Høringsbrev

Høringsinstanser

Vår ref

Dato

2002/159- SØ ev

16.01.2003

Høring - NOU 2003: 3 Merverdiavgiften og kommunene - Konkurransevridninger mellom kommuner og private

Kommunemomsutvalget ble oppnevnt 11. januar 2002 og avleverte sin utredning til Finansdepartementet 18. desember 2002. Finansdepartementet sender med dette utvalgets utredning på høring.

Bakgrunnen for at utvalget ble satt ned, er at merverdiavgiftssystemet gir offentlig virksomhet økonomisk motivasjon til egenproduksjon av en del tjenester fremfor å kjøpe tjenestene fra private aktører. Dette skyldes at store deler av offentlig sektor er utenfor merverdiavgiftssystemet og dermed ikke får trekke fra inngående merverdiavgift på sine innkjøp. Offentlige virksomheter vil dermed kunne unngå merverdiavgiften ved å produsere tjenestene selv. Problemstillingen er blitt aktualisert i forbindelse med Merverdiavgiftsreformen 2001, hvor det ble innført generell merverdiavgiftsplikt på omsetning av tjenester.

Det fremgår av mandatet at utvalget på prinsipielt grunnlag ble bedt om å vurdere løsninger som likestiller kommunal egenproduksjon og kjøp av tjenester i forhold til merverdiavgiften.
Utvalget har vurdert ulike løsninger på konkurransevridningene og anbefaler overgang fra dagens begrensede kompensasjonsordning til en generell kompensasjonsordning for kommunesektoren. En generell kompensasjonsordning vil innebære at kommunene får kompensasjon for merverdiavgiften på alle innkjøp av både varer og tjenester. Siden kommunene får kompensert all merverdiavgift, vil avgiften dermed virke nøytralt uansett om kommunen produserer tjenester med egne ansatte eller kjøper dem fra andre. Etter utvalgets forslag skal en generell kompensasjonsordning, slik som dagens begrensede ordning, ligge utenfor merverdiavgiftsystemet.

I utredningen har utvalget pekt på enkelte svakheter ved den praktiske innretningen av dagens begrensede kompensasjonsordning. Derfor foreslår utvalget enkelte endringer i den praktiske innrettingen ved innføring av en generell kompensasjonsordning. Utvalget foreslår at en generell kompensasjonsordning regnskapsmessig håndteres som en fradragsordning, ved at en i kommuneregnskapet regnskapsfører alle fakturaer eksklusive avgift (nettoføring av merverdiavgiften). Utvalget foreslår videre at kompensasjonsoppgavene sendes inn hver annen måned i stedet for en gang i året som i dagens ordning. Utvalget anbefaler også at det gjøres forenklinger i dokumentasjonskravene ved innsendelse av oppgavene. De enkelte dokumentasjonskravene kan erstattes av en attestasjon av revisor.

I henhold til mandatet skal løsningene kunne gjennomføres uten at balansen i statsbudsjettet endres. Utvalget har derfor lagt til grunn at eventuelle endringer i merverdiavgiftsbelastningen for kommunene må motvirkes gjennom tilsvarende budsjettiltak overfor kommunene. En generell kompensasjonsordning vil isolert sett redusere kommunenes utgifter ved anskaffelser. Ved innføring av ordningen må det derfor foretas korreksjoner i det beregnede utgiftsbehovet for sektoren. Utvalget anbefaler at en kompensasjonsordning finansieres gjennom reduksjon i kommunesektorens frie inntekter. En slik finansiering sikrer uavhengighet mellom den enkelte kommunes bidrag til finansiering av ordningen og kommunens kompensasjon. Dette er viktig for at ordningen skal virke etter hensikten. Når den enkelte kommunes andel av finansieringen er uavhengig av den enkelte kommunes kompensasjon, kan imidlertid ordningen slå ulikt ut for de enkelte kommuner. Utvalget anbefaler finansiering gjennom reduksjon i kommunenes frie inntekter slik at det i minst mulig grad skapes omfordeling mellom kommunene.

Innføring av en generell kompensasjonsordning for kommunesektoren kan gi nye konkurransevridninger i disfavør av private virksomheter som produserer ikke-avgiftspliktige tjenester. Utvalget ser det som viktig at det innføres tiltak for å motvirke nye konkurransevridninger. Utvalget foreslår derfor at ordningen omfatter private og ideelle virksomheter som inngår i offentlige planer. Utvalget legger til grunn at for eksempel private barnehager som ikke mottar kommunale tilskudd, bør omfattes. Utvalgets utredning er enstemmig.

Finansdepartementet har ikke tatt stilling til utvalgets vurderinger og forslag, men vil avvente høringsuttalelsene før saken legges fram for Stortinget med sikte på iverksettelse fra 1. januar 2004. Departementet viser til det politiske grunnlaget for Samarbeidsregjeringen hvor det bl.a. heter at ”..en vil sørge for at merverdiavgiftsregelverket virker nøytralt for kommunenes beslutninger.” Videre viser departementet til budsjettavtalen med Fremskrittspartiet hvor det heter at partene er enige om prinsippet om å likestille kjøp av tjenester fra private bedrifter med offentlig egenproduksjon av tjenester. Utvalgets forslag vil omtales i kommuneproposisjonen for 2004 og i Revidert nasjonalbudsjett 2003.

Departementet viser til at det skal foreslås en ordning som nøytraliserer merverdiavgiften for kommunene og ber særlig om synspunkter på utvalgets forslag om en generell kompensasjonsordning og utformingen av denne. Forslaget fra utvalget tar ikke stilling til konkurranseutsetting som sådan, og departementet er ikke ute etter synspunkter på konkurranseutsetting av kommunale tjenester i denne sammenheng.

Finansdepartementet ber om høringsinstansenes merknader innen 16. april 2003. Det bes også om at høringsuttalelsene, i tillegg til å bli sendt i papirform, også sendes på diskett, eventuelt på e-post til adressen arkiv.postmottak@finans.dep.no.

Utvalgets utredning er tilgjengelig på Finansdepartementets hjemmesider.

Utredningen vil foreligge i ferdig trykket versjon i slutten av uke 4, og den enkelte høringsinstans kan da få oversendt utredningen i papirversjon ved å kontakte departementet. Kontaktperson for dette er Gerd Winnje som kan treffes på tlf. 22 24 45 09.

Finansdepartementet ber om at den enkelte høringsinstans vurderer oversendelse av dette brevet til berørte underinstanser, medlemsorganisasjoner mv.

Med hilsen

Nina Bjerkedal e.f.
ekspedisjonssjef

Frode Finsås
avdelingsdirektør