NOU 2003: 29

Arealplaner og ekspropriasjonserstatning

Til innholdsfortegnelse

2 Ekspropriasjonserstatningsutvalgets brev av 12. desember 2002 til alle landets kommuner i anledning spørreundersøkelsen

Spørreundersøkelse om kommunenes bruk av reguleringsformålet friområde og erverv av areal regulert til dette formålet

Justisdepartementet har nedsatt et utvalg – Ekspropriasjonserstatningsutvalget – som skal utrede forslag til endringer i ekspropriasjonserstatningsloven § 5 og § 6, reglene om erstatningsfastsettelse ved ekspropriasjon. Utvalgets mandat går i første rekke ut på å vurdere i hvilken grad bindende arealplaner skal legges til grunn ved verdsettelsen av areal som eksproprieres. Utvalgets leder er høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy.

Ekspropriasjonserstatningsutvalget anmoder med dette kommunen om å svare på noen spørsmål om kommunens arealplanlegging og verdsettingen av de areal som forutsettes ervervet av det offentlige. Spørreundersøkelsen sendes til samtlige av landets kommuner. Det understrekes at resultatet av spørreundersøkelsen vil være svært viktig for utvalgets arbeid.

Bakgrunn for spørreundersøkelsen

Utvalget skal utrede konsekvensene av de endringsforslag som fremsettes. I den forbindelse ønsker utvalget å innhente enkelte opplysninger fra kommunene, som kan belyse hvilke konsekvenser eventuelle endringer vil medføre. Innsamlingen av disse opplysningene skjer i form av spørreskjema som er vedlagt dette brev.

I dag er rettstilstanden slik at hovedregelen for verdsettingen av ekspropriert areal er at bindende arealplan skal legges til grunn. Eksempelvis betyr det at dersom et ubebygd område som er regulert til boligformål blir ekspropriert av kommunen, er det verdien området har som boligformål som skal erstattes.

Det følger av rettspraksis at det er enkelte unntak fra dette hovedprinsippet:

  • For areal som er regulert til interne veger, interne friområder og andre formål som skal tilfredstille fellesbehovet for tilliggende bebyggelse, skal arealet verdsettes etter en utjevnet pris for området sett under ett (ofte omtalt som parkprinsippet eller strøksprisprinsippet).

  • For areal som er regulert til veger, offentlige bygninger eller offentlige anlegg, skal en legge til grunn det som ville ha vært påregnelig bruk av arealet dersom det ikke hadde blitt regulert til et slikt formål.

Forslag til endringer

Utvalget arbeider i hovedsak med tre forslag til ny § 5 i ekspropriasjonserstatningsloven:

  1. Det ene forslaget innskrenker dagens erstatningsplikt, og vil innebære at gjeldende reguleringsplan alltid skal legges til grunn for verdsettelsen.

  2. Det andre forslaget vil innebære at dagens unntak utvides slik at det også for friområder som ikke er interne skal sees bort fra reguleringsplanen. Dette medfører at en skal se bort fra reguleringsplanen ved all friområderegulering. Unntaket for areal regulert til veger, offentlige bygninger og offentlige anlegg opprettholdes.

  3. Det tredje forslaget er en lovfesting av det som er dagens rettstilstand, slik denne har utviklet seg i rettspraksis.

Spørreskjema

Spørreskjemaet er delt i to deler:

Del I skal gi overordnede opplysninger friområder i kommunen. Kommunen skal fylle ut ett slikt skjema.

Del II skal gi mer detaljerte opplysninger om eksterne friområder som kommunen har ervervet i løpet av de tre siste år. Kommunen skal fylle ut ett skjema for hvert friområde. Det er vedlagt ett eksemplar av skjemaets del II. Kommunen bes kopiere det tilstrekkelige antall skjema som trengs for å svare på denne del av undersøkelsen.

Det er utarbeidet en veiledning til spørreskjemaet, der det blant annet defineres hva som er eksterne og interne friområder. Vi anbefaler at den/de i kommunen som skal besvare spørreskjemaet leser i gjennom veiledningen først.

Til forsiden