Historisk arkiv

Stor satsing på villaks og villrein i revidert nasjonalbudsjett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen satser stort på naturmangfoldet, og foreslår å øke bevilgningene med nærmere 45 millioner kroner. Det er særlig bevaring av villaks, villrein og edelkreps som blir prioritert. Men Regjeringen foreslår også mer penger til blant annet kartlegging og overvåking av sukkertare samt til forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen.

Regjeringen satser stort på naturmangfoldet, og foreslår å øke bevilgningene med nærmere 45 millioner kroner.  Det er særlig bevaring av villaks, villrein og edelkreps som blir prioritert. Men Regjeringen foreslår også mer penger til blant annet kartlegging og overvåking av sukkertare samt til forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen.

-  Dette budsjettet viser at Regjeringen satser stort på naturens mangfold, særlig villaks og villrein. 20 millioner kroner ekstra i kampen mot gyro vil være en vesentlig styrking, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Villaks  
- Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til bekjempelse av lakseparasitten gyrodactilus salaris med 20 millioner kroner . Grunnen er økte kostnader ved et behandlingsopplegg i Vefsn-regionen og til utvidet behandling av Steinkjervassdragene. Dette skal hindre spredning til de andre lakseelvene rundt Trondheimsfjorden.
 - Et tilskudd på 900 000 kroner foreslås til Stiftelsen Kunnskapssenter for laks og vannmiljø. Stiftelsen har som formål å bidra til økt kunnskap om laksebestandene som grunnlag for bærekraftig forvaltning og næringsmessig utnyttelse.

Villrein
Regjeringen foreslår en bevilgning på 9,5 millioner kroner for at Norsk Villreinsenter, avdeling Nord, kan etablere seg i Hjerkinnhus. Hjerkinnhus eies av Forsvaret og avhendes som ledd i avviklingen av skytefeltet der oppe. Villreinsenteret skal være et informasjons- og kompetansesenter, og regjeringen ser det som viktig å sikre anlegget som ledd i å bevare villreinen. 

Sukkertare
En nylig fremlagt rapport slår fast at sukkertaren er nesten utryddet langs Skagerak-kysten. Forskerne frykter at det samme er i ferd med å skje langs kysten på Vestlandet.  Regjeringen foreslår derfor å øke bevilgningen til kartlegging og overvåking med tre millioner kroner for å intensivere og utvide undersøkelsene knyttet til omfanget av sukkertaredøden på Vestlandet.

Edelkreps
Sent på høsten 2006 ble det oppdaget signalkreps i Dammane landskapsvernområde ved Brevik. Signalkrepsen er en fremmed art i Norge, og den er smittet med krepsepest. Krepsepest er dødelig for edelkreps, og utgjør hovedtrusselen mot våre norske krepsebestander. Edelkreps er på det nærmeste utryddet i Europa. I dag er det bare Norge og Estland som fortsatt har bestander av denne krepstypen. Dette gjør den ekstra viktig å beskytte.

Artsdatabanken
Det foreslås tre millioner kroner ekstra til Artsdatabankens arbeid med ulike naturmangfold-prosjekter. Pengene blir benytte blant annet til å få på plass en inndeling av norske naturtyper og til å utvikle en artsportal hvor interesserte kan registrere sine funn av arter i norsk natur.

Vansjø
Regjeringen foreslår en ytterligere bevilgning på to millioner kroner til forbedring av vannkvaliteten i Vansjø som er drikkevannskilden for rundt 50 000 mennesker og et verdifullt rekreasjonsområde for store deler av befolkningen i dette området. Vassdraget er sterkt overbelastet med næringssalter som følge av tilførsler av næringssalter fra jordbruket, spredt bebyggelse og kommunalt avløp.

Forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen
Det er lagt inn en økning på fire millioner kroner til forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen. Når Mattilsynet i 2007 med hjemmel i dyrevernloven fatter vedtak om beiterestriksjoner for storfe og småfe, skal det praktiseres en ordning med utbetaling av kompensasjon. Utbetaling av slik kompensasjon skal prioriteres innenfor rammen av ekstrabevilgningen på fire millioner kroner. 

Biodrivstoff
Regjeringen vil ha økt bruk av biodrivstoff på norske veier og vil derfor innføre krav til oljeselskapene om å øke tilbudet. Hensikten er å få ned norske klimagassutslipp.

Regjeringen vil nå foreslå krav om at to volumprosent av total årlig omsetning av drivstoff skal bestå av biodrivstoff i 2008. Med en økning til fem volumprosent i 2009. Regjeringen arbeider også videre med en nasjonal målsetting om cirka syv volumprosent fra 2010.

Forslag til økninger på Miljøverndepartementets budsjett

  • 20,0 mill. kr til Gyro (villaks)
  • 0,9 mill. kr i tilskudd til Stilftelsen Kunnskapssenter for laks og vannmiljø i Namsos
  • 9,5 mill. kr til Hjerkinnhus (villrein)
  • 3,0 mill. kr til sukkertaren (truede arter)
  • 1,0 mill. kr til bekjempelse av krepsepest/bevaring av edelkreps
  • 3,0 mill. kr til arbeidet med artsdatabanken
  • 4,0 mill. kr til forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen 
  • 2,0 mill. kr til forbedring av vannkvalitet i Hobøl-Vansjø
  • 0,9 mill. kr til kompensasjon for NOx-avgift

Les mer om revidert nasjonalbudsjett 2007