaldepartementet har et ansvar for at underliggende etater som Husbanken,
Direktoratet for byggkvalitet og Kompetansesenter for distriktsutvikling er faglig oppdatert innenfor sine fag-/ansvarsområder. Det er departementet som forvalter sektoransvaret for forskning og for fagsektorenes kompetanseoppbygging. Underliggende etater tildeles roller som innordnes dette. Som hovedregel ivaretar departementet den langsiktige forskningsinnsatsen, spesielt den som administreres av Norges Forskningsråd. Underliggende etater får retningslinjer for sin FOU-virksomhet i tildelingsbrevet. Etater under Kommunal- og regionaldepartementet forutsettes å utarbeide egne planer for kunnskap- og utviklingsarbeid innenfor de rammene som Kommunal- og regionaldepartementet setter. Utgangspunktet for slike planer er departementets FoU-strategi og de årlige tildelingsbrevene.

FoU-midler i underliggende etater
Direktoratet for byggkvalitet tildeles midler over Kap 587 post 22 Kunnskapsutvikling og
informasjonsformidling. Bevilgningen skal gå til informasjonsarbeid og kunnskapsutvikling innenfor bygningspolitiske temaer. 

Husbanken tildeles midler over Kap 2412 post 21. Spesielle driftsutgifter. Bevilgningen skal benyttes til forskning, utvikling og kunnskapsformidling innenfor boligsosiale tema og kvalitetsområder som miljø, energi og universell utforming.

Distriktssenteret tildeles midler over kap 554, post 01 Kompetansesenter for distriktsutvikling, driftsutgifter. Midlene skal blant annet brukes til oppbygging av en kunnskaps- og erfaringsbase for et helhetlig og bærekraftig utviklingsarbeid i distriktsområdene. Distriktssenteret skal prioritere å høste og formidle kunnskap fra prosjekter som har mål om å utvikle attraktive lokalsamfunn. Distriktssenteret skal ikke drive forsknings- og utredningsarbeid selv, men ha en bestillerrolle og samarbeide med relevante FoU-miljø om å skaffe relevant dokumentasjon og ny kunnskap innen distrikts- og lokalsamfunnsutvikling i bred forstand. 

5.3 Norges forskningsråd
Norges forskningsråd har et helhetlig ansvar for at det norske forskningssystemet fungerer godt, og er det viktigste virkemiddelet regjeringen har for å sikre gjennomføring av forskningspolitikken. Kommunal- og regionaldepartementets bevilgninger til Norges forskningsråd er øremerket spesielle programmer. En viktig arena hvor vi ivaretar vårt sektoransvar og ansvar for langsiktig kompetanseoppbygging er gjennom tilskudd til Forskningsrådet som forvalter tilskudd på vegne av departementet.

I samhandlingen med Forskningsrådet legger Kommunal- og regionaldepartementet særlig vekt på:

  • Et nært samarbeid om programetablering.
  • God styringsdialog og kontaktmøter mellom Forskningsrådet og departementet.
  • At departementet skal være representert i programstyrer og rådgivende fagutvalg. I de tilfeller departementet ikke er representert, må det etableres gode rutiner for kontakt og informasjonsutveksling.
  • At problemstillinger som er aktuelle for departementets fagområde også blir integrert i andre forskningsprogram i Norges forskningsråd, der dette er relevant.
  • At det legges til rette for god formidling av forskningsresultatene gjennom særskilte tiltak.

Kommunal- og regionaldepartementet legger spesielt vekt på brede tverrgående satsinger på departementets fagområder, slik at spørsmål om lokalt og regionalt demokrati, statens samlede styring av kommunene, inndeling, styrings- og samarbeidsformer, boligspørsmål, bygningspolitiske spørsmål, planleggings-, utbyggings- og utviklingsspørsmål blir sett i en sammenheng. Kommunal- og regionaldepartementet har  integrert deler av fagområdene i den generelle velferdsforskningen, ved å gå inn i forskningsprogrammet ”Velferd, arbeidsliv og migrasjon”. Vi viser her til 6.1 for nærmere omtale.

5.4 SIVA og Innovasjon Norge
SIVA er en virkemiddelaktør for regional innovasjon og næringsutvikling. SIVA skal legge til rette for nyskaping og utvikling av ulike typer bedrifter, og produserer i liten grad FoU selv. SIVA gjennomfører evalueringer av tilskuddordningene og bidrar på denne måten til ny kunnskap.

Innovasjon Norge forvalter statlige midler til innovasjon og til utvikling basert på regionale forutsetninger. Enkelte programmer støttet av KRD bidrar til å øke bedriftenes evne til å bestille FoU for egen utvikling, slik som NCE. Innovasjon Norge har også en selvstendig rolle som bestiller av FoU som anses nødvendig for egen utvikling. Dette kan være evaluering og følgeforskning knyttet til tilskuddordninger, men også analyser av mer grunnleggende karakter.

KRD tar sikte på å videreføre samarbeidet med SIVA og Innovasjon Norge om FoU-bestillinger i årene som kommer.