NOU 2005: 13

Om forvalterregistrering av aksjer i norske selskaper

Til innholdsfortegnelse

1 Utvalgets oppdrag og arbeid

1.1 Oppnevning, sammensetning og mandat

Spørsmålet om adgang til forvalterregistrering i aksjer for innenlandske investorer har vært reist en rekke ganger. Verdipapirsentrallovutvalget anså spørsmålet for å falle utenfor sitt mandat, jf. NOU 2000: 10. Finansdepartementet uttalte i Ot.prp. nr. 39 (2001-2002) side 78 at forvalterregistrering av aksjer for innenlandske aksjeeiere bør utredes nærmere. Finanskomiteens flertall sluttet seg til dette, jf. Innst. O. nr. 47 (2001-2002) kapittel 8.1.2. På denne bakgrunn ble Forvalterregistreringsutvalget oppnevnt ved kgl. res. 2. april 2004. Utvalget ble gitt følgende mandat:

«Utvalget skal vurdere om det bør åpnes for forvalterregistrering av aksjer for norske investorer. Det bør gjøres rede for fordeler og ulemper knyttet til forvalterregistrering i forhold til direkte registrering. Det skal i den anledning særlig vurderes i hvilken grad eventuell forvalterregistrering for norske investorer vil påvirke adgangen til å føre et effektivt tilsyn med verdipapirmarkedet, effektiv kontroll av hvitvaskings- og terrorfinansierings­regelverket og hvordan hensynet til en effektiv skattekontroll kan ivaretas. Hensynet til åpenhet om eierforholdene i næringslivet er også et viktig hensyn som skal drøftes.

Uavhengig av om utvalget kommer til at det bør åpnes for forvalterregistrering av aksjer for norske investorer eller ikke, skal utvalget utarbeide forslag til nærmere regler om forvalterregistrering. Det må i den anledning vurderes regler for hvordan rettsvern kan oppnås for forvalterregistrerte instrumenter, regulering av forvalter (bl.a. hvem som bør ha adgang til å opptre som forvalter), forvalters opplysningsplikt, innsynsrett i opplysninger hos forvalter og sanksjoner overfor forvalter og investor ved manglende overholdelse av regelverket.

Utvalget skal utrede økonomiske og administrative konsekvenser av de forslag som fremmes. Konsekvenser skal utredes både for det offentlige og for private aktører som berøres av forslagene.

Utvalget skal avgi sin utredning innen 2. mai 2005.

Finansdepartementet kan gjøre endringer, utdypinger og tillegg til mandatet.»

Utvalget har i brev fra Finansdepartementet av 18. april 2005 fått forlenget fristen for avgivelse av utredningen til 24. juni 2005.

Utvalget har hatt følgende sammensetning (de forslagsstillende organisasjoner er nevnt i parentes):

Professor dr. juris Finn Arnesen (leder)

Rådgiver Hege Dahl (Finansdepartementet)

Avdelingsdirektør Ingebjørg Harto (Nærings­livets Hovedorganisasjon)

Siviløkonom Lena E. Sparr Johnsen (Aksjonærforeningen)

Seksjonssjef Eystein Kleven (Kredittilsynet)

Direktør Tom Kolvig (Verdipapirsentralen ASA/Oslo Børs ASA)

Seniorrådgiver Ivar Larsen (Skattedirektoratet)

Administrerende direktør Per Broch Mathisen (Norges Fondsmeglerforbund/Verdipapirfondenes Forening)

Advokat Hege Kristin Rudi (Finansnæringens Hovedorganisasjon/Sparebankforeningen)

Lovrådgiver Aud Slettemoen (Justisdepartementet)

Juridisk direktør Michal Wiik Johansen (Verdi­papirsentralen ASA) og rådgiver Gro Opsanger Rebbestad (Kredittilsynet) har vært utvalgets sekretærer.

1.2 Utvalgets arbeid

Forvalterregistreringsutvalget har avholdt 17 møter i perioden fra 7. juni 2004 til 13. juni 2005. I løpet av høsten 2004 har utvalget kartlagt behovet for forvalterregistrering for innenlandske aksjeeiere gjennom redegjørelser fra ulike aktører i det norske aksjemarkedet. Redegjørelser har vært gitt av representanter for henholdsvis private og institusjonelle investorer, utstedere og kontofører. Videre har pressen ved Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund redegjort for sine synspunkter for utvalget. Representanter fra DnB NOR har redegjort for praktiske utfordringer knyttet til rettsvern for forvalterregistrerte finansielle instrumenter. Lovutvalgets leder og sekretariatet har gjennomført en 3-dagers befaring i Stockholm og London, der ulike reguleringsspørsmål og erfaringer ble drøftet med representanter fra tilsynsmyndigheter, verdipapirsentraler og forvalterbanker.

Til forsiden