Historisk arkiv

Samarbeid om CO2-lagring i Sør-Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte i dag det sørafrikanske energiselskapet Sasols anlegg Secunda utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. De samlede utslippene fra dette anlegget er om lag 60 millioner tonn årlig. Samlet utgjør dette mer enn de totale norske utslippene per år. – Vi har i dag blitt enige med sørafrikanske myndigheter og Sasol om å kartlegge mulighetene for transport og lagring av CO2. Siktemålet er å sikre lagring av store mengder CO2, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte i dag det sørafrikanske energiselskapet Sasols anlegg Secunda utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. De samlede utslippene fra dette anlegget er om lag 60 millioner tonn årlig. Samlet utgjør dette mer enn de totale norske utslippene per år.

– Vi har i dag blitt enige med sørafrikanske myndigheter og Sasol om å kartlegge mulighetene for transport og lagring av CO2. Siktemålet er å sikre lagring av store mengder CO2, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Secunda-anlegget produserer syntetisk drivstoff, som bensin og diesel, av kull. Anlegget er verdens største i sitt slag. Sasol vurderer å bygge flere anlegg av samme type. Av de samlede utslippene fra anlegget er om lag halvparten utskilt CO2. Dette anlegget er ett av verdens største punktutslipp av CO2.

– Dersom vi skal lykkes med å få redusert de globale utslippene av klimagasser, må vi finne løsninger for de store punktutslippene i verden, slik som dette enorme Secunda-anlegget, sier Stoltenberg.

Senere på dagen møtte statsminister Jens Stoltenberg Sør-Afrikas visepresident Mlambo-Ngcuka. Begge parter understreket at fangst og lagring av CO2 (CCS) er et viktig virkemiddel for å oppnå store kutt i globale CO2-utslipp. De ble enige om å utvikle et samarbeid om å redusere klimautslipp.

– Et viktig mål for mitt besøk til Sør-Afrika er å styrke samarbeidet mellom våre to land for å redusere klimaendringer. Begge land er enige om at det haster med å redusere utslipp av klimagasser. Sør-Afrika er et viktig land i de internasjonale klimaforhandlingene. Jeg ser positivt på at vi nå skal inngå et samarbeid som blant annet skal se på fangst og lagring av CO2 som et viktig virkemiddel for å redusere klimautslipp, sier Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg på Sasols anlegg Secunda utenfor Johannesburg. Foto: Scanpix.Statsminister Jens Stoltenberg besøkte i dag det sørafrikanske energiselskapet Sasols anlegg Secunda utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Dette anlegget er ett av verdens største punktutslipp av CO2. Foto: Scanpix.