Meld. St. 25 (2010 – 2011)

Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2010, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid

Til innholdsfortegnelse

6 EUs felles holdning om våpeneksport

EU vedtok 8. desember 2008 en felles holdning (Council Common Position 2008/944/FUSP) som erstatter EUs atferdskodeks for våpeneksport fra juni 1998. Den felles holdningen er rettslig bindende for EUs medlemsland og representerer en styrking av EUs felles tilnærming når det gjelder eksporten av konvensjonelle våpen og militære varer. Endelige beslutninger om å tillate eksport av forsvarsmateriell ligger fremdeles hos de enkelte medlemslandene, herunder når det gjelder anvendelsen av de enkelte kriteriene for slik eksport.

Norge sluttet seg til EUs atferdskodeks for våpeneksport i 1998. Som følge av EUs vedtak om å gi de åtte kriteriene en juridisk bindende karakter, har Utenriksdepartementet tatt inn kriteriene i retningslinjene. På denne måten gis det økt innsyn i og forutsigbarhet om departementets vurderinger av søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell.

Den felles holdningens bestemmelse om at EU-landene skal gjennomføre kontroll med bl.a. formidling mellom to tredjeland, transitt og immateriell teknologioverføring, er allerede ivaretatt i den norske eksportkontrollforskriften.

I 2004 inngikk Norge og EU et nærmere samarbeid om spørsmål knyttet til eksport av forsvarsmateriell. Samarbeidet medfører bl.a. regelmessig utveksling av informasjon om avslag på søknader om eksport av våpen og militært materiell. Det forutsettes at de enkelte landene tar hensyn til hverandres avslag i sin nasjonale beslutningsprosess. De norske avslagene i 2010 på søknader om utførselslisens av våpen og militært materiell med referanse til de felles kriteriene for våpeneksport, er omtalt i meldingens kapittel 9.11.

6.1 EUs direktiv om forenkling av krav og vilkår for leveranser av forsvarsmateriell

Regjeringen har besluttet at Norge slutter seg til et EØS-relevant direktiv som EU vedtok 6. mai 20091. Direktivet er rettet mot forenkling av lisensprosedyrer når det gjelder leveranser av forsvarsmateriell innen EU/EØS2 området. Direktivet skal iverksettes medio 2012, og det forutsettes at nødvendige tilpasninger i nasjonal rett skal være gjennomført innen medio 2011. Det arbeides nå med endringer i eksportkontrollforskriften for å sikre gjennomføring i norsk rett. Hensikten med direktivet er å styrke konkurransevilkårene til bedrifter i EU og de EØS-land som slutter seg til direktivet når det gjelder handel og samarbeid om forsvarsmateriell i tråd med prinsippene for det indre marked, men uten å berøre det fundamentale prinsippet om nasjonal suverenitet i slike saker. I Meld. St. 21 (2009 – 2010) ble det gjort rede for direktivets lisensformater.

I tilknytning til direktivet er det utarbeidet retningslinjer for EU/EØS-landenes forhåndssertifisering av egne bedrifter. Forhåndssertifisering og prosjektlisenser vil sikre en fortsatt streng norsk eksportkontroll, og utelukkende bli tatt i bruk på grunnlag av omfattende betingelser og krav til den enkelte eksportbedrift. Direktivet berører ikke selve den nasjonale beslutningen om å tillate en eksportaktivitet eller ikke, men retter seg utelukkende mot bruk av gitte lisensformater ved eksport som er godkjent av Utenriksdepartementet i tråd med gjeldende retningslinjer.

Norsk gjennomføring av direktivet vil ikke bety at kontrollen med forsvarsrelaterte produkter svekkes. I hovedsak vil dagens lisensieringsregime videreføres. Forhåndsgodkjenning vil bare være aktuelt for norske bedrifter som har et betydelig samarbeid med bedrifter i EU-landene, og som således vil ha klare fordeler av ordningen. I denne sammenheng vil det legges vekt på at norske bedrifter som sertifiseres av Utenriksdepartementet også vil kunne motta varer fra sertifiserte bedrifter i EU-land under ordningen. For enkelte større norske bedrifter vil dette i seg selv være et viktig konkurransevilkår i forhold til konkurrenter i EU-land.

Fotnoter

1.

Direktiv 2009/43/EC 6.mai 2007 om «simplifying terms and conditions of transfers of defence-related products within the Community», heretter ICT-direktivet

2.

EUs medlemsland, samt de EØS-land som slutter seg til direktivet
Til forsiden