NOU 2000: 28

Tjenestepensjon etter skifte av arbeidsgiver og struktur- endringer i offentlig sektor

Til innholdsfortegnelse

8 Brev fra Statens Pensjonskasse til Kommunal- og regionaldepartementet av 24.11.1999

Krav for tilslutning til overføringsavtalen - forholdet til kommunale garantier

I brev 14. februar 1997 reiste Statens Pensjonskasse en del spørsmål overfor Kredittilsynet i tilknytning til overføringsavtaler inngått i medhold av lov 28. Juli 1949 nr 26 om Statens Pensjonskasse. I tillegg til medlemmer av SPK omfatter avtalene arbeidstakere i det kommunale hovedtariffområdet. Vi vedlegger en kopi av standardavtalen med kommentarer. Den er forøvrig gjengitt i NOU 1995: 29 Samordning av pensjons- og trygdeytelser på s. 141 flg.

Pensjonsloven § 46 bestemmer at Statens Pensjonskasse med departementets samtykke (AAD) kan treffe overenskomst med en annen pensjonsinnretning eller en kommune om overføring av medlemmer og pensjonister. I medhold av avtalens § 1 og kommentarene til denne har Statens Pensjonskasse en koordinerende rolle i avtalesystemet. Vi henvender oss på denne bakgrunn til Kommunal- og regiondepartementet om saken, jf brevet av 14. februar 1997.

8.1 Kommuners adgang til å inngå avtale om overføring av pensjonsrettigheter

I sitt svar 16. desember 1998 gjør Kredittilsynet rede for en del forskjeller mellom offentlige og private tjenestepensjonsordninger, men avgrenser seg mot et forhold som var nevnt i brevet av 14. februar 1997. Det gjelder spørsmålet om i hvilken utstrekning kommuner og fylkeskommuner i forhold til kommunelovens regler, ved å inngå som part i overføringsavtalen, har adgang til å forplikte seg til å oppfylle pensjonsforpliktelsene under avtalen, for

  1. egne arbeidstakere, og

  2. for arbeidstakere i andre virksomheter som er eiet av kommunen (foretak), og om eierformen kan være av betydning ved denne vurderingen.

(I dag er det i denne gruppen bare ett kirkelig fellesråd (Harstad) som er omfattet av overføringsavtalen med kommunen som part. Vi har lagt til grunn at situsasjonen for fellesrådene er noe spesiell, jf kirkeloven § 15.)

Vi ville sette pris på å få Kommunaldepartementets vurdering av disse forhold.

8.2 Formkrav

Av hensyn til sikring av rettighetene under avtalen, ville vi også sette pris på om det ble redegjort for formkravene til slike avtaleinngåelser eller garantistillelser etter kommuneloven.

8.3 Nærmere redegjørelse for saken

I sitt brev har Kredittilsynet redegjort for i hvilken utstrekning pensjonsrettigheter under overføringsavtalen er forsikringsbare.

Kredittilsynet går inn på flere elementer i pensjonsplanen som må dekkes særskilt, blant annet merutgifter knyttet til fratredelse før aldersgrensen, som i alminnelighet er 70 år.

Mens SPK og kommunale pensjonsordninger anser pensjonen for å være fullt ut finansiert på det tidspunkt en arbeidstaker fratrer med AFP, vil en privat pensjonsordning i alminnelighet forutsette fortsatt premiebetaling for AFP-pensjonisten til fylte 67 år.

Det kan for å få forståelse av systemet være hensiktsmessig å ta utgangspunkt i beskrivelsen av differanseordninger under punkt 6.1 i brevet. De offentlige pensjonsordninger gir en bruttogaranti om et samlet nivå på folketrygdpensjon og tjenestepensjon. Størrelsen på tjenestepensjonen varierer med den folketrygdpensjon det kan gjøres samordningsfradrag for. Fradraget varierer med den folketrygdpensjon medlemmet av tjenestepensjonsordningen har tjent opp. Det er en særlig risiko knyttet til muligheten for regelendringer i folketrygden. Denne risiko blir ikke omtalt spesielt.

Kredittilsynet gir uttrykk for at fratrådte arbeidstakere med oppsatte rettigheter under overføringsavtalen må være å anse som en del av bestanden av aktive medlemmer og ikke som fripoliseinnehavere. Dette markerer et vesentlig skille mellom private og offentlige tjenestepensjonsordninger.

Et vesentlig ansvar for kommuner med privat pensjonsforsikring vil gjelde reguleringen av løpende pensjoner og oppsatte pensjonsrettigheter. Disse skal reguleres i takt med folketrygdens grunnbeløp. Kredittilsynet gir uttrykk for at det vil være mulig å sikre regulering av løpende pensjoner og oppsatte rettigheter gjennom innbetaling av en tilleggspremie hver gang regulering skjer, såfremt forsikringstaker virksomhet ikke er opphørt på det tidspunkt reguleringen finner sted.

«Kravet om dekning av slik tilleggspremie må etter Kredittilsynets oppfatning inngå i forsikringsavtalen slik at arbeidsgiver forplikter seg overfor livsforsikringsselskapet til å finansiere reguleringen.»

For kommunen vil dette være en forpliktelse som ikke er tidsbegrenset, og som etter en oppsigelse av overføringsavtalen vil fortsette å løpe avhengig av forsikredes og etterlattes gjenværende levealder. Det vil i praksis kunne si i inntil 100 år, mens den vesentlige del av forpliktelsen er oppfylt etter 50 år.

Under punkt 8 redegjør Kredittilsynet for noen deler av pensjonsforsikringen som ikke er en del av de rettigheter som er forsikringsbare under en privat kollektiv pensjonsordning, og som avtaleparten derfor hefter for frem til et forsikringstilfelle inntrer og engangspremie kan betales.

Under punkt 10 i sitt brev sier Kredittilsynet at:

«Kredittilsynet vil avslutningsvis nevne at det er mulig å etablere kommunale pensjonsordninger for kommuner/fylkeskommuner i private livsforsikringsselskap som tilfredsstiller Overføringsavtalens (og tariffavtalens) krav. Pensjonsordningene må i såfall baseres på de prinsipper som det er redegjort for i dette brev.»

Dette vil kunne oppfattes som et signal om at det for andre forsikringsselskaper vil være mulig å få tillatelse til å organisere en pensjonsordning på samme måte som KLP forsikring har organisert Felles kommunal pensjonsordning. Statens Pensjonskasse vil uavhengig av Kommunal og regiondepartementets behandlig av saken vurdere om det på dette grunnlag for å kunne bli tilsluttet overføringsavtalesystemet bør bli stilt krav overfor forsikringsselskapene om at de etablerer slike pensjonsordninger.

8.4 Oppfølging

Vi har i dette brev ikke gjort noen uttømmende redegjørelse for saken, men står gjerne til disposisjon hvis det skulle være ytterligere spørsmål.

Gjenpart av dette brev er sendt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Kredittilsynet, Konkurransetilsynet, Kommunenes Sentralforbund og partene under overføringsavtalen.

Med hilsen

Alf J Raaum Ole Chr. Moen

Til forsiden