Ot.prp. nr. 14 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m v (helsepersonelloven) og enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

Regjeringen legger med dette frem forslag til enkelte mindre endringer i lover der Sosial- og helsedepartementet er fagdepartement. De fleste forslagene er knyttet til lov om helsepersonell m v av 2. juli 1999 nr. 64 som etter planen skal tre i kraft 1. januar 2001.

Helsepersonelloven inneholder noen feil og unøyaktigheter som det i ettertid har vist seg nødvendig og ønskelig å korrigere. Loven er en del av en større lovreform, der det til samme tid skal tre i kraft fire nye helselover. Disse er lov om spesialisthelsetjenester, lov om psykisk helsevern, lov om pasientrettigheter og lov om helsepersonell. Flere av lovene henviser til hverandre, og det er behov for noen justeringer i denne forbindelse. Under arbeidet med å utforme forskrifter til helsepersonelloven har det også blitt avdekket behov for enkelte endringer i lovteksten.

De mindre endringene og presiseringene i helsepersonelloven som foreslås, er endringer i § 3 om definisjoner, § 40 om krav til journalens innhold m m, § 43 om sletting av journalopplysninger, § 46 om krav til elektronisk pasient journal, § 48 om autorisasjon, § 53 om tildeling av autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning, § 54 om bortfall av autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning, § 68 om Statens helsepersonellnemnd, § 71 om domstolsprøving av suspensjon, tilbakekall og begrensning, § 76 om forskrifter og § 77 om opphevelse og endringer i andre lover.

I helsepersonelloven foreslås også en endring av materiell karakter. Departementet foreslår å oppheve § 55 i lovens reaksjonskapittel som gir tilsynsmyndigheten anledning til å gi en såkalt tilrettevisning til helsepersonell. Reaksjonen kan etter helsepersonelloven § 55 gis til helsepersonell som:

«...overtrer plikter etter denne lov eller bestemmelser gitt i medhold av den, eller på annen måte handler ukorrekt eller i strid med god yrkesskikk, selv om helsepersonellet ikke kan bebreides».

Noen mindre justeringer vil også være nødvendige dersom § 55 om tilrettevisning oppheves. Dette gjelder § 56 om advarsel og § 72 om anmodning om administrativ reaksjon.

Uavhengig av endringene i helsepersonelloven foreslås det i denne samleproposisjonen også endringer i enkelte andre lover. Dette gjelder kommunehelsetjenesteloven § 5-2 om tilskudd fra staten. Bakgrunnen er feil oppstått i forbindelse med tidligere lovendring. Bestemmelsen foreslås endret slik at den blir mer i samsvar med lovgivers formodede intensjoner og den faktiske situasjon. Samtidig justeres bestemmelsens ordlyd av pedagogiske hensyn, og en unødvendig bestemmelse oppheves. Forslaget innebærer ikke realitetsendringer.

Videre foreslås en utsettelse av tidspunktet for opphevelse av lov om forsøk med listepasientsystem i kommunehelsetjenesten og en tilføyelse i tilsynsloven § 1 om at helsedirektøren skal utnevnes av Kongen på åremål.

De fleste forslagene i denne proposisjonen var til høring sommeren 2000 med høringsfrist 1. september 2000. Det kom inn ca. 100 høringsuttalelser. Liste over høringsinstansene er vedlagt. Noen av forslagene som fremmes i denne proposisjonen har ikke vært på ordinær høring. Det fremgår nærmere av teksten hvilke endringer dette gjelder.

Departementet ønsker å fremme lovendringsforslagene både for å rette opp feil som har oppstått, men også for at lovteksten skal være så presis som mulig når helsepersonelloven trer i kraft. Det vil være bedre at endringer blir vedtatt før ikrafttredelsen enn etter at brukerne har forholdt seg til en lovtekst over noe tid.

Til forsiden