Historisk arkiv

Landbruk - ressurs for distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

En offensiv distriktsprofil i landbrukspolitikken En mer aktiv eiendomspolitikk Reiseliv kombinert med kulturbasert næringsutvikling Utvikling og bruk av bioenergi Dette er noe av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansens bidrag for å nå regjeringens målsetting om økt bosetting og flere arbeidsplasser i distrikts-Norge.

Landbruk - ressurs for distriktene

  • En offensiv distriktsprofil i landbrukspolitikken
  • En mer aktiv eiendomspolitikk
  • Reiseliv kombinert med kulturbasert næringsutvikling
  • Utvikling og bruk av bioenergi

Dette er noe av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansens bidrag for å nå regjeringens målsetting om økt bosetting og flere arbeidsplasser i distrikts-Norge.

Regjeringen har i dag lagt frem St. melding 21 Hjarte for heile landet. Om distrikts og regionalpolitikken. Landbruket spiller en viktig rolle for sysselsetting og bosetting i store deler av landet og er bærebjelken i mange bygder. Landbruks- og matdepartementet har flere virkemidler som skal øke verdiskapingen i distriktene og realisere en spredt produksjon gjennom en variert bruksstruktur. Målet er et levende landbruk over hele landet, Uviklingsstrategiar for fjellområda.

- Virkemidlene innenfor eiendomspolitikken i landbruket bør tas mer aktivt i bruk for bedre å utnytte ressursene på landbrukseiendommene. Dette er nødvendig for å opprettholde og øke bosettingen i distriktene, sier Riis-Johansen.

- Arbeidet med å legge bedre til rette for økt omsetting av landbrukseiendommer er godt i gang og dette skal gjøre det lettere for dem som vil bo og virke i distriktene, sier statsråden. BU-midler og verdiskapingsprogram.

Betydelig potensial
Arealene og bygningene på de cirka 180.000 landbrukseiendommene i Norge er en viktig ressurs for økt bosetting og næringsutvikling i bygdesamfunnene. Det er i dag et stort antall eiendommer som ikke driver en aktiv landbruksdrift men som har både arealressurser og en unik bygningsmasse. Her ligger et betydelig potensial for bosetting og muligheter for å etablere nye arbeidsplasser, understreker Riis-Johansen.

Differensiert areal- og eiendomspolitikk
- Jeg ønsker å åpne for en differensiert areal- og eiendomspolitikk, avhengig av hvor i landet en befinner seg. Krav om et sterkt jordvern skal stå sterkt. Kommuner i distriktene som ønsker å sikre og øke bosettingen ved å legge ut store attraktive tomter, eller styrt spredt boligbygging, bør samtidig kunne legge til rette for slike botilbud gjennom sitt planarbeid. Kommuner som Iveland og Aurskog - Høland har høstet gode erfaringer med slike tiltak, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Regjeringen vil lage en utviklingsstrategi for sårbare samfunn i fjellområdene parallelt med videreutvikling av landbrukssektoren. Dette fordi fjellområdene er spesielt utsatt ved større handelspolitiske endringer i landbrukssektoren.