8 Grov korrupsjon og annen grov økonomisk kriminalitet

Russiske rubelsedler. 5000 RUB rubler.

I retningslinjenes § 4 heter det: «Observasjon eller utelukkelse kan besluttes for selskaper der det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for: […]

  • g. grov korrupsjon eller annen grov økonomisk kriminalitet.»

8.1 Grov korrupsjon

I 2023 ble det britiske oljeserviceselskapet Petrofac Ltd satt til observasjon, mens observasjonene av det sør-koreanske entreprenørselskapet Hyundai Engineering & Construction Co Ltd (HDEC) og den kanadiske privatflyprodusenten Bombardier Inc ble videreført. Etikkrådet anbefaler oftere observasjon i korrupsjonssaker enn i andre saker. Dette skyldes at normbruddene som regel ligger noe tilbake i tid når de blir offentlig kjent, samtidig som selskaper som blir involvert i korrupsjon, ofte vil iverksette endringer som gjør at det blir tvil om utviklingen framover i tid.

For selskaper som står til observasjon, undersøker Etikkrådet hvordan selskapene arbeider med og utvikler sitt system for korrupsjonsbekjempelse og følger også med på om det dukker opp påstander om nye tilfeller av korrupsjon. Hvis det ikke kommer nye korrupsjonssaker, og selskapet ser ut til å ha fått på plass et antikorrupsjonssystem i tråd med internasjonalt anerkjente anbefalinger for slike systemer, anbefaler Etikkrådet normalt å avslutte observasjonen. Dette er likevel ingen garanti mot at selskapet på nytt kan bli involvert i korrupsjon. I så fall kan Etikkrådet ta selskapet opp til ny vurdering.

Etikkrådet følger løpende med på korrupsjonsanklager som er knyttet til selskaper fondet er investert i. Selskaper som er knyttet til flere, alvorlige korrupsjonsanklager, blir systematisk registrert, sortert etter sektor og rangert med henblikk på risiko. Denne oversikten blir kontinuerlig oppdatert og bygget ut. Innenfor enkelte sektorer har det etter hvert blitt fanget opp anklager mot såpass mange selskaper at det også er mulig å gjennomføre en mer samlet gjennomgang av disse. I 2022 gjorde Etikkrådet en slik gjennomgang av ni selskaper innenfor telekomsektoren, og ett av disse har vært gjenstand for nærmere utredning i 2023.

I 2023 ble det også satt i gang en tilsvarende gjennomgang av 25 selskaper innenfor bygg- og anleggssektoren («Construction and Materials» i FTSE) som lenge har vært pekt ut som en av sektorene med høyest korrupsjonsrisiko i verden. Det er en rekke faktorer som bidrar til dette. Prosjektene, og da spesielt infrastrukturprosjektene, er ofte store. Bygging av dammer, kraftstasjoner, industrianlegg og motorveier kan koste flere titalls milliarder kroner. I store prosjekter er det lettere å gjemme store bestikkelser og blåse opp kostnadene enn det er i små prosjekter. Videre er store byggeprosjekter ofte mer eller mindre «skreddersydde». Dette kan gjøre det vanskeligere å sammenlikne kostnadene mot andre prosjekter, hvilket også gjør det lettere å blåse opp kostnader og gjemme bestikkelser. Offentlige myndigheter er også vanligvis involvert. De fleste store infrastrukturprosjektene er eid av myndighetene, og der de er privatisert, vil de likevel ofte være avhengige av offentlig godkjenning eller avtaler om betaling for bruk av det endelige «produktet». Industrien kan være tungt regulert både på nasjonalt og lokalt nivå, og vanligvis er det også nødvendig å innhente mange forskjellige tillatelser. Jo større handlefrihet de aktuelle myndighetene har – kombinert med den strukturelle og finansielle kompleksiteten i prosjektene – desto større muligheter har de til å kreve bestikkelser fra entreprenørene.

Sektorgjennomgangen av bygg- og anlegg var ennå ikke avsluttet ved årsskiftet. Så langt har ett selskap innenfor denne sektoren blitt valgt ut for nærmere utredning. I tillegg til dette har rådet også satt i gang utredning av et statskontrollert olje- og gass-selskap i 2023.

8.2 Annen grov økonomisk kriminalitet

Det er så langt ikke avgitt tilrådninger om observasjon eller utelukkelse under det utvidede kriteriet «annen grov økonomisk kriminalitet». Kriteriet ble lagt til de etiske retningslinjene i 2022 og bemannet med en ressurs i juni samme år. Etikkrådet har i 2023 videreført flere av de igangsatte utredningene av enkeltselskaper som alle opererer innen finanssektoren. Ved årsslutt var undersøkelsene av tre selskaper avsluttet, mens fem utredninger fremdeles er aktive ved inngangen til 2024. Etikkrådet innleder på et tidlig tidspunkt dialog med selskapene som er under utredning, og har i den forbindelse hatt kontakt med fire selskaper i året som har gått.

Etikkrådet har ellers skaffet seg oversikt over selskaper som er hjemmehørende eller har betydelig aktivitet i land som, basert på autoritative kilder, har en forhøyet risiko for hvitvasking. Financial Action Task Force’s (FATF) såkalte «gråliste» over land som ikke har gode nok tiltak for å bekjempe hvitvasking, er en sentral kilde i denne forbindelse, særlig når begrunnelsen for grålistingen skyldes nasjonale svakheter på tilsyns- og håndhevelsesområdet. Dette arbeidet var ikke ferdig ved årsskiftet og har så langt ført til at to selskaper er valgt ut for videre utredning.

Utover dette følger Etikkrådet løpende med på konkrete anklager om forhold som naturlig hører under kriteriet. I tråd med føringene gitt av Etikkutvalget er det særlig selskaper som gjentatte ganger er involvert i misligheter som er av interesse. Slike hendelser registreres fortløpende og benyttes som grunnlag for vurderingen av om selskaper skal kontaktes og utredes nærmere.

Til forsiden